Meneer Westzaan is overleden. 

Het schijnt praktisch onmogelijk te zijn een lintje postuum aan te vragen, maar Fred Eerenberg verdiende er een (of twee, of drie…). 

Fred overleed 16 januari, hij werd 70 jaar, maar hij had nog minstens 30 jaar met zijn fototoestel in de hand door Westzaan moeten struinen. 

Fred ging voor zijn dorp. Betrokken, zonder dat daar direct functies of namen aan gehangen hoefden te worden. Zo leerden we hem ook kennen: voor ‘De Wessaner’ nam hij jaren terug wat over uit De Orkaan. Gekopieerd en geplakt en zonder bronvermelding. Gepikeerd belden we hem op om te vertellen dat dit echt niet kon. Dat snapte hij niet: het ging immers over het nieuws en niet over De Orkaan? Geen speld tussen te krijgen in een perfecte wereld. Hij las en zag iets over zijn dorp en gaf het simpelweg door, wilde het delen.

Er zijn veel mensen die Fred kleur kunnen geven. Van bijvoorbeeld de Historische Vereniging Westzaan, de Westzaanse Gemeenschap, van molen Het Prinsenhof of van mensen in het Westzijderveld of Guisveld waar hij hielp de boel van riet en boompjes te verlossen. 

Bij De Orkaan zagen we een schat van een man. Met kennis, zonder dubbele agenda. We wensen zijn familie, vrienden en de gemeenschap heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies. 

Dinsdag (23 januari) wordt er, tussen 13.00 uur en 15.00 uur informeel afscheid genomen vanuit de Zuidervermaning in Westzaan. 

Door Merel Kan, de foto boven komt van zijn Facebookpagina, de foto onder is van zijn familie.