Komkommertijd Reces-Recept 6: Siefko Julius

De bewoners van Stadhuisplein 100 én die van Kerkbuurt 4 in Oostzaan, zijn met reces tot eind augustus. Wat ons betreft zou het verboden moeten worden. 

Niet omdat we het ze niet gunnen na zo’n bewogen jaar, maar gewoon omdat we ze zo verschrikkelijk missen.

Gelukkig laten ze ons goed verzorgd achter.

Onze Zaanse politieke helden voorzien ons tijdens hun afwezigheid van hun favoriete recept zodat we de weken tot hun terugkeer toch een klein beetje van hen kunnen smullen.

Vandaag recept 6 van: Siefko Julius. D66 fractievoorzitter in Oostzaan en vanaf eind augustus beoogd wethouder. De Franse en Indonesische keuken (wat wil je met een schoonmoeder geboren in Djambi op Sumatra) zijn hem lief. In de afgelopen jaren heeft hij tijdens de golfvakanties in de winter in het zuiden van Marokko samen met buitenlandse vrienden (goed om de kijk op de wereld ook vanuit een ander perspectief te vernemen) de Marokkaanse keuken leren waarderen.

Tijdens de recente wandelvakantie in het favoriete Zuidwest Engeland samen met echtgenote Liesbeth en Ierse terriër Liam (SW Coast Path van Padstow naar St. Ives van hotel naar hotel; 110 km. in 7 dagen) bleek overigens dat daar op culinair gebied de afgelopen jaren grote stappen voorwaarts zijn gezet. O.a. heerlijk krab en kreeft gegeten!

Hierbij een Marokkaans lamsgerecht  gebaseerd op het kookboek van Abdelkader Benali en een bijpassende groenteschotel.

Siefko’s Zoete lamstajine met abrikozen en amandelen

Met een Marokkaanse groenteschotel

Siefko bord

Ingrediënten: (voor 6 personen)

  • 1,5 kilo lamsschouder
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 6 takjes koriander, 6 takjes peterselie, samengebonden
  • 1 theelepel (tl) ras el hanout
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 0,5 tl paprikapoeder
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl peper
  • 6 eetlepel (el) olijfolie extra vergine
  • 150 gr gedroogde abrikozen
  • 180 gr gedroogde pruimen
  • 80 gr gepelde amandelen
  • 1,5 el oranjebloesemwater
  • Zout naar smaak

Snij het vlees in niet te kleine blokjes. Meng de kruiden, de gesnipperde ui en de olijfolie met een kwart liter water. Wrijf het vlees in met dit mengsel en laat het minimaal een paar uur marineren.
Stoof of braad het vlees met het marinadevocht langzaam aan met wat olijfolie in een tajine of braadpan. Voeg wat water toe samen met de bosjes koriander, peterselie en het kaneelstokje. Laat het geheel op een laag pitje verder garen.
Bak de amandelen lichtbruin in een kleine koekenpan. Doe dit voorzichtig, het gaat snel te hard.
Vul een steelpannetje met 0,25 liter water, suiker en kaneel en breng dat aan de kook. Voeg eerst de abrikozen toe en 5 minuten later de pruimen en het oranjebloesemwater. Laat dit een kwartier koken op een laag pitje.
Giet het zoete vocht van de abrikozen en de pruimen over het vlees en laat dit nog even meepruttelen.
Verwijder de kruidenbosjes en garneer het vlees met de abrikozen, de pruimen en de amandelen. Serveer dit gerecht samen met een:

Marokkaanse groenteschotel (6 personen)

Ingrediënten:

  • 500 gr. grote wortels
  • 4 middelgrote zoete aardappels
  • 1 flespompoen
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 1 rode puntpaprika
  • scheut olijfolie
  • 1 el ras el hanout
  • paar takjes verse munt

Verwarm de oven op 200 graden. Schil de wortels, zoete aardappels, flespompoen, aubergine, ui en puntpaprika en snij deze in niet te kleine stukjes.
Doe de wortels, aardappels, flespompoen en ui  in een ingevette ovenschaal. Schenk er een scheutje olijfolie over. Schep alles goed door. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven.
Haal de ovenschaal uit de oven en schep de aubergine en puntpaprika door de groenten. Voeg  de ras el hanout en de blaadjes munt toe en zet de ovenschaal nog 15 minuten in de oven.
Eventueel kan er nog couscous aan het lamsgerecht en de groenteschotel worden toegevoegd.

Eerdere recepten:

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *