Ko Kroesen 1941 – 2014

Ko Kroesen, oud-militair, en vooral Zaans verenigingsman, overleed dinsdag totaal onverwacht tijdens een vakantie in Portugal.

Een In Memoriam voor Ko Kroesen. Begin er maar eens aan.

Ko was een man met veel levens in één. Zijn betrokkenheid bij een ontelbare hoeveelheid besturen en zijn trekkracht bij onnoemlijk veel maatschappelijke initiatieven zijn amper in kaart te brengen. Erik Schaap probeerde het, maar schrijft zelf al dat hij waarschijnlijk de helft vergeet.

Ook bij Zaanradio – waar hij jarenlang voorzitter was – werd zijn lange staat van dienst als bestuurder en verenigingsmans geëerd.

Wie Ko meemaakte wist dat hij vroeg of laat zou komen met een militair weetje (feit) of een gevleugelde spreuk uit de luchtmacht. Op 7 november 2011 schreef hij in een mail aan zijn medebestuursleden van Monumenten Spreken:

“Deze film is in de oorlog in Amerikaanse bioscopen vertoond om de bevolking te bewegen War Bonds te kopen waarmee de overheid de oorlog kon bekostigen en het thuisfront te informeren over de oorlog en waarom die werd gevoerd. Ik vind het zelf één van de indrukwekkendste (film)monumenten uit de geschiedenis van WO II. Krijgen jullie in ieder geval een indruk wat zo’n bemanning vrijwel dagelijks meemaakte. Ook de bemanning die boven de Zaanstreek uit het vliegtuig sprong.”

Over en sluiten.

(met dank aan bestuur Monumenten Spreken, foto Anjo Kan)