Inspraak wordt stemadvies, nieuw ‘hoogtepunt’ dossier Hemkade

In januari 2020 poogde wethouder Wessel Breunesse (GL) een eind te maken aan het slepende conflict op de Hemkade tussen de familie Groen-Guiliazova en Ivar Moens (North Sea Venue). Sindsdien is de strijd alleen maar geëscaleerd.

Donderdagavond was het Zaanstad Beraad het toneel van een nieuw hoogtepunt in dit drama. Elvira Guiliazova betrad het spreekgestoelte voor de insprekers getooid in een t-shirt met de opdruk “Ik Stem 6 DZ”. En dat mag dus niet.

De inspreekster werd door voorzitter Jos Kerkhoven erop gewezen dat dit soort ‘politieke uitingen’ niet was toegestaan. Na een paar minuten gedoe en overleg met de griffie werd een compromis gevonden door Elvira Guiliazova te vragen te gaan zitten zodat maar de halve verkiezingsleus te zien was. Voordat ze begon, ging Guiliazova er nog even goed voor staan om haar statement voor de bühne en de camara kracht bij te zetten:

“gelukkig is er in Zaanstad tenminste één politieke partij die nog wel durft op te komen voor de rechten en belangen van de inwoners. Dat is Democratisch Zaanstad. Het is een partij niet van woorden maar van daden.”

Het was koren op de molen van PVV-fractieleider Peter van Haasen die bij Kerkhoven informeerde “wanneer jullie reclameblok was afgelopen.”

Ook Jaap Keijser (POV) richtte zijn pijlen op Kerkhoven omdat deze toeliet dat Guiliazova NSV-exploitant Moens in haar betoog noemde: “ik vind het niet netjes dat u niet ingrijpt”. Kerkhoven: “Ik zit hier niet namens Democratisch Zaanstad, ik ben een onafhankelijke voorzitter.” Van Haasen: “Ik ben van mening dat iedere fatsoenlijke onpartijdige voorzitter ingegrepen had.”

Waarom Kerkhoven niet ingreep was inderdaad de vraag. Bij soortgelijke acties op de publieke tribune (spandoeken) wordt ook ingegrepen. Toen raadsleden tijdens digitaal vergaderingen afbeeldingen van Mark Rutte, een poster of een regenboogvlag op de achtergrond lieten zien, werden ze meteen op de vingers getikt. Hier werd in het zicht van de verkiezing de grens opgezocht en met goedkeuring van de voorzitter overschreden.

Piet Bakker (redacteur De Orkaan)

Jaap Keijser (POV) en Peter van Haasen (PVV), pontificaal in beeld met een sticker ‘Stem PVV’, iets dat Kerkhoven overigens ook toeliet

Terugkijken kan hier – het begint na ongeveer 20 minuten.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Rens Kamminga

  Op zich kan ik mij er wel in vinden dat reclame-uitingen moeten worden vermeden in dit soort situaties. En dan mag je er best even tegen reageren wanneer daar toch sprake van is. Maar het geeft dan natuurlijk geen pas als je ten overstaan van de complete raad een T-shirt met tekst afwijst en zelf een biervilt grote reclame-sticker pontificaal op je laptop-deksel vooral goed zichtbaar omhoog houdt. Reclame vrij is dus niet zo reclame vrij.

 • Aislou Groen

  Hoe krijgt een burger bij gemeente Zaanstad zijn/haar rechten?

  Als gewone inwoners van Zaanstad hebben wij sinds 2010 al 12 jaar een conflict met gemeente Zaanstad. Het gaat om de meest fundamentele rechten: het recht op een eigen woonhuis en het recht op een vrije toegang tot onze woning. Het pesten en de treiter praktijken van ons gezin door de gemeente Zaanstad hebben een structureel karakter aangenomen. De absurditeit van de hele situatie is uitgezonden in het programma Opstandelingen: https://episode-one.com/productions/opstandelingen-seizoen-2/ Vanuit heel Nederland hebben wij na deze uitzending talloze hartverwarmende berichten ontvangen. Waarvoor dank!

  De besluiten van de gemeente Zaanstad waren dusdanig ernstig dat wij gedwongen zijn om in opstand te komen om te kunnen overleven. Door deze jaren hebben wij een goed beeld van het gemeentelijk bestuur kunnen vormen. Een van
  de belangrijkste ontdekkingen was dat gemeenteraadsleden het lot van een burger kunnen bepalen. Wij hebben alle politieke partijen van de gemeenteraad benaderd. Nu kunnen wij wel beweren dat tussen hun o.a. volstrekt oneerlijke, hypocriete, toxische partijen zitten, die geen enkele interesse voor de burger hebben.

  Wij hadden het geluk dat wij in de gemeenteraad de helpende en professionele hand van Democratisch Zaanstad kregen. Wij beweren vanuit onze ervaring dat deze partij uniek is: oprecht, principieel, consequent en bestuderen problemen van A tot Z. Zij gaan tot het uiterste voor de rechten van burgers. Wij hebben al gezien hoe andere partijen, als zij een plek in de coalitie kregen, snel alle politieke beloftes voor de verkiezingen vergaten of negeerden. Een boek
  en een film waardig.

  Wij vragen ons af door welke criteria burgers bepalen op welke partij zij het beste kunnen stemmen? Wij willen daarom met jullie onze kennis en ervaring delen. Wij gaan stemmen voor “Democratisch Zaanstad” (DZ), nummer 6, voor Juliëtte Rot! Deze partij komt op voor de belangen van alle inwoners van Zaanstad. Als DZ het nieuwe gemeentebestuur zal gaan vormen, is het belang van iedere burger beschermd.

  Onrechtvaardigheid, prestigieuze projecten, belangenverstrengeling, vriendjespolitiek, het negeren van de mening van de burger en zijn belangen, het verstrekken van misleidende informatiemoeten uit het systeem en de politiek van de gemeente Zaanstad en het ambtelijke apparaat verdwijnen en belangen van burgers moeten als de hoogste prioriteit behandeld worden.
  Laat uw stem niet verloren gaan.

 • Ron Bouw

  Deze raadsleden kunnen zich beter druk of beter gezegd inzetten over het probleem waar Elvira inspreekt, het is toch een grote schande dat dit hier in deze gemeente is ontstaan. Zet je in voor deze bewoners i.p.v. het toestaan van het afsluiten van een openbare weg.

 • Hennie Nossent

  Nieuw hoogtepunt in dit drama…. een Tshirt met letters en cijfer 6,brengtde Zaanstad Beraad in rep en roer, waar is het zelfreinigend vermogen van deze Zaanstadse Raad, hoe zit het met de controlerende taak van de Zaanstadse Raad, alles naar eer en geweten gedaan om dit dossier op te lossen?, waarom geen reactie op de inhoud: gerechtelijke uitspraak dat de OPENBARE WEG weer OPENBAAR gemaakt moet worden! respectloos naar inspreekster die beheerst de raad toespreekt, en dan noemt ze naam en rugnummer… whoaah daar moet de voorzitter iets van vinden, protocol moet gevolgd worden, wij noemen geen namen, en pfhh gelukkig heeft de Zaanstadse Raad weer iets gevonden om verbolgen over te zijn, behalve over de inhoud. Tenenkrommend niveau m.i. van de Zaanstadse Raad. Is de sticker al van de laptop verwijderd? mvg Hennie

 • Rogier Mars

  Na de fliebertjes, het paaltje, alle berichten over jullie eigen Orkaan café en de gezellige buurtfoto’s zou ik meer inhoudelijke berichtgeving over de lokale politiek waarderen. Zeker nu de Orkaan lokale publieke media-instelling is hoop ik dat ze de Orkaan haar rol als controleur van de macht waarmaakt. Een stukje over een print op de kleding van een inspreekster op een dossier waar de rol van de raad en het college op z’n minst dubieus te noemen is vind ik een beetje tendentieus. Ik ben meer geïnteresseerd in berichtgeving over de inhoud van de zaak en de achtergronden hoe dit zover heeft kunnen komen. Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek zoals jullie zelf ook nastreven in jullie beleidsplan:

  “Wij bepalen onze nieuwsagenda zelf. Op basis van nieuws dat wij relevant voor de Zaankanters vinden. Dit realiseren we door eigen onderzoek, waarbij we ontwikkelingen volgen en zelf bovenhalen. We gaan liever op zoek naar nieuws dat niet openbaar is (of niet openbaar wordt gemaakt) dan dat we ‘nieuws’ doorgeven dat ons op een presenteerblaadje wordt aangeboden.”

  Ik kijk uit naar jullie verdere berichtgeving over deze en andere dwalingen in de Zaanse politiek.

 • kim wittop koning

  wat een aanfluiting voor de raad was dit!

  blijkbaar is het erg lastig fouten in het verleden recht te trekken.

  Er ligt een uitspraak van de rechter van juli 21 dat die hekken weg moeten…..

  normaal zijn omgevingsdiensten er als de kippen bij om een 10 centimeter te grote schuur te laten slopen in je tuin…… maar als je een openbare weg zomaar afsluit, dan krijg je hier achteraf daar ook nog eens gewoon een vergunning voor….

  hoe dan?

  En dan wordt het voor de raad gebracht om er serieus over na te denken hoe het college dit op moet gaan lossen……

  en dan hebben ze het over reclamestunten.

  wat een niveau zeg!

  Mevrouw groen links deed nog een soort van poging het gedrag van het college te vergoeilijken door te zeggen dat het wel heel ingewikkeld was hoor een openbare weg weer openbaar maken…

  gewoon een kwestie van hekken weghalen, zoals de rechter uitgesproken heeft…

  niks moeilijks aan.

  Meneer Noord zee whatever moet gewoon die hekken weghalen en als hij dat niet doet moet het college die beste meneer maar een dwangsom opleggen, dat kunnen ze!

  Ik doe dit werk al heel lang, en ik heb veel waardeloze gemeenteraden gezien, maar dit spant wel de kroon hoor.

  Is er nou helemaal niemand behalve die ene partij die niet genoemd mag worden die snapt dat er hier iets meer dan een beetje niet van klopt, en daar wat van vind?

  De raad heeft een controlerende functie, begin er eens aan zou ik zeggen.

  Succes met de verkiezingen, weet waarop je stemt…..

  • A. de Jong

   Helemaal mee eens! Dit dossier laat zien hoe erbarmelijk slecht onze gemeente functioneert.

   DZ is de enige partij die zich heeft ingebeten in het dossier. Ze stellen de goede vragen en zijn meest kritisch op het functioneren van de gemeente. Dit zie je ook terug in andere dossiers waarin Zaankanters in de knel komen door gemeentelijk handelen.
   Andere partijen doen dit minimaal.

   Ik vind het een serieus probleem dat de raadsleden die nu zitten bijna allemaal gewoon niet functioneren. Ze focussen zich op verkeerde onderwerpen, gaan in details die er niet toe doen. En weten vaak de kern van het probleem niet te grijpen. Dit zag ik weer terug in dit beraad.

   En het falen van de raad zie je terug in het functioneren van de gemeente. Liegen, bizarre afspraken maken met bedrijven, moeite hebben met openheid en ze wegen belangen af zonder die van Zaankanters mee te nemen.
   Vervolgens in hun falen sturen ze onwaarheden de wereld in en mooie ambities die ze niet waar kunnen of willen maken.

   Ik wens Elvira veel succes! Procederen lijkt mij de meest eenvoudige weg. Zaankanters kunnen helaas niet rekenen op de vertegenwoordigers die ze hebben gekozen.

 • Bert krijnders

  Mijn god wat ben ik blij dat ik niet meer in Zaandam woon,het is en blijft een dorp wat voor naam je er aan geeft het is altijd al bakkelijen en egotjes geweest in de raad,burgers zijn er om de stad te vullen met mensen,en ze moeten hun kop houden

 • Mari de Boer

  Reclame hoort niet in de raadsvergadering thuis.
  Hoeveel begrip ik ook heb voor een spreekster die dankzij Zaanstad tegen een soort gevangenishek aanloopt dat kennelijk een andere inwoner moet beschermen
  Dat twee heren daar boos om zijn terwijl er één zelf een grote reclamestikker op zijn laptop heeft en de ander daar tegenaankijkt geeft je als kiezer wel te denken.

 • Henk Visser

  ZAANSTAD BERAAD ALS STEMWIJZER?

  De gemeenteraadverkiezingen komen eraan. Voor wie het nog niet weet, waarop te stemmen? Ik stel mij even voor als een Zaanstad inwoner die nog zwevend is. Het is fictief. Helpt een stemwijzer? Of maken we er een ‘ezeltje prik’ spel van?

