Koogse moskee zamelt geld in voor uitbreiding, omstreden omroep steunt actie

Zo’n € 70.000 heeft de Koog-Zaandijkse Sounnat moskee nodig voor een verbouwing waarbij de gebedsruimte wordt uitgebreid en er meer ruimte voor lessen komt.

In oktober organiseerde men al een inzameling, en dit weekend (27, 28 en 29 maart) is er opnieuw een actie om geld in te zamelen voor de moskee aan de Wezelstraat in Koog aan de Zaan.

De Tilburgse omroepwebsite die betrokken is bij de actie, is echter niet onomstreden.

benefiet koog

De benefiet voor de moskee werd gister live gestreamd op SadaqaTV, een organisatie die zich op veel plekken in Nederland vertoond waar geld ingezameld wordt voor moskeeën, maar ook voor hulpacties in bijvoorbeeld Marokko en Turkije.

Zij verzorgde ook het filmpje waarin de omstreden moslim-imam Tarik Ibn Ali opriep om geld te doneren voor de moskee in Saendelft. De Belgisch-Marokkaanse imam, die tegenwoordig in Egypte woont, is bij meer inzamelingsacties van SadaqaTV betrokken.

De film-website (en Facebook-pagina) is in handen van de Tilburgse familie Salam die ook de Islamitische hulporganisatie SOS Stichting beheert, deze kwam in opspraak vanwege betrokkenheid bij Syrisch rebellen. De zoon van imam Ahmad Salam, Amar Salam, ontkent de beschuldigingen. Ze dienden ook een klacht bij de Raad voor de Journalistiek in, die werd overigens afgewezen. Sheikh Adnan al-Arur, betrokken bij de Syrische rebellen, zou een “boezemvriend” van Ahmad Salam zijn.

In 2004 kwam imam Salam al in het nieuws omdat hij weigerde de hand van minister Rita Verdonk te schudden. Daarna volgden klachten vanwege kindermishandeling op zijn Koranschool

Hieronder het filmpje over de eerste inzamelingsactie (oktober 2014) voor de Koogse moskee. In de tweede helft van de film wordt Nederlands gesproken.

Deel dit artikel:

22 reacties

 • arie

  Hebben jullie niks beters te doen. Ja ze veezamelen geld in voor de uitbreiding met de moskee, maar wat hebben die imaams er mee te maken? syrische rrebellen moest dat er nou echt bij?? Ik zou de hand van Rita Verdonk ook niet willen schudden maar in de islam zover ik weet mogen de mannen niet de hand schudden van vrouwen uitzondering voor moeder zussen dochters nichtjes.

  Jullie hehben echt helemaal niks te doen als ik al de naam van de website lees merk ik het. Kom met iets beters!!!

  Groet Arie

 • Barend

  Och och Arie. Alles wat jij zegt valt zo tegen te spreken. Volgens jou zou de orkaan weg moeten kijken dus, terwijl alles wat ze schrijven in dit artikel gewoon er allemaal bijhoort. Gewoon een journalistiek stukkie, niet eens Geenstijl-achtig. Jij reageerd op een manier waardoor er steeds sterkere tegenstellingen komen in deze maatschappij. Aan de ene kant heb je de onderbuikers, aan de andere kant de wegkijkers en ontkenners zoals jij.

 • arie

  O nee ik kijk. NIet weg en ik ontken niks ik ben zelf christenen heb me verdiept in de islam, dat hadden ze eerst moeten doen ff op google gaan en typen “islam en hand geven” dan zouden ze begrijpen waarom de imaam geen hand heeft gegeven. Wat hebben sSyrische rebellen temaken met de uitbreiding van de moskee? ? Het is niet relevant.

 • De Orkaan

  De familie Salam, die de video verzorgt en het interview doet, is gelinkt aan het Syrische fundamentalisme. Vandaar.

 • Barend

  Arie, wat orkaan zegt, zie de relevantie in.

