Eén van de mooiste plekken in Zaandam, de historische Klauwershoek, dreigt ten onder te gaan door leegstand en verloedering.

De Kleine Waarheid is vorige maand gestopt als restaurant, het pand kan nog wel als trouwlocatie geboekt worden, ook is er zaalverhuur, o.a. voor concerten die vroeger in Serah Artisan plaatsvonden.

Het Turkse restuarant Anatolie tegenover de voormalige Kade is al jaren dicht. De Kade zelf (tegenwoordig DeFlux) wordt nog zelden gebruikt voor concerten, het café is dicht. Het restaurant tussen de kade en Irodion (vroeger o.a. een afhaal-Italiaan, club Amira, Oosterse Nachten) is dicht. Bakkerij Doba op de hoek van de Savornin Lohmanstraat is dicht, slagerij Groot (andere hoek) is dicht. Makelaar Hoorn De Vos Metselaar & Sturop is weg. Grieks-Turks restaurant Gordion II staat leeg.

Vooral het stuk aan de sluis – de paviljoentjes – biedt een troosteloze en verloederde indruk. De muziektent staat er verloren bij tussen alle leegstand. Waar we de mooiste terrassen aan de Zaan zouden kunnen vinden, liggen nu achtergelaten winkelwagentjes, lege blikken en oude kranten tussen de dichtgespijkerde deuren en verveloze muren.

Plannen genoeg voor de voormalige bioscoop ’t Saentje in de Klauwershoek. Na de sluiting werd het complex – en aanpalende appartementen – gekocht door speculant Saad Selim. In 2011 werd het gekraakt. Op last van de rechtbank werd het in 2012 verkocht nadat schuldeisers beslag op zijn bezittingen hadden laten leggen. De krakers werd na een gerechterlijk bevel uit het pand gezet.

Nieuwe eigenaar was Astoria Vastgoed uit Amsterdam die ook 30 appartementen en tien bedrijfspanden in aan de Zuiddijk en Oostkade kocht. Ondertussen is de verkoop van Sluiskwartier begonnen – de eerste 10 appartementen zijn in de verkoop gegaan. ’t Saentje biedt ondertussen een troosteloze aanblik.

Hieronder een foto van hoe het vroeger was en nu is, van de Facebook-pagina van Zaanstadfotos.

noorderstraat

Voormalig Turks restaurant Anatolie…

astoria

Oosterse Nachten…

oostersenachten

Gordion II…

gordion