De voetballers van KFC hebben de finales van de nacompetitie bereikt. Daarin mogen de Koogers volgende week spelen om een plek in de 1e klasse. Op eigen veld werd zondagmiddag, na verlenging, gewonnen van 1e klasser VV de Meern. Na een 1-1 eindstand was het een rake vrije trap van de voet van O’shea Schurman die het verschil maakte, de 2-1.

Niet alleen het zonnetje maar ook kou en wind hadden het sportpark van KFC zondagmiddag gevonden. Toch was er veel bekijks. Zaanse supporters steunden hun ploeg maar er waren ook veel fans uit Utrecht. De Meern is een grote club in de Domstad met 2300 leden die als negende eindigde in de 1e klasse en zich moest zien te handhaven in de nacompetitie. Geen makkelijke tegenstander dus.

Eerste helft

Toch was het KFC dat op eigen veld gelijk fris en aanvallend van start ging. De Utrechters maakten een wat tamme indruk. Het vroege offensief leidde in de eerste dertien minuten tot een corner, een vrije trap en een kans voor Robin Baartscheer die diep werd gestuurd. In minuut dertien was het wel raak. Na een mooie aanval over links, opgezet door Dani Moraal, kwam de bal tussen een aantal spelers in het strafschopgebied terecht en Baartscheer wist wat hij moest doen. Hij schoot de bal langs de Utrechtse doelman.

KFC komt op 1-0 via Robin Baartscheer.

In minuut twintig was het een gevaarlijke voorzet van de Meern die werd weggekopt tot een corner die snel genomen werd en belandde in de handen van KFC keeper Maarten List. Na deze aanval bleef KFC-speler Cerezo Hartgers echter op de grond liggen met pijn aan het hoofd. De medisch begeleider was er spoedig bij en onderzocht de situatie goed. Het duizelde nog wel even maar twee minuten later kwam de speler weer bij de rest op het veld. Acht minuten later kreeg KFC een dot van een kans om op 2-0 te komen maar het was de teen van de keeper uit Utrecht die dat voorkwam. In de drieëndertigste minuut was het de Meern dat een grote kans kreeg, uit slecht verdedigend werk van de thuisploeg. De gasten kwamen beter in de wedstrijd en trokken naar voren. Vlak voor rust was er weer een grote kans voor KFC toen een bal voor het doel langs rolde maar door niemand kon worden ingetikt. Ook was er nog een gele kaart voor Kooger Abel Vera Vera die met een tegenstander over het veld rolde.

Tweede helft

Na rust begon KFC ook weer fris. De ploeg nam het initiatief en wilde doordrukken naar de 2-0 maar moest ook ondervinden dat de druk toenam en de wedstrijd kantelde in de tweede helft. Tien minuten na de thee was daar de eerste grote waarschuwing dat het Koogse kostje nog niet gekocht was. De Meern raakte de paal. Weer vijf minuten later, na precies een uur spelen, was het wel raak. Bob Prins schoot de 1-1 binnen nadat er net een grote kans gemist was door de Meern.

Het begon te stormen op het veld en de bezoekers wilden meer, het was dan ook echt wel even uit met de kansen voor KFC. Her en der probeerden de ploegen nog wat aanvallen op te zetten. Pas een kwartier voor tijd zette KFC weer wat meer druk op de Utrechtse ketel en was daar een grote kans. In de laatste fase van de reguliere speeltijd leidde dat nog tot kansen voor beide teams die duidelijk niet voor de verlenging gingen. Toch kwam die er.

Verlenging

Waar de tweede helft vooral voor de Meern was kwam KFC in de verlenging weer beter in de wedstrijd. De massages tegen de eerste spierkrampen hadden een positieve uitwerking. Na een vroege poeier op doel van de Meern en een corner die zij mochten nemen was er een snelle uitbraak van KFC waarbij de bal net over werd gekopt. Dit moment werd gevolgd door een hele grote kans voor de Meern en daarna weer een spannend moment in de aanval van KFC waarbij de ploeg een penalty claimde. Die kwam er niet.

In de vijfde minuut van de tweede helft van de verlenging werd de bal op een mooie plek, net buiten het strafschopgebied klaargelegd voor KFC. O’shea Schurman, die een fantastische inbreng had op de flanken van KFC en al veel gevaar had gesticht, legde aan. Raak! Een oerkreet van ontlading werd uitgestoten door de spelers en de doelpuntenmaker rende naar de bank om de voorsprong te vieren. (Zie foto boven.)

Wat KFC wel lukte kreeg de Meern niet voor elkaar toen ook zij een minuut later een vrije trap kregen op een gunstige plek. De bal zweefde richting kruising maar datzelfde deed keeper Maarten List. Het werd nog een paar keer spannend voor beide doelen maar de stand bleef hetzelfde. KFC is door naar de finale van de nacompetitie en daar is trainer Rene Rijinga heel gelukkig mee:

‘Dit is het verhaal van het seizoen. Het was een emotionele wedstrijd. Beide ploegen hadden de kansen maar dit was wel een nacompetitiewedtrijd van 1e klasse niveau. Ik heb genoten. We winnen tot nu toe elke wedstrijd op deze manier en ik voelde dat we hem ook vandaag waarschijnlijk weer op deze manier zouden winnen. Mijn seizoen kan niet meer stuk. Ik ben trots op die jongens.’

Volgende week wordt de finale gespeeld op neutraal terrein.

Feest in Koog aan de Zaan nadat KFC de finale haalt van de nacompetitie.

Door: Edwin Kleiss. (Tekst en foto’s)