Jan Bonekamp / Hannie Schaft

Op 21 juni 1944 plegen Hannie Schaft en Jan Bonekamp in de Westzijde in Zaandam een aanslag op politiecommissaris Ragut van de Duitse Sicherheitsdienst. Schaft en Bonekamp fietsen Ragut tegemoet en ter hoogte van de Botenmakersstraat schiet Hannie Ragut van zijn fiets. Ragut raakt ernstig gewond maar ziet nog kans voor hij overlijdt op Bonekamp te schieten.

De zwaar gewonde Bonekamp valt in handen van de politie en sterft ‘s avonds. Hannie Schaft ontsnapt en duikt onder. In 1944 en begin 1945 is ze opnieuw actief en pleegt diverse aanslagen. Op 21 maart 1945 wordt ze aangehouden. Drie weken voor het einde van de oorlog, op 17 april, wordt ze in de duinen bij Overveen gefusilleerd.

Het monument staat aan de Westzijde, ter hoogte van nummer 39 (de voormalige Kamer van Koophandel), op de hoek van het Wijnkanspad.

Vandaag is De Orkaan een plek voor de achtentwintig oorlogsmonumenten die de Zaanstreek ‘rijk’ is.

Met Monumenten Spreken maakten we tussen 2011 en 2015 minidocumentaires om de verhalen achter de steen zichtbaar te maken.

Deel dit artikel:

Een reactie

 • roel sluis

  W.M.Ragut. Res. Kap. C.3- 3-11Reg.Inf.Veldpost.
  Dit staat op het verzendadres van deze ansichtkaart die ik in mijn bezit heb.
  Voorzijde….. Gelukkig nieuwjaar en een afbeelding van 5 soldaten die een proost uitbrengen, met de tekst( Verwanten, Buren en Vriendenschaar! Wij drinken U toe met ’t nieuwe jaar.)
  Deze kaart is een gewone Nederlandse uitgave waarvan de soldaten onbekend zijn.
  Wat wel vermeldingswaard is, dat de achterkant beschreven is met 15 handtekeningen van wat toen vrienden waren of in het zelfde Reg. Inf. zaten.
  Sommige namen zijn nog te identificeren.
  Het poststempel is Beverwijk 1939.
  Extra notitie op achterkant; stempel van Beverwijk en geschreven tekst, 31-12-39/1-1-40.
  Zomaar een kleine bijdrage wat betreft deze Bevrijdingsdag.
  Ben zelf in de oorlog geboren en in vrede opgegroeid….

  Roel Sluis

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *