Kleinbehuisd aan de Peperstraat…

De plannen voor de invulling van de nieuwe Peperstraat omvat negen gebouwen met in totaal 560 woningen en 350 parkeerplaatsen. Bij dat aantal gaat het volgens de ontwikkelaar vooral om ‘verdichting’, en dat is een ander woord voor kleine huizen in de hoogte bouwen.

Maar hoe klein en hoe hoog? Uit de presentatie van de ontwikkelaar blijkt het in ruim de heft van de gevallen te gaan om twee- en driekamerwoningen met een oppervlakte van tussen de 50 en 60 m2.

De stadwoningen (4 verdiepingen) en koopappartementen (85 m2) zijn groter. In de nieuwe woontoren (op de plek van de Beatrixflat) komen 90 woningen van 70 a 90 m2. Er is ook een penthouse met dakterras van 100 m2 beschikbaar.

Niet alles is al ingepland, maar het merendeel wel. In fase 1 (het eerst gebouwd) zijn gepland:

 • Blok 1: 36 zorgwoningen, slaapkamer en woonkamer/keuken, 50 m2
 • Blok 2: 96 sociale huurwoningen, woonkamer en 1 slaapkamer (optie voor 2e), 55 m2
 • Blok 3: 92 middeldure huurwoningen, woonkamer en 1 slaapkamer, 55 m2
 • Blok 7: 70 koopappartementen van 85 m2 (optie tot 3 slaapkamers) & penthouse van 100 m2 (met dakterras en verbluffend uitzicht)
 • Blok 8: ‘stadwoningen van 4 verdiepingen’ met tuin (geen aantal) & 10 appartementen van 50 à 70 m2
 • Blok 10: 16 appartementen van 60 m2 met 2 slaapkamers & ’twee grote appartementen van 90 m2 met 2 tot 3 slaapkamers (ook horeca in dit blok)

Fase 2 (omvat ook supermarkt) moet nog uitgewerkt worden, gepland zijn:

 • Blok 4: 55 woningen van 50 m2
 • Blok 5 (nieuwe woontoren): 90 woningen van 70 a 90 m2
 • Blok 6: 60 woningen van 60 m2

Deel dit artikel:

30 reacties

 • Jan Mulder

  Daar gaan we weer. Tegen de wensen in van de bewoners. Kleine hokjes ontwikkelen waar geen normaal gezin in past. Uit alle onderzoeken ziet men dat kleine woningen zorgt voor veel sociale problemen. Immers zit men op een veel te klein oppervlak “opgesloten” met elkaar. Het was laatst nog in het nieuws dat gemeente Zaanstad 2 wijken in de top 10 had staan met broedplaatsen voor criminele jeugdigen. Dat komt mede voort uit kleine woningen. Want wat doen jongeren als ze thuis geen eigen kamer hebben? Hangen op straat! En wat als er op straat niks te doen is? Juist het foute pad op gaan.

  Ah fijn over 10-15 jaar heeft gemeente zaandam een enorm probleem met criminaliteit en een overschot met kleine woningen waar niemand in wilt wonen. Lang leve de kortzichtigheid van gemeente Zaanstad en de alsmaar dikker wordende portemonnee van Soeters en andere projectontwikkelaars

  • Jaap Meeuwsen

   Misschien de grootste oorzaak dat ze in het criminele circuit terecht komen de opvoeding ? Daar eerst maar eens mee beginnen.
   Veel hoge blokken en kleine woningen bouwen is natuurlijk niet ideaal maar we willen allemaal niet 15 jaar ( of langer ) wachten op een woning dus als we het beetje natuur dat we nog hebben willen behouden zullen we wel moeten, mooi of niet.

   • Jan Mulder

    Ja en opvoeden kan je niet als je met 4 mensen een slaapkamer moet gebruiken of 2 kinderen op 1 slaapkamer. Al 20 jaar zeggen woningbouwverenigingen en brancheorganisaties dat wat er mist in Zaanstad (en ook wel in andere gemeenten) is grote betaalbare sociale huurwoningen. We doen met zijn allen of Nederland kleiner is dan Singapore en we daarom overal 20 verdiepingen de lucht in moeten. Ah fijn lees eens een onderzoek naar wat er werkelijk nodig is ipv alleen maar te luisteren die zegt bouwen, bouwen, bouwen immers verdient de achterban van de VVD hier veel geld aan. Het zijn gewoon puur economische belangen die spelen.

