Klimaatalarm: ‘Doe wat je moet doen!’ (video)

‘Vandaag testen we in Nederland het luchtalarm. Dit alarm is bedoeld om ons te waarschuwen wanneer we in gevaar zijn. Maar we bevinden ons al in de gevarenzone, de klimaatcrisis is er al. De alarmbellen rinkelen, maar er wordt geen actie ondernomen.’ 

Deze middag lagen ze weer voor dood op het plein van het Zaanse stadhuis. De activisten van Extinction Rebellion die al meer dan een jaar elke eerste maandag van de maand het luchtalarm omvormen tot klimaatalarm. 

Waar ze begonnen met drie mensen, waren ze vanmiddag met z’n vijfentwintigen. We spraken met twee van hen. Waarom vinden ze het zo belangrijk om tijd op te offeren om aandacht voor de zaak te vragen? 

Tata Steel

Eerder op de ochtend voerde Extinction Rebellion Zaanstreek actie bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied om de sluiting van Tata Steel te eisen. 

Volgens de actiegroep is Tata Steel de grootste en duurste vervuiler van Nederland. Ze willen dat Tata gesloten gaat worden omdat dit het beste is voor de natuur, het klimaat en de gezondheid van de omwonenden. 

Elke eerste maandag van de maand wordt er op het stadhuisplein om 12.00 uur, tijdens het luchtalarm aandacht gevraagd voor de staat van de aardbol. Iedereen kan aansluiten.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • R vd Weerdt

  Wat een lelijke, doch taalkundig helaas correcte, wijze om “cokes” te schrijven, zeg.
  Prima manier van demonstreren, met die menigte van 25 mensen. Beter dan het oprichten van blokkades, want dat haalt het bloed onder mijn nagels weg.
  Lijkt me trouwens knap koud zo, op straat. Ik ben het niet met hen eens, maar toch: hulde voor de inzet.

  • Dirk Grutters

   Beste R vd Weert, waarom ben je het niet met hen eens? Is in mijn optiek een helder verhaal. Het gaat hier toch over feiten?
   groet Dirk

  • Steven van 't Veer

   Kooksfabriek, zo heet de fabriek op het terrein van Tata Steel. Zo gek is die spelling niet, die we op de foto zien.

 • Stel nu dat de Hoogovens morgen zouden sluiten, waar halen we dan onze metalen vandaan?

  En wat doen we met de gerecyclede metalen die hier verzameld worden, sturen we die naar Zimbabwe, of China?

  Ik vind het nogal hypocriet om te eisen dat iets moet stoppen zonder je levens patroon aan te passen, of zullen we maar stoppen met huizen bouwen, treinen laten rijden, fabrieken te laten functioneren, enz?

  Wel de lusten en niet de lasten. Ik mag het niet zeggen maar doe toch, lekker de k….. voor een ander

 • Bert Versteeg

  Dit soort actievoerders hebben blijkbaar niets anders te doen!
  Ze kunnen beter gaan werken door bijvoorbeeld te gaan solliciteren bij Tata Steel i.p.v. voor stadhuizen gaan liggen, snelwegen blokkeren, hekken op Schiphol kapot knippen, schilderijen bekladden of zich vastlijmen aan tafels in televisiestudio`s.
  Het ergste is nog dat dit soort mensen niet beseffen dat er veel mensen werken bij en voor Tata Steel.
  Tata Steel maakt hoogwaardig staal ,dat nergens anders wordt gemaakt, voor o.a. de auto-industrie.
  Erik Esteie slaat de spijker precies op z`n kop, wat als Tata Nederland zou moeten sluiten?
  De productie wordt dan ergens anders voortgezet en Nederland is een belangrijke fabriek kwijt.

 • Peter Goldstein

  Mag één van “dit soort mensen” je even wijzen op een artikel dat haarfijn uitlegt waarom sluiting van Kooks2 of zelfs heel Tata Steel NL niet hoeft te leiden tot baanverlies?
  https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/werknemers-tata-steel-zeer-welkom-bij-andere-bedrijven~b624118e/
  En wat de auto-industrie betreft, ook die zal uiteindelijk moeten krimpen om onze planeet en haar bewoners te redden. Maar gelukkig passen er gemiddeld zo’n 56 van ex-automobilisten in een bus en honderden in een trein.

  • Beste Peter,

   Zou je even kunnen uitleggen waar ons staal dan vandaan moet komen en wat te doen met ons gerecycled ijzer?

   Is China een optie?

   En dat de mensen daar dan dichtbij een staal fabriek wonen is in ene geen probleem meer, want ver van mijn bed show…

   En hoe zit het met het transport daar naar toe en weer terug, alles via elektrische bootjes?

   Sorry hoor maar het gaat mij echt niet om die paar duizend banen, die worden wel ergens anders ingevuld. Het gaat mij om het kortzichtige beeld wat klimaat extremisten hebben dat als we het hier niet meer produceren dat het probleem dan is opgelost en dat we er in Nederland alles aan hebben gedaan om een klimaat crisis te voorkomen.

   Ik zal je uit de droom helpen, het lost niks op en je kunt het maar beter in eigen hand houden. Hier kan je nog dingen aanpassen en controleren zodat het beter wordt. Simpel weg dingen verbieden lijdt er alleen maar toe dat het ergens anders alsnog gedaan wordt, zonder controle. En ja, wie daar woont zoekt het maar lekker uit, zolang wij onze levens standaard maar kunnen behouden…

   • Peter Goldstein

    Erik, in je laatste woorden schuilen zowel het probleem als de oplossing.
    We zullen ook af moeten van dat “…zolang wij onze levens standaard maar kunnen behouden…”, in elk geval voor zover die onze woonplaats en medebewoners vernietigt.
    Daarnaast zijn voor een hoop stalen producten best minder schadelijke alternatieven te bedenken.
    Misschien heb je gelijk dat heel Tata sluiten vooralsnog geen goed idee is, maar dan in elk geval toch wel de meest schadelijke onderdelen zoals Kooks2.
    Mijn hoop is dat een dreigende sluiting Tata ook eindelijk aanzet om eindelijk écht iets te doen aan haar ziekmakende uitstoot en de noodzakelijke vergroening serieus gaat nemen.
    De tijd dringt…

  • Louis Dirksen

   Tja, het openbaar vervoer…….

   Brengt je van een plek waar je niet bent op een tijdstip dat je niet past naar een plaats waar je niet heen wilt.
   Toen ik nog jong en gezond van lijf en leden was ik ook OV fanaat maar als je tegen de tachtig loopt zie je in je omgeving mensen die niet in staat zijn om te lopen of te fietsen. Ik zie dat voor die mensen hun auto een zekerheid voor mobiliteit en een prima remedie tegen eenzaamheid is.

   Natuurlijk kan men buren, kinderen of kleinkinderen vragen om bejaarde ouders te komen ophalen maar die moeten dan blijkbaar ook het OV nemen. En dan komen we vanzelf weer terecht in de situatie zoals boven geschetst.

   Tja, het OV. Prima voor schoolkinderen en forensen. Als het niet staakt, tenminste….

 • Karin Singeling

  Massale oversterfte, het einde nadert!!! Al jaren sterven we op steeds jongere leeftijd!!! Vroeger haalde je de 40 nog, kom daar nu maar eens om!!! Het is allemaal Heel Erg met het Milieu. Alle gekheid op een stokje: het is natuurlijk een gotspe dat er bij Tata al jaren is gesjoemeld met uitstootcijfers, maar beter hier verder ontwikkelen duurzame methoden dan in India of China. Van leven ga je uiteindelijk allemaal dood.

 • R vd weerdt

  Het probleem zit niet bij Tata, die doe waarmee ze weg kunnen komen. De actievoerders treft ook geen blaam. Het probleem zit, als altijd, bij de politiek. Men heeft Tata altijd op oneigenlijke wijze de hand boven het hoofd gehouden. En dan volstaat het niet meer om tijdig een beetje bij te sturen. Dan moet je hard op de rem.
  De blik reikt niet verder dan de volgende verkiezingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *