Jamin terug op Gedempte Gracht

Na tientallen jaren keert Jamin terug op de Gedempte Gracht. Vandaag, zaterdag 6 februari opende de ‘zoetwaren’-shop op Gedempte Gracht 37, op een steenworp afstand van de plek waar de zaak tot 1981 was gevestigd.

De nieuwe Jamin zit in het voormalige pand van Telfort, dat bedrijf is vorig jaar al naar de overkant verhuisd.

De Jamin-franchise is gefinancierd door middel van crowdfunding via Capital Circle, ondernemer Bert Helmers haalde €85.000 op en belooft een rendement van 6,5 à 7%.

Bert Helmers was tot nu toe in verschillende functies werkzaam in de grafische industrie, hij is 54 jaar, geboren en getogen in Amsterdam, en woont al zo’n 15 jaar in Diemen. De winkel zoekt ook nog personeel.

Gisteravond (vrijdag 5 februari) zagen we dat er nog volop gewerkt werd in het pand.

jamin westzijde

Met de komst van Jamin is er een gaatje gevuld op de Gedempte Gracht. Voor V&D gloort overigens ook hoop, CoolCat-eigenaar Roland Kahn wil 40 van de 63 vestigingen overnemen. La Place is verkocht aan Jumbo. Aktiesport zit in Dolcis-pand. In het Rentenaar-pand komt horeca: Wonderful Meal.

De onderstaande foto (van gemeentearchief) stamt uit 1976 toen er een brand gewoed had ik het naastgelegen pand van Taft Schoenen. Jamin is in 1981 naar de overkant verhuisd. Daar is de zaak tot begin deze eeuw gevestigd geweest.

jamin 1976

Foto links boven van de Facebook-pagina van Jamin Zaandam.

UPDATE: in de eerste versie van dit bericht was het nog onduidelijk tot wanneer de zaak aan de Gedempte Gracht gevestigd was. Uit commentaren onder dit bericht en op Facebook hebben we de juiste jaartallen weten te achterhalen.

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Patrick van den Hurk

  Volgens mij zat Jamin er in elk geval eind jaren tachtig nog.

 • Erik Esteie

  Zit Jamin nu niet ongeveer op de plek waar vroeger Vegt zat?
  Ik kan me nog herinneren dat je bij Vegt ook via de Rozengracht naar binnen kon, jammer dat dat nu niet meer kan bij Jamin

 • De Orkaan

  Ja, dat klopt, je kon door de winkel naar de Rozengracht (bij Hema kan dat nog steeds), ook bij de juwelier kon dat.

  @Patrick
  Erbij gezet, we zijn nog op zoek naar sluitingsjaar.

 • Patrick van den Hurk

  Ik herinner me Jamin trouwens niet aan de Rozengrachtkant, maar juist aan de overkant, bij de synagoge in de buurt. En hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik zeker weet dat de winkel er nog veel langer heeft gezeten, misschien zelfs wel tot na 2000

 • Neeltje

  Ach ja, Vegt! Ik zie de schappen met snoep zo voor me! En heel wat guldens versleten bij de VEMA op de Zuiddijk. Dat was toch familie van? Stond volgens mij voor ‘Matilda Vegt? #graaftinmemorie

 • Caitlin

  Tot 2000 zat de Jamin er zeker nog. Elk jaar haalde ik mijn traktatie voor op school bij deze vertrouwde Jamin. Nog niet heel lang geleden is deze weg gegaan.. ik gok zelfs 12 jaar geleden.

 • De Orkaan

  Dank voor de reacties. Voordat de zaak op de kop van de Gedempte Gracht was gevestigd (naast Taft), zat Jamin op de Damstraat/Dam (dus voor de oorlog). In 1981 verhuisde men naar de overkant – waar nu Kruidvat zit. In begin deze eeuw (± 2002) is Jamin daar gesloten.

 • Aaf

  Er heeft toch ook een andere snoepwinkel gezeten ongeveer 20 jaar geleden? Aan de kant van de vd?

 • Francois

  Dat was Rijkenberg, met zijn grote spekken omhuld met chocolade.

  Jamin zat volgens mij op de plek waar later De Tuinen in kwam, na afbraak van de paviljoenen. Naast de steeg richting de Vinkenstraat

 • Valk

  Veel te kleine ruimte zonde

 • emma zomer

  Waar en wanneer is Jamin in Zaandam begonnen? Was dat op de Damstraat of zat hij eerst nog op de hoek van de Zuiddijk t.o. het voormalige Stadhuis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *