Het cijfer ‘9’ is sowieso geen geluksgetal, maar voor de bewoners van de flat aan de Oost-Dorsch in Poelenburg (Zaandam), al helemaal niet. De centrale verwarming van bewoners van wie het huisnummer eindigt op een 9, is uitgevallen. En het wordt niet warmer dan 9 graden.

Bij wooncorporatie Rochdale werd eerst vermoed dat waterlekkage de oorzaak zou zijn van het ongemak. Dat blijkt niet het geval. Er is inderdaad bij één woning (en de onderbuurman) sprake van lekkage maar dit probleem staat los van de centrale verwarming die het bij sommige bewoners niet doet. Woordvoerder Pim de Ruiter:

“De centrale verwarming voor huizen op ‘strang’ nummer 9 (alle huizen die eindigen op nummer 9 van elke verdieping) hebben geen centrale verwarming. Wat daarvoor heeft gezorgd is nu nog onduidelijk. Iedereen heeft een brief gekregen van het probleem en een elektrische kachel om toch warmte te hebben in dit koude weer.”

Pro VVE, de vereniging van eigenaren in de Oost-Dorsch, heeft de opdracht uitgezet bij Feenstra om het probleem op te lossen. “Dat vond de VVE al een hele stap”, vertelt De Ruiter. Het oplossen kan nog een hele poos duren, omdat alle inwoners van nummer 9 aanwezig moeten zijn bij het verzinnen van een oplossing.

Tot slot stelt De Ruiter ons gerust met het nieuws: “Water en elektra doen het allemaal nog wel in de Oost-Dorsch flat”. Voor nu is het nog even door bibberen in de uithoek van Poelenburg (bij een kacheltje dus, dat dan weer wel).

Het gaat in totaal om vijftien woningen, recht boven/onder elkaar, die al bijna twee weken zonder verwarming zitten.

Door Sascha Timmerman. Foto: Google Streeview.