Juli 2023: zware zomerstorm, veel bewolking en regen

De resten van storm Poly zijn nog steeds zichtbaar, behalve dat was juli ook bewolkt en nat. Maar met normale temperaturen.

Door Hessel Kraaij

Het slotoffensief van juli leverde een herfstachtige dag met 21,3 mm regen op. Daarmee liet de tweede helft van de maand vooral een weinig zomers gevoel achter. Vooral de tweede helft van de maand maakte een slechte indruk met veel bewolking en bijna alle dagen wel regen. Het zomergevoel was ver weg.

Toch valt het maandgemiddelde nog wel mee. De temperatuur kwam gemiddeld uit op 18,5 graden en dat is maar 0,1 graad onder het langjarig gemiddelde. Op 24 dagen werd het warmer dan 20 graden, waarvan 6 dagen echt zomers met 25+ waarden. De maximumtemperatuur kwam 8 juli op 34,3 graden (stadsweerstation Zaandam Peldersveld), maar dat was wel de enige tropische dag van deze maand.

De op twee dagen na zuidwest heersende wind bracht ons tal van buien, zodat juli op de vierde plaats kwam van natste juli-maanden in deze eeuw. Totaal viel er in Zaandam 112,5 mm. Natter waren 2007 met 155,9 mm, 2012 met 140,6 mm en 2011 met 122 mm.

Poly

Grote indruk maakte op 5 juli de zomerstorm Poly met het zwaartepunt in de provincie Noord-Holland met enorme aantallen omgewaaide bomen. In IJmuiden werd windkracht 11 gemeten met een windstoot van 146 km/uur. Daarmee is deze zomerstorm de zwaarste zomerstorm sinds de waarnemingen geworden. Op deze dag werd er 29,2 mm neerslag afgetapt.

Duidelijk zal zijn dat met dit wisselvallige zomerweer het aantal zonuren achterbleef op het normale gemiddelde. Zaandam registreerde 242 uur zon tegen normaal in juli 285 uur.

Vorige maand sloot ik af met de verwachting dat door de meteorologen in de tweede helft van juli stabieler en warmer zomerweer werd verwacht. Daar kwam niets van terecht. Ook nu zijn de verwachtingen dat eerste helft van augustus zeer wisselvallig zal zijn, maar dat de tweede helft de zomer weer terug zal keren. Laten we hopen dat deze verwachting nu wel uitkomt.

Boven de temperatuur van de afgelopen maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004. Juli was dus lager dan ‘gemiddeld’.


* Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op weerstation Zaandam-Peldersveld. Hij schrijft daar maandelijks over. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken.


Onder de gemiddelde neerslag – ook vergeleken met het gemiddelde sinds 2004. Januari, maart en april waren extreem nat, mei en juni juist droog, maar juli weer nat.

Data en tekst: Hessel Kraaij; grafiek: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. Foto helemaal boven (en hieronder) is van Lex Speelman: de lucht op 17 juli boven Krommenie en Wormerveer.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *