Echt warm is het de afgelopen dagen niet geweest. Maar we klagen niet: binnen is het behaaglijk. Voor bewoners van de Oost-Dorsch in Poelenburg is dat een ander verhaal. 

Vijftien woningen, recht boven/onder elkaar, zitten al meer dan een week zonder verwarming. In de woningen wordt het niet warmer dan 9 graden waardoor bewoners de flat uitvluchten voor wat warmte. 

Wij belden met de woordvoerder van Rochdale. Hij liet weten dat een lekkage bij een van de bewoners het probleem veroorzaakt. Wat er precies aan de hand is moet nog worden uitgezocht maar hij heeft wel een vermoeden:

‘Dit lijkt op een situatie die ik had in Amsterdam Zuidoost. Daar was toen lekkage in een ‘strang’. Alle huizen zitten verticaal, alles boven en onder elkaar, op elkaar aangesloten via een strang. Als er problemen zijn met die strang, zoals lekkage, hebben alle inwoners pas weer een werkende verwarming zodra dat gerepareerd is.’

Dat repareren gaat alleen iets moeilijker dan je zou denken. ‘Iedereen moet thuis zijn voordat het gefixt kan worden. Het hele systeem moet vervangen worden,’ vertelt de woordvoerder. Hij zou maandag informeren naar het verdere verloop, wordt vervolgd dus. 


Drie jaar geleden schoten wij een minuutje Oost-Dorsch:

Door Sascha Timmerman. Foto: Orkaan-archief