De Zaanse Jazz Club bestaat 40 jaar. En dat wordt gevierd, met jazz uiteraard! Onder het motto ‘Zaanstad – bakermat van de jazz’ organiseert de Zaanse Jazz Club vier concerten in de Wormerveerse Vermaning.

Op 3 februari vindt het eerste concert plaats, verzorgd door het Zaanse jeugd- en opleidingsorkest Ratatouille. Jan Gombert, voorzitter van de club, is trots op het jubileum. En hij is laaiend enthousiast dat de club een ster van wereldklasse naar Nederland heeft weten te halen voor het slotconcert.

De Zaanse Jazz Club biedt een podium voor amateurmuzikanten en professionals om elkaar te ontmoeten en samen muziek te maken. Op de website vermeldt de club ‘kicking and alive’ te zijn. Volgens Jan klopt dat, de jazz leeft nog steeds in de Zaanstreek: “Het voorzitterschap van de club nam ik over van Hans van Dijk, vlak voor corona begon. Alles lag toen stil. Inmiddels faciliteren we eenmaal in de twee weken weer jamsessions, voor een mannetje of 30 á 40. Stuk voor stuk echte muzikanten. En zo enthousiast hé, we moeten echt bijhouden wie er zit en zorgen dat ze niet blijven zitten. Na drie nummers moet er echt gewisseld worden.”

Jazz in de Zaanstreek

Jazz hoort bij de Zaanstreek, zegt Jan: “Jazz bestaat aantoonbaar al 100 jaar in de Zaanstreek. Vele grote jazz musici komen hier vandaan, echt hele goede muzikanten zoals klarinettist en altsaxofoon Bob Kaper, de gebroeders Kaart en saxofonist Benjamin Herman. Dat jazz nog steeds leeft blijkt wel uit het jubileum. Ik ben daar trots op. De club heeft 40 jaar standgehouden. Begonnen in de kelder van het Zaanlands Lyceum, met later grote jazzfestivals, optredens in De Speeldoos en in het Zaantheater. Onze thuisbasis is tegenwoordig in café Sman, een hele fijne samenwerking is dat. Voor de jubileumconcerten hebben we een fantastische locatie, een culturele tempel: de Wormerveerse Vermaning. Deze samenwerking gaat iets leuks brengen.”

Tom Terbrack, secretaris van de Stichting Wormerveerse Vermaning, laat de Grote Zaal zien waar de concerten plaats zullen vinden. “De akoestiek is hier prachtig. Een reden voor bands om hier vaker terug te komen.” Net als Jan denkt ook Tom dat de bakermat-optredens goed tot hun recht komen in de Vermaning: “Wij zijn immers ook een bakermat, voor allerlei muzieksoorten.”

Jan Gombert in de grote zaal van de Wormerveerse Vermaning

Bakermat Concerten

Vier concerten vinden er plaats ter gelegenheid van het jubileum van de Zaanse Jazz Club. Jan: “Drie orkesten en een grote ster komen naar Wormerveer. Ik kan je melden dat we de Zweedse jazzstar en saxofonist Nanna Carling bereid hebben gevonden om op te treden. Zij speelt de sopraansax, een instrument dat zo vals als een kraai kan klinken maar bij haar klinkt het zo zuiver en netjes. Het wordt haar eerste optreden in Nederland. Ik heb het hier echt over de crème de la crème. Zodra zij op een podium gaat staan is het show.”

  • 3 februari: Ratatouille
  • 23 maart: Metropolitan Roof Orchestra
  • 20 april: Harbour Jazzband
  • 25 mei: Nanna Carling
Nana Carling (foto aangeleverd)

Kinderen zijn trouwens zeer welkom bij de concerten: “Om ze van hun telefoontjes af te trekken moet je natuurlijk wel met wat komen, dat zie ik ook aan mijn eigen kleinkinderen. We hebben echt wat moois te bieden. Als ik ergens speel beginnen kinderen, ongeacht van welke afkomst, vaak spontaan te dansen. De muziek spreekt hen aan. Ja hoor, er mag tijdens de concerten zeker gedanst worden.”

De concerten vinden plaats van 20.30 tot 22.30 uur in de Wormerveerse Vermaning, Zaanweg 57. De toegansprijs voor de eerste drie concerten is € 12,50, voor het Nana Carlingconcert € 18,50. Meer informatie op de website van de Zaanse Jazz Club.

Tom Terbrack en Jan Gombert

Bijdrage door Neeltje Waagmeester