Keeper Dick Schouten (KFC, FC Zaanstreek, AZ) overleden

In 1955 ging keeper Dick Schouten voor 2.150 gulden van OSV naar KFC. Daarna speelde hij bij FC Zaanstreek en AZ. Later werd hij directeur bij Wastora.

De fameuze doelman en KFC-clubman overleed de afgelopen nacht op 84 jarige leeftijd.

Schouten werd in 1935 in Amsterdam geboren waar hij op 10-jarige leeftijd bij de Volewijckers begon voordat hij naar OSV verhuisde, op zijn 16e stond hij daar voor het eerst in doel bij het eerste elftal.

Op de website van KFC zegt hij: “Als keeper duurde de periode betaald voetbal voor mij veertien jaar. Na negen seizoenen KFC volgden drie competities FC Zaanstreek en twee jaren AZ’67.”

KFC-erelid Schouten speelde 449 wedstrijden voor de club waarmee hij de eregalerij aanvoert, Cees Molenaar is met 437 duels tweede en Andries Kok met 417 derde.

Na zijn keepersloopbaan speelde Schouten tot zijn 66e als spits (!) in het vriendenteam KFC 8, zijn laatste seizoen daar was 2001/2002. Bij de club was hij ook actief als bestuurslid, keeperstrainer, scheidsrechter en bezorger van het clubblad.

Lees ook: Het Touwtje van Dick Schouten.

Het televisieprogramma Andere Tijden maakte een aflevering over AZ en Wastora waarin Schouten uitgebreid aan het woord komt.

Schouten (website KFC)
Schouten (links achter) bij KFC, seizoen 1955-1956

Bronnen: website KFC, Martin Rep (voetbalkwartet), Andere Tijden, Historie Betaald Voetbal.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • MARTIN VERGAIJ

  R.I.P.

 • Dick van den Dobbelsteen

  Op sportgebied veel met Dick te maken gehad.
  Geweldige sportman en een geweldig mens. Waar je hem ook tegen kwam, zelfs een keer heel toevallig tijdens een vakantie in Porlezza ( Italië ), altijd belangstellend.
  Veel sterkte gewenst voor de familie.

 • Len Thesing

  Ik heb meneer Schouten leren kennen in de tijd dat ik partime bij Wastora werkte.

  Hartelijke man en een kleurrijke Zaankanter met Amsterdamse Roots.

  Ik wens de familie veel sterkte toe.

  • Cees Dijkers

   Tijdens zijn periode bij AZ ’67 gebeurde het in een wedstrijd dat een aantal spelers op een gegeven moment in het strafschopgebied over het veld kroop, de neuzen vlak boven het gras. Dick was in een duel een contactlens verloren!

 • Vanaf mijn jeugdperiode Dick Schouten leren kennen. Van Fc Zaanstreek naar AZ en weer terug in de Koog…bij Kfc.
  Daar als jeugdtrainer samen met hem gewerkt. Enthousiast. Luisterend oor en met beide beentjes op de grond.
  Mooi persoon.
  Veel respect voor hem!
  👍⚽️👍⚽️

 • Willem Wijker

  Als oud bestuurslid van ZFC vaak naar KFC geweest als wij uitspeelden, mede om Dick e.a. te bewonderen.
  Ook bij ZFC een aantal keren KFC 8 gefloten met Dick van de partij.
  Altijd zwaaien als je hem in de Westzijde tegenkwam.
  Dick was een bijzonder vriendelijk mens, ik zal hem missen.

 • Udo Emmink

  “Ome Dick” die me als buurjongen van 6 meenam naar KFC om in zijn voetbalbroek (…) ja natuurlijk vele malen te groot te laten voetballen. Na jaren weer met hem gewerkt bij Wastora. Wat een vriendelijk en sociaal mens. Hij is nu vast aan het spelen op de eeuwige voetbalvelden. Tante Riny en Martine en familie en grote schare vrienden, ik wens jullie heel veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.

 • Dirk Vink

  Ik heb Dick jaren geleden nog gesproken in Groningen,daar was hij samen met zijn vrouw….geweldige kerel en keeper….Hij was samen met Jan Plekker de twee topkeepers van de Zaanstreek….R.I.P.

 • Marcel van der Woude

  Ik heb bij Dick op kantoor gezeten in mijn Wastora tijd. Hij had een ijzeren geheugen en wist de stand op de ranglijst van de meeste zaanse voetbalclubs uit zijn hoofd en dan ook nog het aantal doelpunten voor en tegen, ongelofelijk.
  Een keer werd Dick asgrauw, want ik had een broodje in de prullebak gegooid, vond ik niet lekker. Wat ik wel niet dacht, in de oorlog zouden om zo’n broodje vechten. Voor mij een goede les, vanaf die tijd heb ik ook nooit meer eten weggegooid. Hij was verder het financiele brein van de Molenaar’s Holding en paste goed op de centen. Sterkte Rina met het gemis van deze markante man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *