Klein leed, groot verdriet

Onderweg, maaitijd, overal bedrijvigheid. Tijdens mijn rondje vanmiddag zag ik in pas gemaaide talud van de Wijdewormer ter hoogte van de brug naar Engewormer een prachtige mannetjes fazant vlak naast de weg. Toen ik goed keek lag vlakbij, in het pas gemaaide gras, zijn vrouwtje liggen. DOOD.

Broedend in het hoge gras op haar eieren, graakt door de maaimachine. Niet opgevlogen bij naderend gevaar maar plichtsgetrouw op haar eieren blijven zitten. Het werd haar dood en haar stoere prachtige gekleurde mannetje die haar had veroverd en gedekt in verwarring in het gemaaide gras plichtsgetrouw vlakbij. 

Hooi voor de koeien. Het voorjaar prachtig maar ook zo wreed. De één zijn dood is… geldt voor veel pasgeborenen in de natuur maar dit beeld raakte mij meer dan ik had gedacht. En er wordt nu overal gemaaid, geschud, geraapt etc. door de boeren met enorme machines. Niemand wil dit, ook de boeren niet maar het hooi moet van het land met een eens zo stoere mannetjes-fazant met toekomst dromen als gezinshoofd met groot verdriet achterlatend in het snel drogende gemaaide gras.

Door Aaf Aafjes 

Deel dit artikel:

13 reacties

 • deze bijdrage heeft mij zeer geraakt.
  mijn familie mijn vader fabrieksarbeider eerst bij Schoenmaker op de Kalverdijk.
  later 1e man bij de Losse Ploeg in Koog aan de Zaan.
  Vandaag win ik een boek naar keuze.
  nu bestel ik mijn eigen boek.
  Het boek geleend van Gerard Stadt
  mijn verhaal ga ik Schrijven.
  Het moet een bijdrage worden van mijnplan.
  Een ruimte waar iedereen met een:
  HERSEN AANDOENING TERECT KAN
  Voor informatie en een praatje
  volgend jaar wordt ik 80 jaar.
  mooi doel om naar toe te werken

 • L.I. de Jong

  Er zijn gelukkig ook boeren die voor ze gaan maaien, hun land inspecteren en de plekken waar de vogels broeden markeren met afzetlinten. Daar maaien ze dan gewoon omheen. Kleine moeite. U bent getuige geweest van de maai actie van een harteloze boer. Die zijn er immers ook.

  • l. Boonstra

   Ik denk dat je dan je even had moeten aanmelden , 1 boer kan nooit zo snel als de maaiers al die hectares gras nalopen op een vogeltje. Duidelijk geen idee hoe er tegenwoordig geoogst moet worden.

 • R. de Vries

  Volgens Triple-B is de natuur bij boeren in goede handen…..
  Wie dat gelooft, weet ook zeker dat de aarde plat is, en de zon om de aarde draait.

  • Niet duidelijk of het een harteloze Boer is.
   Het kan hem ontgaan zijn door de STRESS.
   Die we weer met ons gedrag uitlokken.
   Zo is actie en reactie een oude wet.
   Oorsprong en gevolg
   Wij moeten wel zorgen dat er ruimte blijft voor de Boeren,
   Zo draag je bij aan een goede Samenleving
   Niet de Boeren maar Graaiers en Leugenaars zorgen voor een onmenselijke samenleving.
   Mijn hoop is nu dat Eerlijkheid; Gezond verstand en Normen en Waarde weer een kans.

   die nooit genoeg he

 • Willem Agricola

  Er is ook een regeling “uitgestelde maaidatum” voor boeren. Dan wordt er pas na 15 juni gemaaid. Maar dan moet die boer wel meedoen natuurlijk.

  • l. Boonstra

   Op datum oogsten is natuurlijk kolder , het ligt toch helemaal aan wat het weer in de voorafgaande tijd heeft gedaan. En als ik naar het gras keek wat overal gemaaid is zag ik toch aardig lang gewas, gewoon omdat het land niet bewerkbaar was. En dan ook nog erg koud en de vogeltjes wat laat en dat geeft problemen .

 • Elisabeth Bier

  Oei oei, ik dacht dat boeren altijd eerst hun land hoorde te inspecteren en dan stokjes te zetten bij nesten… Of is dat alleen voor de BIO boer?

 • Aaf Aafjes

  Heb dit stukje geschreven om mijn gevoel van de ontmoeting met de mannetjes fazant, die zichtbaar radeloos in de buurt bleef bij het dode vrouwtje, te verwoorden. Gedachten en beelden omzetten in een mooie gevoelige tekst, die mij zelfs een traan deed ontlokken bij het voorlezen aan vrienden.

 • Het is nog veel te vroeg om te maaien! 15 juni is idd een optie. Maar moeten niet alleen de boeren maar ook alle gemeenten zich daar aan houden.

  • l. Boonstra

   Het was al veel te laat om te maaien, het gras stond al veel te hoog. Het verschil tussen de Stad en het Platteland wordt hier goed uitgelegd.
   Net als die treurende haan, hij treurt alleen als hij nog zijn wipje niet heeft gedaan. Verder laat hij het graag aan de hen over om voor de kroost te zorgen en hij hoopt nog een nieuwe wip te maken.

 • Aaf Aafjes

  I. Boonstra, mijn stukje ging niet over de boeren, zeker niet over verwijt of een aanval op werkwijzes. Dit was niet de intentie van dit verhaal. Ben een Jisper dus geen stadsmens. Respecteer de VOC mentaliteit. Had ook geraakt kunnen zijn en stukje kunnen schrijven van een boer die alleen met zijn tractor uur na uur bezig is op grote stukken weiland, terwijl langzaam de zon als rode bol in het westen ondergaat en een lange schaduw werpt over de tractor, de stroken gedroogd gras die nog gewikkeld moeten worden en de grote gewikkelde rollen die nog geladen moeten worden voordat de voorspelde regen werkelijkheid wordt.

 • Cath Boon

  Ik zie een gemaaid weiland, niet net gemaaid want behoorlijk droog al. Ik zie een fazant mannetje en een dood vrouwtje.
  Kan door het maaien gekomen zijn, maar waar is dan het bloed? Je zou zelfs een spoor van bloed zien omdat het meegevoerd wordt met de maai cylinders. Het kan net zo makkelijk een andere reden hebben.
  Desalniettemin worden er elk jaar veel vogels door de maaimachine verhakseld. Dat staat niet in verhouding met de vele miljoenen die door een windmolen worden verwondt en gedood.

  Het aantal vogelaars die boeren hielpen om idd stokjes bij de nesten te plaatsen wordt elk jaar minder. Dat was blijkbaar puur iets van de oudere generatie die het belangrijk vonden, niet lullen maar doen. Iets wat de jongere generaties flink is ontgaan. Als het virtueel zou kunnen dan zouden er meer meedoen, maar lopend op een weiland? Nah! Hopelijk melden nu meer mensen zich aan bij de boer na dit stukje, waarom niet? Lekker buiten zijn, iets goeds doen voor de dieren. Sterker misschien iets voor stichting Halt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *