De initiatiefnemers van het referendum over het openhouden van de Zaanse Schans geven in een eerste reactie aan ‘verbijsterd’ te zijn. Na ons bericht over het feit dat meerdere partijen een amendement voorbereiden om het referendum tegen te houden, reageerde woordvoerder Ko Kraakman onthutst:

‘Dit is niet normaal. We moeten het met elkaar doen, maar dat idee wordt op alle mogelijke manieren tegengewerkt.’

Kraakman zegt diep teleurgesteld te zijn in het democratisch proces. 

Eerder vandaag werd bekend dat onder aanvoering van GroenLinks-fractieleider Natascha Stroo wordt gewerkt aan een amendement om het inleidend verzoek tot een referendum af te wijzen. Hoewel het verzoek aan alle eisen voldoet – met ruim 500 steunverklaringen en een positief advies van de onafhankelijke referendumcommissie – zouden naar verluidt tien partijen samenwerken om het referendum alsnog te blokkeren.

Het voorstel om het referendum niet toe te staan zou worden gemotiveerd met een beroep op ‘zwaarwegende redenen’. 

Tik

De referendumcommissie oordeelde eerder dat er geen geldige belemmeringen zijn om het referendum tegen te houden, tenzij er sprake is van aantoonbare en zwaarwegende redenen. Die moeten bovendien bijzonder goed gemotiveerd worden. In vergelijkbare gevallen elders in het land kregen gemeenteraden die deze uitzonderingsgrond te lichtvaardig aanvoerden, nul op het rekest van de rechter.

Kraakman spreekt van een ‘politiek spel over de rug van de burger’:

‘Inwoners van Zaanstad hebben zich uitgesproken voor dit referendum. Als de raad dit negeert, is dat een klap in het gezicht van de democratie.’

Cultuurcluster

Zaanstad heeft een beladen verleden met het afwijzen van referenda. In 2017 werd een verzoek om een referendum over het Cultuurcluster genegeerd, ondanks een positief advies. De rechter draaide die beslissing later terug.

Of de raad opnieuw op een juridische nederlaag afstevent, zal blijken. Kraakman is vastberaden:

‘Wij laten dit niet zomaar gebeuren.’

Door Merel Kan en Piet Bakker, foto: De Orkaan.