    En nee we hoeven geen 15 jaar te wachten. Woningen kunnen snel gerealiseerd worden. Het enige is laat de burger eens werkelijk participeren en luister wat er werkelijk nodig is. De huidige bewoners willen toch terug in een soortgelijke woning? Dat is waarom het vaak voor eeuwig duurt. De gemeente en projectontwikkelaars willen snel geld verdienen en/of zogenaamde beloften inwilligen. De burger gaat met de hakken in het zand en daarom duurt het voor eeuwig voordat alles er is. Ipv samen in gesprek en snel kunnen bouwen

    • Olivier de Wit

     > Grote betaalbare sociale huurwoningen

     Je kunt niet verwachten dat iedereen gesubsidieerd in een villa kan gaan wonen.

     2 kinderen op een slaapkamer kan écht wel hoor. Vroeger sliepen mijn ouders ook in een afgeschermd deel van de huiskamer, met 3 kinderen op 2 slaapkamers. Nu heb ik zelf kinderen, en met wat creativiteit valt er prima privacy en rust te creeeren.

     Criminaliteit wordt veroorzaakt door tekorten in onderwijs en gebrek aan dagbesteding buitenshuis.

     • Jan Mulder

      Wellicht dat onze definities verschillen maar ik zie 80-90m2 niet als een riante Vila. Ik zie dat als een normale omvang van een woning waar een gezin met 1 of 2 kinderen in zou kunnen wonen. In het artikel hier boven leest u echter dat mensen teruggaan van 80-90 naar 40-50m2. Ik weet niet hoe u dat ziet maar ik zie dat als van een Volkswagen Golf naar een Fiat500 gaan.

      Tuurlijk ben ik het met u eens dat op elke uitdaging een oplossing gevonden kan worden. Maar waarom zou de bewoner die nu een normale woning heeft opeens inventief met ruimte moeten worden? Het betaamd de gemeente om creatief te denken en een passende woning terug te vinden of idealiter terug te bouwen. Dat is de taak van de gemeente. Dat is waar uw en mijn belastinggeld naar de gemeente gaat.

      Ook ben ik het met u eens dat criminaliteit o.a. Veroorzaakt wordt door slecht onderwijs en weinig activiteiten buitenshuis. Maar het komt ook echt door een gebrek aan leefruimte binnenshuis. Iets wordt altijd gecreëerd door meerdere factoren. Als het 1 factor was dan hadden we het al met zijn allen opgelost toch? Maar volgens mij gaat deze discussie over woonruimte en niet over het onderwijs vandaar dat ik het argument aandraag. Want zo kunt u lezen in de reacties dat er nog veel meer zaken zijn die criminaliteit kunnen veroorzaken (behalve dan dat je crimineel geboren wordt dat slaat natuurlijk nergens op, uitzonderingen daargelaten)

    • Caroline Boone

     Helemaal eens!

   • Dimitrie Grinwis

    Een groot probleem van het niet beschikbaar komen van de grotere eengezinswoningen die in het verleden gebouwd zijn is dat de ouders die daar wonen geen betaalbare kleinere woning kunnen vinden wanneer de kinderen uitgevlogen zijn. Wanneer je hen een betaalbare kleinere woning geeft, lekker in het centrum bij alle winkels en voorzieningen, komen vanzelf meer eengezinswoningen met meerdere slaapkamers en tuin vrij.

  • Erik Donders

   CBS Rapport Huishoudensprognose 2021-2070: “Begin 2021 waren er iets meer dan 8 miljoen huishoudens in Nederland. Volgens de nieuwe Huishoudensprognose van het CBS stijgt het aantal huishoudens tot 2070 met 1,7 miljoen, tot 9,8 miljoen. De 9 miljoen wordt in 2038 bereikt. De groei komt grotendeels voor rekening van eenpersoonshuishoudens. Begin 2021 maakten deze 38,5 procent uit van alle huishoudens; in 2070 zal dit naar verwachting 42,5 procent zijn. Door de vergrijzing neemt vooral het aantal oudere alleenstaanden sterk toe.”

