De stoep bij de Westzijde nummer 39 wordt deze morgen nog even goed gereinigd, zodat het monument er straks mooi bij staat.  

Om 11:00 uur zal de viering van de Internationale Vrouwendag in Zaandam in het teken staan van een eerbetoon aan verzetsstrijdster Hannie Schaft.

Verschillende mensen zullen het woord voeren en er worden bloemen gelegd door de gemeente, verzetsvrouwen, leerlingen van de Hannie Schaftschool, politieke partijen, vrouwenorganisaties en het Hoekmanfonds.

Hoekmanfonds
Het Hoekmanfonds bestaat 36 jaar en is opgericht en vernoemd naar verzetsman Adriaan van Os. Zijn schuilnaam was Hoekman. Het fonds zet zich in ‘om de nagedachtenis levendig te houden’ en het zorgde ervoor dat de monumenten voor Hannie Schaft en Jan Bonekamp er kwamen. Sinds 1995 heeft Rotaryclub Zaandam – waar van Os lid van was- het fonds overgenomen.

UPDATE: Kranslegging en herdenking

Druk op het pijltje links of rechts om door de foto’s van de herdenking te gaan.

[slideshow_deploy id=’19787′]

 

Via Twitter kregen we foto’s binnen van wethouder Jeroen Olthof, gemeentesecretaris Jan van Ginkel en Jan ter Wisscha van de Zaanse Molen.

 

Monumenten Spreken maakte 2 korte films over Hannie Schaft (en Jan Bonekamp). Een bij het monument voor Hannie in Oostzaan en een bij het monument in de Westzijde.

Met dank aan Rob Hartog voor de foto’s.