Kinderboekenmarkt slachtoffer nieuw evenementenbeleid

De Zaanse kinderboekenmarkt is –daar zijn we heel eerlijk in- elk jaar weer een hoogtepunt in ons bestaan. Wij tellen de dagen af (nog 65!) naar 21 mei.

Dat er werd aangekondigd dat het dit jaar de allerlaatste keer is, kwam dus keihard aan. De reden is dat de organisatie minder geld krijgt dan vorig jaar –terwijl het aantal bezoekertjes juist ieder jaar groeit- en er geen enkel zicht is op structurele ondersteuning.

De kinderboekenmarkt is gratis toegankelijk en wordt gedragen door zo’n 200 vrijwillgers. Nadat Zaanstad het vanaf 2004 eerst zelf vijf jaar had georganiseerd, werd Stichting Oeverloos gevraagd het stokje over te nemen. Hiervoor werd een bedrag van jaarlijks € 25.000 beschikbaar gesteld. In 2016 werd dit  –door de stevige groei- opgehoogd naar € 30.000.

In 2016 werd het nieuwe subsidiebeleid evenementen vastgesteld. Zaanstad liet Stichting Oeverloos weten dat ze voortaan geen opdrachtnemer meer waren, maar dat ze via deze regeling subsidie aan zou moeten vragen. Dit hebben ze gedaan. Door het panel dat bestaat uit vijf onafhankelijke deskundigen* is de aanvraag beoordeeld.

Transparant
Het resultaat was onverwacht: van de 40 te behalen punten die je kan krijgen voor zaken als ‘aansluiting bij Zaanstad als stad van ambacht, maakindustrie en erfgoed’, verbinding met 1 van de 4 hotspots of de Zaan’, ‘originaliteit/uniciteit’, ‘publieksbereik’, ‘samenwerking en ‘professionaliteit’, kregen onze kinderboekenhelden er slechts 26. De vanuit Zaanstad eerder toegezegde transparante toelichting op de puntentoekenning bleef achterwegen. De punten worden niet onderbouwd.

Het evenement krijgt nu zo’n € 7000,- minder dan vorig jaar, terwijl er juist meer nodig is. Deze waardering van het nieuwe panel heeft gezorgd voor de mededeling dat we dit jaar voor het laatst kunnen genieten van het fijne leesfeest op de Zaanse Schans.

ROSA gaat vragen stellen over het evenementenbeleid.

ROSA is van mening dat de Kinderboekenmarkt een belangrijk evenement is, juíst in Zaanstad, waar de laaggeletterdheid hoger ligt dan het landelijk gemiddelde.

Het feit dat de Kinderboekenmarkt te weinig geld krijgt om te kunnen voortbestaan, heeft te maken met de nieuwe subsidieregeling voor evenementen. Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk of die regeling in zijn geheel niet deugt (maar de Raad, inclusief ROSA, heeft hem wèl aangenomen…) of dat er iets mis is met de uitvoering in dit geval. Daar gaan we zeker vragen over stellen.

*Annemieke Leusen (voorzitter), Adriën Schilder, Koen Bart, Lex Kruijver en Karin Hoorn.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Hallo

  Hoezo kunnen ze voor dat geld die markt niet organiseren? Ik ben een vaste bezoeker van het evenement, maar schrik van (en verbaas me over) het grote bedrag dat blijkbaar jaarlijks nodig was om het te organiseren. Waar ging daar geld heen dan???

  • Kinderboekenfan

   Er komen elk jaar 10.000 bezoekers, dus dat is 2,50 euro per bezoeker. Vorig jaar waren er 30 locaties waar wat te doen was, 15 kinderboekenschrijvers, tig optredens, enz. En 200 vrijwilligers die er voor een lunchpakket en een colaatje aan het werk zijn. Het regelen van dat hele spul, daar ben je wel even mee bezig. De hele dag theater, gratis activiteiten, enz. Het is maar wat je veel geld vindt.

 • Siem

  Inderdaad waar ging dit geld heen, een kinderboekenmarkt, waar praat je over.
  7000 euro. kramen kosten 20 euro. kan je er heel wat voor neer zetten.
  Het is te triest voor woorden. Wil de begroting wel een zien. Hoeveel er aan de strijkstok is blijven hangen.

 • Graag reageer ik op de kosten van de Kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans.
  Ons evenement is gratis. Er wordt dus geen entree geheven dus we kunnen BTW niet verrekenen. Dat betekent dat er direct 21% van de subsidie richting belastingdienst gaat. Onze stichting start een half jaar voor het evenement met de organisatie. De grote hoeveelheid bezoekers plus reguliere bezoekers van de Zaanse Schans vragen om een logistieke operatie.
  Voor en tijdens het evenement zijn 200 vrijwilligers actief waar wij ook goed voor willen zorgen. Met een drankje, lunchpakket en soms een klein geschenkje.
  Er moeten podia gebouwd (inclusief geluidstechniek) die aan alle veiligheidseisen voldoen. Die moeten in het weekend op- en afgebouwd worden. Er moeten nutsvoorzieningen geplaatst worden. De leges, beveiliging en verzekeringen kosten geld. Er moeten tijdelijke fietsenstallingen gerealiseerd worden.
  De programmering kost geld. Alle activiteiten zijn gratis maar de materiaalkosten moeten betaald worden. De PR kost geld (posters, flyers, promotietour langs basisscholen in de Zaanstreek enz) en er zijn betaalde EHBO’ers.

 • Rina

  Ik heb de begroting gezien en er zit een aanzienlijke post in voor de organisatoren. Dat is de keuze van de organisatoren.

 • Ik vind de kinderboekenmarkt geweldig en ga er graag heen met mijn kinderen. Toch wil ik zeggen dat de markt, in een iets afgeslankte vorm, nog steeds fantastisch zou zijn. Afgelopen jaren was er steeds meer te doen voor de kinderen, het is bijna teveel voor één dag. Na afloop kregen ze vorig jaar ook nog een gratis chocoladereep. Die kreeg je wanneer je (dacht ik) aan 10 activiteiten had meegedaan. Dat was bijna niet te doen. Het lijkt me dan ook onvoorstelbaar dat de kinderboekenmarkt met minder subsidie niet in staat zou zijn deze dag te organiseren. Voor de Zaanse kinderen zou ik het een groot verlies vinden! Zonder de 30 activiteiten en de gratis reep is het heus ook leuk. Mijn kinderen zijn vooral geïnteresseerd in het vangen van de visjes en andere slootbeestjes. Dat alleen al vinden ze helemaal top.

 • Siem

  Kan er nog steeds niet bij dat het zoveel kost.Reken me het apenlazerus maar kom niet aan het bedrag. Hiervoor werd een bedrag van jaarlijks € 25.000 beschikbaar gesteld. In 2016 werd dit –door de stevige groei- opgehoogd naar € 30.000.

 • Janneke

  Vond de kinderboekenmarkt erg leuk, maar alle bijgetrokken activiteiten hoeven van mij niet. Geen tenenkrommende optredens van Fluxus e.d. Geen schrijvers of andere activiteiten.

  Voor 23.000 euro moet je een prima boekenmarkt kunnen organiseren met een prima lunchpakketje voor de vrijwilligers. Kan ook een blikje huismerk cola in hoor 😉 en bolletjes van de Aldi ipv Buter 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *