Invalidesteiger gesloopt door hangjongeren (en straks door gemeente?)

De invalidesteiger in de Noordervaldeursloot in Kogerveld is een fijne plek. Lekker aan het water met de snackbar binnen handbereik. Maar niet alleen invaliden, suppers, vissers of mensen die er aanleggen met een bootje maken er gebruik van, ook hangende jongeren nestelen er. 

Nu is de steiger stukgemaakt: er zit een rechthoekig gat in met daaromheen uitstekende spijkers. Dat ziet er gevaarlijk uit. Het vermoeden is dat de hangende jongeren de daders zijn. De gemeente weet dat zeker. 

Na een melding werd het gat tijdelijk afgedekt met een houten plaat. Met daarop een boodschap van Zaanstad: 

‘Hangjongeren mochten jullie dit weer slopen dan word (!) de steiger helemaal gesloopt’ 

Allereerst een compliment voor de snelheid van handelen. 

Maar de manier waarop geprobeerd wordt te communiceren met de jongeren roept vragen op. Is dit nieuw beleid? Weet de gemeente wie de daders zijn? Is er ook ‘in het echt’ contact met de daders? Bepaalt het gedrag van jongeren het lot van de invalidesteiger? Is er een officiële beslissing genomen over het verwijderen van de steiger als er nog één keer gesloopt wordt? Denkt de gemeente dat deze manier van communiceren een positief effect heeft? 

UPDATE (20 augustus): Zaanstad sloopt steiger Kogerveld niet, wilde alleen waarschuwen

UPDATE: nog steeds geen antwoorden van de wethouder (nu nogmaals via de woordvoerder gesteld). Maar we weten wel wanneer (en hoe) het is gebeurd. Het is een uit de hand gelopen barbeque op de (kunststof) steiger van eind juni. Dat het om hangjongeren zou gaan, blijkt daar niet uit. Nadat er een gat in gebrand was heeft de brandweer er een mooi rechthoekig stukje uitgezaagd en het afgedicht. De mededeling is gekomen nadat er melding over is gemaakt. Onderaan het artikel ook een foto van de steiger in originele staat.

Carola Korsse
Carola Korsse
Foto: Carola Korsse
Foto: Aaf Aafjes
Deel dit artikel:

18 reacties

 • Ruben van Duuren

  Zo zonde! Tijdens de lockdown zat ik hier zo nu en dan samen met een paar vrienden. Keurig 1.5m uit elkaar en hielden altijd alles schoon. Het viel mij toen ook al op dat er regelmatig lachgaspatronen, ballonnen, glasscherven en ander rotzooi lag. Ook hebben ze de steiger een keer in de fik proberen te steken. Het is een mooie plek om even te zitten, maar het moet altijd weer verkloot worden door een select groepje. Hopelijk vinden ze de dader(s) zodat ze het uit eigen zak kunnen betalen.

 • Ze laten nooit een naam achter en dat is jammer nu zal je wat van hem kapot maken dan is het hek van dam schoften zijn het

 • Yvonne ten hoope

  Walgelijk, normen en waarden zijn tegenwoordig ver te zoeken😲😤

 • Jaap J. Boot

  Wonderlijk, daar moet je toch echt gereedschap voor meebrengen gezien dit resultaat.

 • Aaf Aafjes

  Klootzakken . Ik zit hier af en toe in mijn scootmobiel op de steiger te genieten van een patatje gekocht bij de snackbar die op 25mtr aan de weg ligt in Kogerveld. Meestal einde middag in het zonnetje in de luwte van de bosjes. Er is ook een halfrond betonnen zitding net verscholen bij de steiger. Soms zitten daar jongeren te blowen of te niksen, honden kunnen bij de steiger zwemmen. Er is geen afvalbak, (die zou het zeker niet overleven,,). Ik heb mij nog nooit onprettig gevoeld. Soms zelfs een leuk gesprek. Maar dit voelt toch een beetje als verraad naar mensen met een handicap. Net zoals bij de defecte liften bij station Zaandijk-ZaanseSchans en Wormerveer waardoor deelname aan de reguliere maatschappij toch bemoeilijkt wordt.
  Ik zou dit soort jongeren die hersenloos dit doen willen uitnodigen om met vastgebonden voeten een week proberen te doen wat “normale burgers” vanzelfsprekend vinden. Namelijk LOPEN. Iets wat ik door mijn ziekte MS al jaren niet meer kan maar toch probeer the bright side of life te blijven zien. Daar hoort dus ook gewoon een invalidevissteiger bij in het Kogerveld. Dus niks slopen maar praten met daders en gebruikers. Aaf Aafjes

 • P. Hoogkamer

  wat een typeringen van jongeren voldongen feiten dienen zich aan. zoals verwacht onder dit stuk.
  Stemmingmakerij heet dit.
  Wat een prachtig gezaagd gat..
  Ik vind het knap gedaan. bijna met een preciesie van een timmermans oog. geslaagd voor de proeve van bekwaamheid
  Mooi inspectie gat voor de onderheide palen.

  veel plezier op de steiger allemaal.

 • Joop vd toolen

  Beter handhaven lijkt me een beter idee ,juist omdat ook invaliden ervan gebruikmaken , je heb van die jacht camera’s die registreren zodra er beweging is maar dat zal wel weer niet mogen ivm met onzin privacy, maar vind niet dat je de goedwillende er onder moet laten leiden dat is een verkeerd besluit .

 • Ben Delstuk

  Het verhaal is niet zoals hier geschreven, maar de strekking klopt wel een beetje. De steiger is op 25 juni 2022 in de brand gestoken.

  Omdat de kunststof planken aan de onderkant flink brandde en daar niet bij te komen was, heeft de brandweer de steiger gedeeltelijk moeten slopen.

  De verwijderde planken waren flink ingebrand en gesmolten door de hitte.

  De brandweer heeft het gat afgezet met een hek en de gemeente heeft op verzoek van de brandweer het gat daarna provisorisch gedicht met een plankje.

 • F. de Vries

  Is wel redelijk mooi gezaagd. Zou het niet kunnen zijn dat een overijverige visser hier zijn kansen op snoeken wilde verhogen?
  Een steiger is voor een snoek een perfecte plek om onder te liggen, daar ligt hij beschut.

 • René Brouwer

  Direct de schuld geven aan hangjongeren is niet op zijn plaats, er bestaan ook veel hangouderen en die zijn een stuk erger en nog maar te zwijgen over de hangbejaarden…
  Op “plaats delict” zie ik geen lege blikjes, flesjes of lachgas patronen 🙂

 • Aaf Aafjes

  Geheim van gezaagde gat opgelost. Misschien nog een reactie van de brandweer? Feit blijft wel wie steekt nou een houten/kunststof vissteiger voor invalide in brand? Begin van hele consternatie is toch vernielzucht. Binnenkort maar een patatje op deze mooie plek nuttigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *