In 2023 groeide De Orkaan opnieuw fors. Meer mensen bezochten de website, en er waren ook meer abonnees en volgers op de sociale media-kanalen.

Afgelopen jaar werd de website van De Orkaan elke maand gemiddeld door 295.000 unieke bezoekers bezocht (68 procent meer dan in 2022) wat resulteerde in 750.000 pagina-weergaven (28 procent meer dan in 2022). Afgelopen december lag het aantal pagina-weergaven (clicks op deorkaan.nl) voor het eerst boven de miljoen in één maand.

Een belangrijke oorzaak van de groei is dat De Orkaan meer nieuws is gaan plaatsen, we zaten in 2023 op gemiddeld meer dan 10 artikelen per dag. Groei op sociale media-kanalen leidt ook weer tot meer bezoek. Ook het aantal reacties op artikelen groeit sterk en dat brengt ook weer meer bezoekers.

De artikelen die het best werden gelezen lieten we hier langskomen.

Boven de groei per maand (rood = paginaweergaven, blauw = bezoekers), de uitschieters zijn juli, september, november en december met meer dan 800.000 pageviews. Onder de groei bij het maandgemiddelde sinds 2014. (artikel gaat door onder grafiek)

Social

Alle sociale media-kanalen groeiden in 2023. Vooral het YouTube-kanaal (bijna twee keer zoveel abonnees ten opzichte van 2022) liet een sterke stijging zien. Instagram en Facebook stegen beide met ruim 15 procent. Twitter groeide nog een beetje. (artikel gaat door onder grafiek)

Artikelen en reacties

In 2023 werd in drie maanden het aantal van 300 artikelen overschreden. Onder is het verloop over de afgelopen tien jaar te zien: vanaf 2016 150 stukken per maand, vanaf 2021 200 per maand en nu naar de 300. (artikel gaat door onder grafiek)

Per dag komt dat neer op ruim 10 artikelen, dat is een forse stijging ten opzichte van het vorige jaar. Het aantal artikelen per dag steeg de afgelopen tien jaar elk jaar maar het sterkst in 2023 – afgezien van 2015. (artikel gaat door onder grafiek)

Een belangrijke reden voor lezers om De Orkaan te bezoeken bestaat uit de discussie. Daar overtreft het aantal reacties het aantal artikelen. In 2023 werd er gemiddeld 32 keer per dag gereageerd. Dat is gemiddeld ruim 3 reacties per artikel. Soms loopt dat op tot enkele tientallen (en dat zijn alleen de reacties die worden toegelaten).


Deze data zijn alleen voor De ‘grote’ Orkaan. Kort Zaans valt daarbuiten. De cijfers zijn verzameld via Google Analytics en JetPack (WordPress). De ‘bezoekers’ (unieke gebruikers) zijn in feite te hoog ingeschat omdat Google apparaten telt en geen personen. Wie op de mobiel en de laptop de site bezoekt, telt voor twee; gebruikers die cookies weggooien worden daarna weer als nieuwe gebruikers gezien. Ook zitten bij de gebruikers robots van zoekmachines. Dat aantal zal in de praktijk dus lager zijn. Dat geldt niet voor de ‘pageviews’ – daar wordt het aantal keren gemeten dat een pagina binnen het orkaan.nl-domein wordt bezocht.

Door Piet Bakker.