  Optie 1: Onlangs stond een artikel in de Orkaan over de twijfelachtige waarde van een stemwijzer. En helaas werkt de zoekfunctie van de site (bij mij) niet. Als ik het me goed herinner sloten de gestelde vragen niet aan bij de gemeentelijke politiek. Dat is niet zo heel verwonderlijk voor wie het Zaanse bestuur volgt.
  Optie 2: promotie clips? Dankzij de aandacht van de Orkaan voor ‘de dolende reiziger’, Michael Kat, beleefde ik zijn flitsende reis door onze gemeente. Néé, ik ga hier geen partijen noemen. Maar ik dacht, misschien moet het ‘oranje’ compenseren voor de niet zo duidelijke boodschap. Als promotiefilmpje voor toerisme is het niet slecht. Posters en kraampjes, publiekelijke campagne. Ach, dat is allemaal zo cliché.
  Optie 3: Daar kwam ik op via het artikel over de ‘burenruzie’ op de Hemkade, met de link naar het Zaanstad beraad van, ik meen, 3 maart.
  De familie Groen-Guiliazova wordt de toegang tot eigen woning belemmerd door een uitbater van festiviteiten. In de casus wordt het recht van overpad genoemd.
  ‘Recht van overpad is het recht om gebruik te maken van een deel van de grond van iemand anders om uw eigen grond te kunnen bereiken. Het is een erfdienstbaarheid waar u recht op kunt hebben. Het Juridisch loket vertelt hier meer over. In een reactie op het artikel staat een link naar het tv programma ‘opstandelingen’
  Beetje jammer dat de Orkaan redacteur een link plaatst naar het Zaan overleg m.b.t. dit thema, aangevend dat het start op ong. 20 minuten. Wat 2 minuten moet zijn.
  Wie redacteerd de redacteur? Dagje ouder, Piet. Ik ken dat.

  In deze uitzending komt burgemeester Hamming aan het woord. Hij erkent dat het een grote verantwoordelijkheid van de gemeente is. Vervolgens wordt hij geconfronteerd met het feit dat mensen WOB verzoeken hebben ingediend, van waaruit de gemeente vraagt om deze in te trekken, handhaving verzoeken waar niks mee gedaan wordt, vergunningen die achteraf verleend worden. Hamming erkent dat er fouten worden gemaakt en daar lering uit getrokken moet worden. Interviewer Jacqueline Maris geeft vervolgens aan dat dit de oorzaak is waarom mensen hun vertrouwen in de eigen gemeente verliezen. Wat strookt met de landelijke tendens.
  De rest van het interview mag u zelf bekijken. Spoiler: Hamming komt er niet goed onderuit.
  Hij heeft zijn vertrouwen al verspilt in de eigenhandige ondertekening van het NCW-VNO manifest dat groei van Schiphol voorstaat. Waar de Orkaan ook over bericht heeft.
  Oh ja! De kieswijzer. Ik had beloofd geen partij affiliatie te noemen.

  In het Zaanberaad werd gesproken over het nieuwbouwplan ‘Eilanden van Hain’ in Krommenie. Harrie van der Laan hield een robuust betoog voor de getroffen omwonenden die een toekomst tegemoet gaan van jarenlang overlast door bouwverkeer. In een wijk met veel kinderen die een verhoogd risico lopen op ongelukken. Waar de hele omgeving vreest voor grondverzakking wat de fundamenten van huizen en flat complexen ondermijnt. Een thema dat ik al heb aangekaart bij woningcorporatie Parteon.

  Partij keuze. Even dacht ik dat de ‘Partij Voor Vluchtelingen’ (PVV) een optie was.
  Tot ik begreep dat fractie voorzitter van Haasen een andere ideologie nastreeft.
  En in raadsdebatten niet meer dan een clowneske voorstelling geeft.
  Kiezwijzer! Neem de tijd om het Zaanstad beraad te zien en laat de reactie op thema’s
  door partijen meespelen in uw keuze voor de a.s. verkiezing.

  Oh ja! Ik stelde mij voor als fictieve zwevende kiezer. Dat ben ik niet.

  Henk Visser
  Voorzitter bewonerscommissie Van Allen/Gagarinstraat Krommenie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *