Jongeren willen wonen (petitie)

Wonen is geen verdienmodel maar een eerste levensbehoefte en een recht. Je zou het bijna – naar eer en geweten – vergeten, maar zo hebben we dat echt ooit samen gevonden in onze democratie. 

De praktijk is helaas anders. 

Sommige Zaanse partijen staan lijnrecht tegenover het concept kraken, maar in de huidige tijd lijkt het meer logisch om eerst woningnood en de leegstand verbieden. Want het probleem is er, en het is levensgroot. 

Zaanse jongeren krijgen geen kans op een woning, zelfs als ze werken. Er is te weinig en het is te duur. 

Zaankanters Caroline Boone en Philo Gregoire zagen het probleem in hun directe omgeving en zij verdiepten zich in eventuele oplossingen. Daarbij startten ze een petitie:

‘Jongeren weten niet hoe ze zich moeten organiseren. Wie moeten ze aanschrijven? Ze weten zelfs niet eens dat ze recht hebben op een woning! Waar moeten ze beginnen? Wij willen ze op weg helpen met deze petitie!’

De petitie kwam 1 april online (geen grap) en is inmiddels bijna 250 keer ondertekend.

Petitie

Deel dit artikel:

15 reacties

 • E. Renkema

  Zolang bewoners van een woning hun auto belangrijker vinden dan woningen voor jeugd, urgenten en starters kan je petities maken maar dat zal dan niet veel helpen. Zie de opmerkingen van diverse bewoners van het Eiland die problemen maken omdat ze nu al hun auto niet kunnen parkeren laat staan als er de geplande nieuwbouw komt. Die mensen hebben dus liever een auto voor hun deur dan woningen.

  • Caroline Boone

   De jeugd moet zich organiseren! Dat bewustzijn moet er komen. Anders gebeurt er nooit iets.
   Zelf wooncoöperaties opzetten bijv, initiatieven nemen, plannen maken, zich laten voorlichten door andere initiatieven! De gemeente in beweging brengen. Het recht op een woning afdwingen!
   Wonen moet weer een voorziening worden, niet een verdienmodel…
   Bij de pakken neer zitten helpt ze ook niet verder!

  • Kick van der Horst

   Misschien is fietsen naar het werk niet voor iedereen haalbaar. Denk aan reisafstand of een werkbus met gereedschap en materialen. En OV in corona tijd? Als je toch gaat bouwen, doe er dan een ruime veilige parkeerkelder onder met ruim voldoende plaatsen voor nieuwe EN bestaande bewoners.

 • Carola de Boer

  Mijn zoon is uit elkaar….woont nu weer bij ons (ouders) is 31 jaar…zoekt een huisje waar hij weer zijn eigen plekje heb…en waar hij zijn 2 kids kan opvangen…er staat genoeg leeg in zaanstad….

 • G Docter

  Je kan moeilijk op elke open stukje een toren kolos neer zetten,en ik denk ook aan mijn auto die heb ik nodig voor mijn vrouw. En mogen we ook nog een beetje leefruimte hebben.Ik weet in Zaandelft tussen duure woningen een heel lang en breed grasveld lecht, daar kunnen volgens de Zaanse berekeningen wel vier van die Torens staan.En bovendien je kiest voor een woning om dat de omgeving je aanstaat,en als er dan een kolos in je achtertuin komt schrik je wel even.

 • Marian Ouwehand

  Ik steun deze petitie van harte. Aan jongeren wordt nooit gedacht. Zij zijn geen verdienmodel voor hebberige investeerders en zouden dus vanuut de gemeenschap/gemeente gesteund moeten worden. Helaas is de gemeente ook een verdiener. Die verkoopt ieder pand liever aan een commercieële partij. Er is niemand die zegt dat er flats voor jongeren gebouwd moeten worden. Er staan veel kantoren superlang leeg. Er zijn veel voorbeelden te bedenken.
  Zelf ben ik senior. Ik woon in een groothuis waar makkelijk een heel gezin in zou kunnen wonen. Ik zou graag plaats maken voor een gezin maar heb geen zin om in een flat te gaan wonen. Zo schuift de oudere generatie niet door en zit de woonmarkt vast. Er moet dus ge/verbouwd worden voorjongeren. En gebouwd voor ouderen zodat deze generatie doorschuift.

 • Jan Mulder

  Ja mee eens dat er BETAALBARE woningen worden gebouwd. Meer bouwen niet perse maar dat ze betaalbaar zijn en wellicht dat jongeren voorrang kunnen krijgen. Maar neem de woningen bij de Kroon. Die worden geadverteerd als “betaalbaar” maar met 6000 euro per vierkante meter zijn het een van de duurste woningen van Zaanstad.
  Betaalbare woningen graag en woningen die groot zijn in plaats van schoenen dozen waar mensen na 1 jaar alweer iets groters nodig hebben!!

 • André van Beveren

  En wat te denken van woningen voor senioren? Als die kunnen verkassen wordt er ruimte vrijgemaakt voor jonge gezinnen. Het is toch te gek voor woorden dat wij moeten blijven wonen in een huis met 5 slaapkamers terwijl we met z’n tweeën zijn? Maar een flatje van 3 of 4 ton is geen oplossing. De prijzen voor appartementen zou een stuk lager moeten zijn, dan zijn er vast meer ouderen die hun grote woning willen verlaten.

  • Caroline Boone

   Klopt helemaal! Annemarie van Gaal heeft het ook al genoemd. De bejaarden tehuizen hadden nooit weg bezuinigd moeten worden!
   Als ouderen een alternatieve betaalbare huisvesting krijgen aangeboden dan komen er landelijk 300.000 woningen vrij.

   En ik zeg: transformeer de 4500 leegstaande overheidspanden naar gemiddeld 200 betaalbare appartementen per pand dan creëer je 900.000 betaalbare woningen voor jongeren en wellicht ook ouderen.

   Bij elkaar opgeteld: 1.200.000 woningen om de hele boel mee vlot te trekken voor zowel jongeren als ouderen!

 • Yvonne Nooij

  Tja, nood breekt wet. Dus wat mij betreft wel op zo veel mogelijk plaatsen woontorens bouwen. Nederland is te klein om allemaal een woning op de grond te hebben. Het is hier geen Amerika, waar veel ruimte is. En ja, overal waar men dan wel wil gaan bouwen, komen de buren in opstand, want ze willen dit niet en ze willen dat niet. Ze willen 2 auto’s voor de deur. Maar aan de mensen die hard een woning nodig hebben wordt niet gedacht. Erg egoïstisch allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *