Hemelsbreed is de afstand Ibiza – Barcelona zo’n 300 km. Vliegend ben je er in ruim een uurtje, per veerboot duurt het een uur of acht. Maar wie zo gek is te gaan roeien, doet daar zeker drie dagen over. Drie dagen permanent roeien, 24 uur per dag (dag en nacht).

Een nogal omslachtige, zware en langdurige onderneming dus. Maar toch doen Ineke Willems, Tanja Roelofsen, Noortje Lange en Ilse Burggraaf dat: om en om in duo’s telkens twee uur op (roeien) en twee uur af (rusten), zo’n 72 uur lang dus.

De Koogse Ineke en Tanja doen bij Qua Vadis al aan sloeproeien, en ze ondernemen de tocht in Spanje samen met Noortje (Amsterdam, geboren Koogse) en de ‘vierde vrouw’ Ilse Burggraaf die in Spanje woont. De tocht is onderdeel van ‘Noman is an Island – race to end HPV‘, een internationale sponsorrace tussen Barcelona en Ibiza (en terug) die eind juli wordt georganiseerd en waaraan boten uit de hele wereld meedoen. Ineke, Tanja, Noortje en Ilse zijn de eerste Nederlandse roeiers die er aan meedoen.

Doel is bekendheid te geven aan de strijd tegen HPV-gerelateerde kankers en geld bij elkaar te roeien voor onderzoek om deze kankersoorten te bestrijden. Samen zijn deze verantwoordelijk voor 5 procent van de kanker in de wereld.

Ineke, Tanja, Noortje leggen in onderstaande podcast aan Orkaan-redacteur Piet Bakker uit waarom ze zo ‘gek’ zijn om dat te doen, waarom het belangrijk is om geld voor dit doel bij elkaar te brengen, hoe deze kankersoorten bestreden en voorkomen kunnen worden en hoe ze zich voorbereiden.

Op 15 april doen ze trouwens ook mee aan Zaanslag, de 12,5 km sloepenrace over de Zaan. Hun Facebook-pagina vind je hier en het insta-account. Daar kan je ook het goede doel steunen.