De huidige fractievoorzitter (en enig fractielid) Joke Havik-Schaft zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 de lijst van de Zaanse Inwoners Partij aanvoeren.

Het huidige steunfractielid Theo Gunsing staat nr 2 op de lijst. Gunsing was in de vorige raadsperiode steunfractielid van DZ-afscheiding Progressief Burgerbelang.

Daarmee zijn lijsttrekkers van 11 partijen in Zaanstad bekend. Andere lijsttrekkers zijn Rita Visscher (CU), Sanna Munnikendam (D66), Gerard Ram (VVD), Gerard Slegers (CDA), Songül Mutluer (PvdA), Gerben Eijzinga (ZVI, ex-Z.O.G.), Paul Laport (GroenLinks), Judit Raa (Partij voor de Dieren), Juliëtte Rot (DZ) en Ruud Pauw (ROSA).

Bij de POV is nog geen officiële bekendmaking gepubliceerd maar wij tippen Harrie van der Laan. Bij de SP zetten we in op Patrick Zoomermeijer. Of Aart Molenaar en Mailkel Kat – nu eenmansfracties na afscheiding – meedoen is onbekend. Molenaar laat zich al anderhalf jaar niet in de raad zien.

Bij GroenLinks, VVD, D66, ROSA en de Partij voor de Dieren is ook de kandidatenlijst bekend. Bij de VVD valt daar maandag 20 november een beslissing over, DZ stelt op 1 december de lijst vast.