Het team Jonge Honden won de 2023-editie van de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz. Zij wonnen vrijkaarten voor het Zaantheater (en een unieke serie Orkaan-mutsen). Voor Nou en Naggeres werd tweede en de Historische Vereniging Koog Zaandijk ging met de derde prijs aan de haal. In totaal deden 20 teams mee. De poedelprijs ging naar de Neelofs

De winnaars wisten meer dan anderen. Bijvoorbeeld wie de Grote Gavioli was en wat een zuigkorf was. Ook maakten ze fraaie klompen. 

Er deden dit jaar ook diverse nieuwe teams mee, zoals Zaans Bloed (vriendengroep uit verschillende Zaanse plaatsen, zij eindigde op een eervolle vijfde plek!) en Zaandijk Aan Tafel (kernteam organisatie evenement met die naam). Team ROSA meldde ’trots’ dat ze 15e waren geworden (en ook nog eens achter team RoodGroen dat uit PvdA- en GL-leden bestond).

De mooiste klompen werden gemaakt door het Zaans Museum met als thema het ‘geheim van het Hembrugterrein’. Op het eerste gezicht waren dat kale houten klompen, maar met Blacklight kwam de voorstelling prachtig tot z’n recht. De klompen van De jonge honden en Historisch Zaandam werden samen 2/3 (zie reacties en uitslag).

De GZGQ2023 in het ‘vernieuwde’ Zaantheater werd georganiseerd door Vereniging Zaans Erfgoed, Gemeentearchief Zaanstad en De Orkaan. Het was de achtste editie van de Zaanse Geschiedenis Quiz en voor presentatieduo Frans Hoving en Merel Kan de zevende keer dan zij samen op het podium stonden. Frans gaat volgend jaar met pensioen en werd daarom in de spotlights bij het grofvuil gezet.

Onder een impressie in foto’s, en via deze link vind je de powerpoint van de quiz, de jurering van de klompen en het filmpje dat team Jonge Honden maakte.

Uitslag klompen

En een filmpje van de opening van het bal door archivaris Frans Hoving en Orkaan-redacteur Merel Kan die de quiz presenteerde.

Door Piet Bakker, foto’s De Orkaan.