 • Fred Blijestein

  Wel ja dan geef je ze een ruime woning en dan is het probleem opgelost? Vlgs mij heeft crimineel gedrag te maken met andere oorzaken. Je wordt er mee geboren, zwakte als je geen nee kan zeggen, geen empathie, korte termijn visie enz enz.
  Nu worden er meer huizen gebouwd en dan deugt het weer niet. Ik heb het al eens eerder geschreven: een zaankanter leeft wanneer hij kan klagen en zeuren

  • Liam de Haas

   Er zijn heel veel oorzaken voor criminaliteit, en degene die jij noemt zijn dat allemaal niet… investeren in gezondheidszorg, armoedebestrijding, goede huisvesting en opleiding zijn dé manieren om criminaliteit tegen te gaan. Een ruime comfortabele woning is dus weldegelijk een manier om criminaliteit tegen te gaan

  • Lewis Breeman

   De bijlmer is destijds ook opgezet met vrij ruime woningen 3-4 slaapkamers in die giga flats. Ook in Poelenburg (je zou het niet verwachten) hebben de meeste woningen in flats 3-4 slaapkamers. Ik denk niet dat er wen verband te trekken is tussen de grote van de woning en de kans op criminaliteit. Fijn wonen is het echter niet om met een gezin op 50m2 te zitten.

 • R de Vries

  Overal blijkt juist uit dat er nu, en in de toekomst, veel behoefte is aan kleinere woningen.
  Eengezingswoningen zijn er al veel te veel.
  Tegenwoordig zijn er veel meer 1 en 2 persoons huishoudens, en die trend zet door.
  Bovendien zijn er ook de “starters” die niet op een eengezingswoning zitten te wachten, of kunnen betalen.

  Buitengewoon kortzichtig dus om te pleiten voor nóg meer gezingswoningen, als daar geen behoefte aan is.
  Ouderen die nu in ruitjeshuizen wonen willen best naar een klein(er) appartement. Zo krijg je doorstroming.
  Komen er genoeg (wellicht straks teveel) gezinswoningen beschikbaar.

  De reactie van de heer Mulder vind ik overigens bijzonder aanmatigend. In de jaren ’50 van de vorige eeuw waren gezinnen groter en kleiner behuisd. Alsof de kinderen uit die tijd allemaal voor galg en rad zijn opgegroeid.
  En de opmerking ‘dat er op straat niks te doen is’ geeft wel aan hoe fantasieloos en treurig sommige mensen in het leven staan.

  • Gerrit Vinke

   Mijn moeder kwam uit een gezin van 10 kinderen en daar hadden ze maar 3 slaapkamers, ze zijn allemaal onberispelijk opgegroeid, groot gebracht met respect voor alles wat beweegt en leeft. Als ik dan voor ons zelf praat als ouder echtpaar, wij zijn van een 5-kamer appartement in Zaandijk naar een 2-kamerappartement gegaan in Wormerland, heerlijk al hebben wij veel spullen naar Noppes moeten brengen en naar HVC. Het is helemaal geen gekke optie om ouderen door te laten stromen naar kleinere woningen, al moet je ze niet gaan verplichten. Ik vond de opmerkingen van de heer Mulder ook niet echt geweldig, maar ook die man heeft de vrijheid om zich uit te spreken, ook al is het van de negatieve kant.

   • T. Sweeb

    Ik zou graag willen weten wanneer dat is geweest dat uw moeder met 10 kinderen in een huis heeft gewoond met 3 slaapkamers.

    • Gerrit Vinke

     Mijn moeder was de eerste die geboren werd in 1928 en de jongste kwam in 1948 ter wereld. Dus de grootte van een gezin is niet bepalend wat betreft normen en waarde, en die kunnen ook vervagen als je met je gezin in een villa woont. Vandaag de dag zou je er ook niet meer aan moeten denken om zo’n groot gezin te hebben, en zeker niet in zo’n kleine woning in de bloemenbuurt in Koog aan de Zaan.

   • Jan Mulder

    N=2 en dat is dan representatief voor de gehele samenleving? Was de wereld maar zo simpel dat wat u en de uwe meegemaakt had en dat het daarom voor iedereen geld.

    Wat betreft de negativiteit daar heeft u zeker een punt. Dat komt voort uit ondoordachte plannen en dat de samenleving hun meningen berust over iets wat ze vinden of zelf ooit meegemaakt hebben in plaats van te kijken naar feiten en onderzoeken. En nee geen onderzoeken die gefinancierd worden door belanghebbenden, zoals “wij van wc-eend adviseren wc-eens”.

    Ah fijn weekend ik ben bang dat we het toch niet met elkaar eens gaan worden

    • Gerrit Vinke

     Heer Mulder er zitten best punten bij in uw betoog waar u de spijker op z’n kop slaat, niets mis mee. Natuurlijk zitten projektontwikkelaars er niet om sociale redenen, maar alles draait om de poen. Die willen op elke vierkante meter grond zoveel mogelijk appartemeneten neer zetten. Wij wonen sinds kort dus in een energiezuinige nieuwbouwwoning en daar kregen de oude bewoners dus wel de kans om terug te komen, ik denk dat het ook afhankelijk is wie de opdrachten geeft. Als ik mij niet vergis is dat Wormerwonen de woningbouwvereniging, en die heeft andere belangen dan een vastgoedinvesteerder. Wij zijn via Woningnet hier terecht gekomen en hadden woonjaren opgebouwd.

     • Jan Mulder

      Dat ben ik helemaal met u eens heer Vinke! Laat woningbouwverenigingen gewoon weer ontwikkelen. Daar zijn ze ooit voor bedacht en zoals u aangeeft dan loopt het vaak ook (uiteraard niet altijd) in goede banen. Dan kunnen mensen doorstromen of terugkeren naar een echte soortgelijke woning. Maar niet zoals in het bovenstaande artikel omschreven. Dat je van 90m2 gaat naar 40-50m2.

 • Dirk Jonker

  Zaandam wordt een onleefbare stad met op elkaar gepropte hoogbouw. Kijk naar de Westerwatering met de hoogbouw vlak naast het spoor. Je kunt er (tegen de hoofdprijs) wonen en daar is ook alles mee gezegd. Je woont op elkaars lip in troosteloze blokkendozen. En nu wordt hetzelfde truukje uitgehaald in de Peperstraat.
  Waarom niet meer uitbreiden richting Westzaan? Dat gaat inderdaad ten koste van wat groen maar het is maar “weiland”. Daar kun je prima veel leefbare laagbouw kwijt en zeg nou zelf, wat is meer waard? Wonen in kippenhok in het centrum van Zaandam met Westzaans weiland of veel ruimer op een paar minuten fietsen van het centrum met wat minder Westzaans weiland.

  • Dennis Dallinga

   Beste meneer Jonker,

   Wat te denken van de boeren met hun weiland? Wellicht willen zij dit juist helemaal niet verkopen? Het hoeft van mij ook niet allemaal op elkaar gestapeld en klein behuisd te zijn, maar feit is wel dat de huidige Peperstraat (in mijn opzicht) nul komma nul uitstraling heeft.

   Daarnaast dus nogmaals het weiland in Westzaan is dus van boeren. Waar moeten zij hun activiteiten dan voortzetten?

   • Dirk Jonker

    Voor een goede prijs zullen er best boeren zijn hun land willen verkopen.
    Maar ik trek mijn keutel in. Ik zie nu dat het Westzijderveld een beschermd Natura-2000 gebied is.
    Je kunt er dus niets mee, behalve naar kijken vanuit je peperdure te kleine flatje. Als je tenminste mazzel met je uitzicht hebt.

  • Alida Nijk

   Ik zal u zeggen, je wordt er niet echt gelukkig van hoor, als je je buurman naar de wc hoort gaan. Maar ze zullen deze kleine woningen vast wel goed isoleren… Vast wel.. De gemeente denkt echt wel aan het geluk van zijn inwoners. Vast wel..

   • Judith Friso

    Heeft iemand wel enig idee hoeveel 3 en 4 kamerwoning er bezet worden door eenpersoons huishoudens? Bijvoorbeeld ouderen, jongeren en andere alleenwonenden? Daar is een kleine woning heel geschikt voor. Iets geheel anders maar bijv. wasautomaten: minimaal 6 kg wasgoed, welke alleen staande heeft zoveel was in de week? Er wordt totaal niet gekeken naar de realiteit dat er steeds meer kleine huishoudens komen!

 • Gerrit Voorn

  Mijn buurman had vroeger 20 konijnen.
  En wat maakt de project ontwikkelaar samen met Zaanstad van de bewonwers ?
  Levert wel wat op €,

  • Nico Smit

   Het plan wordt steeds groener, wel 5 bomen.
   Omdat het allemaal wat kleiner wordt, zullen er wel cactussen op het beton geplakt worden.
   En natuurlijk klap op de vuurpijl, HORECA, semi overheidsbedrijf.

 • l. Boonstra

  Het is kiezen of delen maar Zaankanters vinden grassprieten belangrijker dan “sociale” woningbouw. Nu kan dat in de gemeente ook niet overal vanwege Schiphol,industrie of verkeer. Er zijn eigenlijk maar 2 delen waar je nog wat kunt, naast WesterKoog en Westerwatering en tussen Rooswijk en Wormerveer. Maar dan komen die egostische grasprietaanhangers met hun nimby verhaaltjes en moeten er maar weer extra flats in de bestaande bebouwing gepropt worden.

  • Jaap Meeuwsen

   @ Boonstra
   Grassprietaanhangers ?
   We moeten niet vergeten dat er zonder groen in de toekomst helemaal geen woningen meer nodig zijn…..zonder groen geen leven.

 • Erik Schouten

  Het probleen dat ‘oudere niet doorstromen heeft te maken met het grote prijsvershil omdat die mensen vaak al jaren in dezelfde woning wonen hebben ze daar een beperkte huurprijs en zodra er een woning/appartement vrij komt wordt deze huur door de corporaties metteen naar het maximale verhoogd!

  Stel een woning kan 100 jaar mee
  740×12×100=888.000€ bijna villawaardig toch?

  Sociaal zou zijn wonen tegen kostprijs dan zijn de huurtoeslagen ook niet nodig!

  • Bert Versteeg

   Erik, je rekensommetje klopt niet helemaal maar er zit zeker een kern van waarheid in.
   Je neemt als huur € 740,- per maand, is het een vrij recente woning dan zal de gemiddelde huurprijs over 100 jaar alleen maar stijgen. Over 75 jaar betaal je misschien 2000 euro voor dezelfde woning en zal de gemiddelde huur veel hoger worden.
   Is je woning echter gebouwd rond 1970 dan is dat dus ca 50 jaar oud en zal nog 50 jaar meegaan dan zal de gemiddelde huur uiteraard een stuk lager uitvallen.
   Maar een woning gebouwd in1970 koste toen misschien omgerekend 30 tot 40 duizend euro.
   In beide situaties lijkt een huurwoning- en dat is wat je bedoeld – een goudmijn voor de verhuurder maar is dat wel zo?
   De opbrengsten van de huur zijn bruto opbrengsten want ook de verhuurder heeft zijn kosten.
   Zo zal de woning regelmatig geschilderd moeten worden, er zal belasting betaald moeten worden en er zal in die 100 jaar een paar keer groot onderhoud gepleegd moeten worden maar ook zullen de woningen in de nabije toekomst van het gas af moeten en dan zijn er natuurlijk nog de kantoor- en personeelskosten van de woningbouwverenigingen.

 • Ron Bouw

  Het vorige en dit college is alleen maar bezig om ZNSTD groter te maken, op wat voor manier dan ook. Meer woningen: meer inkomsten voor de gemeente.
  Op dit moment worden er plannen ontwikkelt waar de ras echte Zaankanter niet blij van wordt, dat is toch duidelijk. Deze woningen worden uitsluitend gebouwd voor import. Wanneer vinden wij dit genoeg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *