Jan Schoemaker (JS Cocoa) 100 jaar

In de Volkskrant vandaag een mooi stuk over het 100-jarige JS Cocoa (vroeger: Jan Schoemaker Cacao). Het is de enige Zaanse cacao-producent die nog in Nederlandse handen is.

Schoemaker staat op plek 104 in ons overzicht van oudste Zaanse bedrijven (dat we toch maar eens moeten gaan updaten).

Het bedrijf is niet het meest zichtbaar, je ziet het eigenlijk alleen als je met de fiets via de Diederik Sonoyweg naar Haaldersbroek gaat (of omgekeerd). Het zit vlak voor het paadje naar Haaldersbroek.

Een paar weetjes uit het artikel: ze zijn duurzaam (gebruiken cacao-afval en B-keus broodjes uit Ghana), ze gaan niet naar Hoogtij verhuizen, op de plek van het bedrijf stond vroeger molen het Zwarte Kalf, in de Bonte Hen (op Zaanse Schans) is nog te zien hoe cacaoboter gemaakt wordt.

Jan en Piet Schoemaker begonnen hun bedrijf in 1923, in 1984 verkocht de familie de fabriek, de huidige directie bestaat uit Daan Reitsma (40) en Pieter Schulting (44).

Het artikel zit wel achter de betaalmuur maar je schijnt ook door het aanmaken van een account het gratis te kunnen lezen.

Door Piet Bakker, foto: De Orkaan, bron: de Volkskrant en overzicht oudste Zaanse bedrijven.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Anneke Zwart

  Als kind ‘ben ik schoolgegaan” op het Kalf, op de H. Antonius- en de Mariaschool. Tussen de middag aten mijn zusjes en ik vaak een broodje bij Oma Schleeper op het Haaldersbroek. Met zicht op de fabriek van JS. Na de middag gingen we weer op school aan, maar soms was er brand of broei ‘op ’t Zwarte Kalf’. Dat gaf spanning en sensatie en we bleven kijken vanaf de overkant van het water aan ’t Glop, zolang er wat te beleven was. Het stonk dan een uur in de wind op het Kalf, net hoe de wind stond. Vaak kwamen we veel te laat op school, de kleintjes gingen meestal wel heen, maar de grotere kinderen daagden elkaar uit om te blijven kijken. Brand was toch zeker belangrijker dan school!! Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit straf heb gehad voor het spijbelen. Er werd vast een oogje toegeknepen. Mooie herinneringen. Later werd ik juf, met een oog voor kinderen en hun belevenissen.

 • Henk Elzenga

  Toon Nugter van het Haaldersbroek (van ’t Pad……zoals Toon zegt) heeft hierover een boek geschreven.
  Binnenkort verkrijgbaar!

 • Peter den Herder

  Geboren in de dienstwoning van st michael college. Dus groot geworden met dit. Bekende namen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *