Zaandijk is binnenkort een chocoladeatelier rijker. Aan de Guisweg 35 openen Kinito en Ingmar, eigenaren van chocolaterie Smells Like Chocolate, samen met hun zoon en vier vrienden chocoladeatelier Kin&Co.

Kinito en Ingmar maken hun ambachtelijke chocolade zelf in de kleine chocolaterie Smells Like Chocolate, in het monumentale Zaanse pand aan de Lagedijk, vlakbij de Zaanse Schans. 

In het hoogseizoen bruist het daar van de toeristen die ambachtelijke chocolade uit de cacaostreek willen proeven. Kinito en Ingmar hebben ruimte te kort, mankracht te weinig en de chocolade is altijd uitverkocht. Daarom gaan de twee hun productieproces verhuizen en opschroeven. 

Nieuw chocoladeatelier

In het nieuwe chocoladeatelier zal niet alleen chocolade worden geproduceerd, maar is er ook ruimte voor workshops en worden er chocoladetours aangeboden. 

Rechts is de ruimte voor productie en links voor workshops

Ingmar vertelt lachend:

‘We gaan demonstraties geven, waarbij toeristen het hele proces kunnen zien; van cacaoboon tot bonbon. Omdat toeristen vaak weinig tijd hebben, zijn die workshops kort en bondig.’

Er wordt natuurlijk niet alleen aan toeristen gedacht, maar ook aan de bewoners in de Zaanstreek. Naast de workshop speciaal voor toeristen, komt er ook een langere workshop. Hierbij krijgen mensen drie verschillende technieken aangeleerd om zelf bonbons te maken. 

Cacaogeschiedenis

Tijdens de chocoladetours door Oud-Zaandijk vertelt een gids over de cacaogeschiedenis van de Zaanstreek. De wandeling gaat langs verschillende adressen en eindigt met een demonstratie en proeverij bij Kin&Co, die vanaf 1 oktober officieel opengaat. Wel zijn de chocoladeworkshops al te boeken. Het atelier is de komende maanden alleen open op afspraak.

Ingmar verklapt alvast een leuk geschiedenisfeitje over het pand van het nieuwe chocoladeatelier:

‘De eigenaar van het voormalige chocoladepakhuis Arriba had hier oorspronkelijk een autogarage. Dit pand heeft dus ergens een verre connectie met cacao.’ 

Toekomstige pand: het blauw-wit gestreepte bord wordt weggehaald om het authentieke Zaanse groene puntdak te laten zien

Kinito, Ingmar & Compagnie

Kinito en Ingmar werken samen met Hans en David. De twee stellen kennen elkaar jaren en dromen al lang van een gezamenlijke onderneming. Ook patissier Ivar, marketingspecialist Robert en Matthew, de zoon van Kinito en Ingmar, zijn onderdeel van het team. 

De samenwerking tussen de twee stellen is ontstaan uit een hechte vriendschap en een gedeelde passie voor chocolade. ‘Kin&Co is een ontzettend kloppend verhaal in Zaandijk,’ zegt Ingmar. Hans en David vullen haar aan.

‘Wij geloven in het verhaal én in het team, dat laatste is misschien nog wel belangrijker.’

Hans en Ingmar kennen elkaar van kinds af aan. Beiden zijn opgegroeid in Zuid-Afrika en geëmigreerd naar Nederland. ‘De expat-community heeft ons een band voor het leven gegeven.’ 

Ivar heeft zich als jonge patissier met een droom voor een eigen onderneming aangesloten bij het team. Robert, een oude kennis van Ingmar, doet de marketing voor Kin&Co en Matthew gaat helpen met chocolade produceren. 

Chocoladecafé

In de toekomst hopen Kinito en Ingmar de chocolade ook bij andere lokale ondernemingen en speciaalzaken te verkopen. Maar voorlopig zullen zij alleen de winkel Smells Like Chocolate inzetten als verkooppunt van de chocolade. 

In de winkel is ruimte voor een smalle stellage, bestaande uit twee opgestapelde koffietafels, een toonbank en een klein rond tafeltje met drie stoelen. Achter de winkel zit – nu nog – de nóg kleinere productieruimte, maar niet voor lang. Deze wordt binnenkort omgetoverd tot chocoladecafé met zitplekken, waar mensen van hun kopje koffie en een bonbon kunnen genieten. 

Links is de winkel en rechts de huidige productieruimte

‘Het is een hele uitdaging om de twee plekken met elkaar te combineren, dat vind ik leuk,’ zegt Ingmar. ‘Ik hoop dat Kin&Co echt iets gaat toevoegen aan de Zaanstreek; dat mensen de cacaogeschiedenis en de ambachtelijke productie van chocolade meemaken.’ 

Door Mila Lange met informatie van Ingmar (interview).