Kanker komt in de Zaanstreek meer voor dan gemiddeld in Nederland. Het aantal kankergevallen ligt 2 tot 8 procent hoger. Vooral in Westzaan, Assendelft en Krommenie ligt het aantal gevallen fors boven het landelijk gemiddeld (7 en 8 procent daarboven). In Zaandam ligt het 5 procent boven het gemiddelde, in Oostzaan en Wormerland 3 procent.

Vooral mesothelioom (ook wel bekend als ‘asbestkanker) komt relatief vaak voor in onze streek. In sommige gebieden (Koog a/d Zaan en Zaandijk) is het twee maal zo hoog als het landelijk gemiddelde; ook in andere delen van de Zaanstreek (Zaandam, Wormer, Jisp, Oostknollendam, Wijdewormer) is het extreem hoog.

In Zaandam worden relatief veel gevallen van baarmoederhalskanker en hoofd-halskanker (12 procent boven landelijk gemiddelde) aangetroffen. Het aantal diagnoses van prostaatkanker is ook relatief hoog in Assendelft, Westzaan en Krommenie (28 à 29 procent boven het landelijk gemiddelde).

Ook huidkanker (melanoom) komt relatief vaak voor in de Zaanstreek (het gemiddelde in Assendelft ligt zelfs 33 procent boven dat van Nederland). Heel Noord-Holland-noord scoort hier overigens hoog.

Alle gegevens zijn te vinden op de Kankeratlas van het Integraal Kanker Instituut. Per kankersoort en per gebied (onderverdeeld in postcodes) is te vinden welke diagnoses relatief veel voorkomen.

Onder een deel van de kaart van Nederland met de verdeling van mesothelioom (‘asbestkanker’). Rood betekent dat het veel meer dan gemiddeld voorkomt. Het is een typische ‘industrie-ziekte’. In het hele Noordzeekanaalgebied komt het veel voor, maar bijvoorbeeld ook in Den Helder, rond Rotterdam, in Zeeuws Vlaanderen en rond Sittard en Geleen (mijnbouw).