De invalidesteiger in de Noordervaldeursloot in Kogerveld is een fijne plek. Lekker aan het water met de snackbar binnen handbereik. Maar niet alleen invaliden, suppers, vissers of mensen die er aanleggen met een bootje maken er gebruik van, ook hangende jongeren nestelen er. 

Nu is de steiger stukgemaakt: er zit een rechthoekig gat in met daaromheen uitstekende spijkers. Dat ziet er gevaarlijk uit. Het vermoeden is dat de hangende jongeren de daders zijn. De gemeente weet dat zeker. 

Na een melding werd het gat tijdelijk afgedekt met een houten plaat. Met daarop een boodschap van Zaanstad: 

‘Hangjongeren mochten jullie dit weer slopen dan word (!) de steiger helemaal gesloopt’ 

Allereerst een compliment voor de snelheid van handelen. 

Maar de manier waarop geprobeerd wordt te communiceren met de jongeren roept vragen op. Is dit nieuw beleid? Weet de gemeente wie de daders zijn? Is er ook ‘in het echt’ contact met de daders? Bepaalt het gedrag van jongeren het lot van de invalidesteiger? Is er een officiële beslissing genomen over het verwijderen van de steiger als er nog één keer gesloopt wordt? Denkt de gemeente dat deze manier van communiceren een positief effect heeft? 

UPDATE (20 augustus): Zaanstad sloopt steiger Kogerveld niet, wilde alleen waarschuwen

UPDATE: nog steeds geen antwoorden van de wethouder (nu nogmaals via de woordvoerder gesteld). Maar we weten wel wanneer (en hoe) het is gebeurd. Het is een uit de hand gelopen barbeque op de (kunststof) steiger van eind juni. Dat het om hangjongeren zou gaan, blijkt daar niet uit. Nadat er een gat in gebrand was heeft de brandweer er een mooi rechthoekig stukje uitgezaagd en het afgedicht. De mededeling is gekomen nadat er melding over is gemaakt. Onderaan het artikel ook een foto van de steiger in originele staat.

Carola Korsse
Carola Korsse
Foto: Carola Korsse
Foto: Aaf Aafjes