Jungle aan de Zaan – Update: Plant-based Foods Global Center of Excellence

Bij AAK aan de Lagedijk in Zaandijk wordt gebouwd. Dat is al een paar maanden zo. Op het spandoek aan het hek is te zien dat hier een heuse jungle-kantoortuin komt.

Petra Hoogkamer zette ons op het spoor met foto’s van het gebouw in de steigers. Wij fietsten langs en zetten het spandoek met de ‘artist impression’ nog even op de foto.

Gedurende de werkzaamheden is de Zaandijkersluis minder goed bereikbaar maar de sluis gaat og wel open voor het scheepsverkeer. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Bloemendal Bouw uit Leusden. RAU archictects tekende voor het ontwerp.


UPDATE (zie reacties):

Op de website van AAK vonden we een persbericht van 13 november 13, 2020 waar een ‘Plant-based Foods Global Center of Excellence’ wordt aangekondigd dat eind 2021 af had moeten zijn. Dat is dus wat later geworden. AAK zit, volgens het persbericht vlakbij Amsterdam en de ‘Wageningen Food Valley’.

Het Center of Excellence wordt een “showcase our plant-based innovations to support customers across the world” die in toenemende mate vragen om ‘plant-based foods’, zoals plantaardige ‘vlees’-producten. In het centrum komen twee test-‘fabrieken’, een laboratorium, een ‘customer experience kitchen’ en een ‘sensory suite’. AAK profiteert daarmee van “flexitarianism, an increased focus on health and well-being, and sustainability and climate concerns among many consumers.”


Wat er met de muurschildering (foto helemaal onder) gaat gebeuren is onduidelijk.

Muurschildering “Catacomben ce poule de romanum” door kunstenaar Bas Karlshamns uit 2005. (GAZ)

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Raymond Kuijken

  Er komt een Excellence Centre waar men kan laten zien welk voedsel er allemaal gemaakt kan worden van plantaardige materialen. Denk aan vleesvervangers, melkvervangers etc. De planten in de kas zijn de planten die hiervoor gebruikt kunnen worden. Er komt geen kantoortuin zoals gesuggereerd door de Orkaan, maar dat hadden ze zelf ook wel kunnen onderzoeken …

  • P. Hoogkamer

   oo wat fijn..dus ik kan er zomaar binnen lopen. als consument zodat ik kan zien wat ik in de toekomst op mn bordje krijg. palmolie vrij. en bezorgd via de Zaan met een waterstof aangedreven boot.. Geweldig dat U die info deelt..

 • De Zaanse industrie kent wel 9 van dit soort global of regional R&D faciliteiten
  Zaanstad Maakstad is een groter center of excellence dan menigeen weet
  Een waardig lopen in de voetstappenvan Cornelis van Uitgeest de uitvinder van de kardanas en vader van de Zaanse molens

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *