De organisatie heeft het besluit tot het laatste moment uitgesteld, maar nu is dan toch besloten alle Dam-tot-dam-evenementen voor dit jaar af te gelasten.

De wandeltocht, de fietstocht, de nightrun, de mini-lopen en de 10 Engelse mijl gaan allemaal niet door op 19 en 20 september.

Het is voor het eerst in 36 jaar dat het evenement niet doorgaat. De eerste editie was in 1985.

Het is volgens Ron van der Jagt, algemeen directeur van Le Champion, ook met minder deelnemers en creatieve oplossingen niet haalbaar de evenementen veilig en verantwoord te organiseren. Er werden 250.000 toeschouwers en 83.000 deelnemers verwacht (maar dat was voor er sprake was van een coronacrisis).

Compensatie

Deelnemers die hebben ingeschreven als lid van Le Champion of via een bedrijf of groep deelnemen kunnen hun inschrijving nog annuleren en de inschrijfkosten terugkrijgen. Voor de overige deelnemers werd aanvankelijk gezegd dat zij geen geld terugkregen, maar de organisatie zegt nu dat er “wordt gekeken naar een eventuele compensatie”.

Bij business-teams, inschrijvingen namens ‘goede doelen’ en clubcard-houders wordt 10% administratiekosten in rekening gebracht. Na 15 juni (t/m 11 augustus) wordt 50% van de kosten in rekening gebracht. Na 11 augustus is geen restitutie meer mogelijk.

Het besluit is genomen door bestuur van sportorganisatie Le Champion na overleg met burgemeester Jan Hamming (voorzitter Veiligheidsregio), wethouder Sport van Zaanstad Gerard Slegers, en vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten. De gemeente Amsterdam steunt het besluit.

Er is besloten tot afgelasting vanwege de mogelijke gevaren voor de gezondheid van deelnemers en toeschouwers, de druk op de medische hulpdiensten en de maatregelen van het kabinet ten aanzien van grote evenementen.