Een strop van €4 miljoen voor gemeente

Stel u voor: u laat een huis bouwen. De aannemer levert het een jaar te laat op. Het huis vertoont gebreken: de dakpannen waaien eraf. Bovendien krijgt u een rekening die een paar ton hoger is dan afgesproken, “meerwerk” volgens de bouwer. Betaalt u dat? Natuurlijk niet. De aannemer moet u betalen, een boete voor het te laat opleveren en een schadevergoeding voor de gebreken. Meerwerk dat niet is afgesproken, wordt niet betaald.

Maar in Zaanstad gaat alles anders: NS Poort, die het nieuwe stadhuis heeft gebouwd, levert dat vol gebreken en te laat op, en presenteert doodleuk een rekening van €6,6 miljoen ‘meerwerk’. De gemeente doet aanvankelijk wat ze moet doen: ze dient een tegenclaim van €3,3 miljoen in en wacht af.

…. (dit betekent: een paar jaar later)

De gemeente betaalt de NS vervolgens €1.6 miljoen en loopt ook nog eens een schade van €2.4 miljoen op omdat ze er vanuit ging dat de schadeclaim zou worden toegekend, die was al in de boeken opgenomen. Intussen is er al ruim €400.000 aan (externe) juristen uitgegeven. Ook belooft Zaanstad het project Figaro zelf te gaan ontwikkelen (gefinancierd uit cultuursubsidies) en gaat winkeltje spelen omdat de NS het vertikt een winkelgalerij te exploiteren.

De verantwoordelijke wethouder, Robert Linnekamp (GL), doet voorkomen alsof dit een overwinning is, hij is volgens Dagblad Zaanstreek “blij met het resultaat” en vindt dat ”de 1,6 miljoen euro ook echt is gebruikt voor meerwerk en dus voor een beter en mooier stadhuis.” Probleempje is dat Linnekamp niet kan uitleggen waar het meerwerk uit bestond: “je kan achteraf niet meer zeggen wat we precies voor die 1,6 miljoen hebben gekregen.”

Op Twitter is hij ook laconiek. Shit Happens.

Iedereen haalt opgelucht adem. De koppen in Dagblad Zaanstreek: “Ruzie om Stadhuis voorbij”, “Hoofdpijndossier stadhuis nu afgesloten”.

Wie niet opgelucht ademhaalt is de belastingbetaler: een extra tekort van €4 miljoen en twee nieuwe potentiële hoofdpijndossiers. 1: Het bouwen van de Figaro met cultuur-subsidies. Een gebouw waar de meeste toekomstige bespelers niet naartoe willen en waarvan de exploitatie niet is gedekt; en 2. de winkelpanden die de gemeente gaat uitbaten. Als de gemeente Zaanstad iets heeft aangetoond de laatste jaren is dat ze van zakendoen totaal geen kaas heeft gegeten. Zelf winkeltje spelen? Trek je portemonnee maar.

Bij de NS lachen ze in hun vuistje. De gemeente is nog lang niet van de NS af. Na deze overwinning snappen ze daar ook wel dat er bij Zaanstad veel meer te halen valt.

Eén ding is duidelijk. Zaanstad – wethouders, hun uitgebreide staf, hun dure consultants en goed betaalde juristen – is op geen enkele manier opgewassen geweest tegen de NS.

De raad zal knarsetandend akkoord gaan met het voorstel – bijna alle partijen zaten in de vorige of zitten in de komende coalitie. Daar gaat geen bloed vloeien. Maar het is wachten op de volgende confrontatie met de grootste onroerend goed-eigenaar van Nederland.