Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen en ruimtes groter dan 100m2 volgens de wet beschikken over een energielabel C of hoger. Anders mag het pand vanaf die datum niet meer gebruikt worden als kantoor. De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk.
Voor huurders kan het ook grote gevolgen hebben: aanpassingen en verbouwingen, een mogelijke huurverhoging of zelfs sluiting als het pand niet in orde is (maar ook een lagere energierekening).
Na 1 januari gaat de Omgevingsdienst in opdracht van Zaanstad toezicht houden en handhaven. Kantooreigenaren zijn al door het Rijk en de Omgevingsdienst aangeschreven.
Als een kantoorgebouw na 1 januari 2023 geen Energielabel C of hoger heeft krijgen ze een waarschuwingsbrief waarin om een verbeterplan wordt gevraagd.
Als de Omgevingsdienst dat niet krijgt, “start het traject waarbij de maatregelen worden afgedwongen”. Er zal dan een dwangsom worden opgelegd om er voor te zorgen dat de maatregelen toch worden getroffen.
Boetes kunnen oplopen tot € 81.000. Als een eigenaar niet aan de labelverplichting wil voldoen, dreigt sluiting van het kantoorgebouw.
Zaanstad en de Green Business Club Zaanstad ondersteunen kantooreigenaren bij het behalen van een beter energielabel. Ze bieden een gratis (algemeen) energieadvies en begeleidingstraject om panden te verduurzamen om zo het juiste energielabel te krijgen, alle informatie op www.greenbusinessclub.nl/zaanstad.
Rob Karst, projectleider energietransitie Green Business Club Zaanstad:
“Momenteel voldoet pas ongeveer 50% van de bedrijven in Zaanstad aan de Label-C verplichting. Met de huidige energieprijzen hebben de investeringen die noodzakelijk zijn om de kantoren te verduurzamen een terugverdientijd van tussen de 3 en de 5 jaar.”
Energielabel C betekent “een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar.” Bij de Rijksoverheid wordt uitgelegd hoe je dat kan krijgen.