 • Hans Kuyper

  Ik neig toch naar Arie. Syrische rebellen, daar waren we een paar jaar geleden toch heel erg vóór? En waarom zijn ze in de reactie van ‘De Orkaan’ hierboven opeens fundamentalisten geworden? De wereld is een toverbal waarin haast iedereen wel ‘banden met IS’ heeft (dat heette vroeger nog ‘banden met Al Qaida’, maar tegenwoordig heeft Al Qaida geloof ik weer banden met IS. Dit verhaal over de Koogse moskee is nogal mager en vergezocht, De Orkaan niet waardig. Ik zou zelf bijvoorbeeld graag wat geld schenken voor een wat professioneler bordje aan de gevel. Moet dat op rekening van IS?

 • arie

  Beste orkaan Hebben jullie de benefiet gevolgd op sadaqatv.nl hebben jullie überhaupt enig idee wat er gezegd wordt. Hebben jullie er in verdiept?? Hebben jullie mensen gesproken die naar die moskee gaan??? Er zijn ook veel Nederlanders vertrokken naar Syrië om te strijden niet alleen Marokkanen of turken etc.

  Ik vind het jammer dat jullie van het spoor af dwalen want het begon bij “benefiet uitbreiding moskee” en vervolgens over Syrische rebellen ik vind het allemaal onzin vooral de persoon die het heeft bedacht echt waar heel erg jammer

 • De Orkaan

  We hebben zaterdag een paar keer gecheckt, maar toen was er geen live uitzending. Als er een verslag komt, zullen we daar zeker over schrijven. Ook op Facebook staat dat nog niet. Daarom hebben we het vorige filmpje geplaatst. Met informatie over sadaqatv.nl en de familie Salam. Ook overigens met de mededeling dat ze geld inzamelen “voor hulpacties in bijvoorbeeld Marokko en Turkije”.

  De banden tussen Salam en sadaqatv.nl, dat ze ook voor de Saendelft werkten, dat er het handschud-incident was en de andere zaken, hebben wij niet verzonnen, maar is telkens gedocumenteerd met een verwijzing naar de bron.

  Of dat nieuws is? Dat is onze beslissing natuurlijk. We leven in een vrij land en mogen schrijven over wat we willen.

 • Barend

  @Hans. Dat de wereld een toverbal is blijkt wel uit het feit dat volgens mij in het begin van de burgeroorlog sprake was van 1 rebellenleger het FSA. Er was toen nog geen sprake van fundamentalisten. Later is dat duidelijker(?) geworden. Net wat de orkaan zegt zijn duidingen niet verzonnen door hun. Zodra je ff googled kom je al gauw op haatpredikers die samenwerken met deze familie. Dat mág geduid worden en met enige argwaan bekeken worden. Juist door de toverbal, zou je ff pas op de plaats moeten maken met beslissingen die direct in je eigen buurtje, en land, betrekking hebben. De orkaan verzint dit niet, dikt het niet aan en mag in mijn ogen dit bij dit artikel erbij zetten. Nogmaals; zo te lezen naar Arie’s reactie en die van jou, moeten feiten die ongemakkelijk zijn achterwege blijven. Geweldig! Het is toch potdorie niet meer dan normaal dat men mag weten wat men in huis haalt? En dan bedoel ik in dit geval waar geld vandaan komt en wat de invloed is die daarmee gepaard gaat? Als er in zo’n moskee gepredikt word dat ik als ongelovige een hond ben en mijn vrouw een hoer is vanwege geen burka, dan zou ik dat ruim van tevoren blokkeren.

  • Hans Kuyper

   Er is geen moskee in Zaanstad waar dergelijke taal wordt gebezigd. Er is geen moskee in Zaanstad waar de wet wordt overtreden. Vertegenwoordigers van de moskee in Poelenburg stonden vooraan bij de protestbijeenkomst na de aanslagen in Parijs.
   Ongetwijfeld zijn er ook in onze stad moslims die denkbeelden hebben zoals door u omschreven, maar de ervaring leert dat zulke extremisten elkaar juist buiten de moskeeën opzoeken. Het voortdurend dwarszitten van één bevolkingsgroep zal er niet toe leiden dat die zich thuis voelt in onze maatschappij, met (nog meer) gevoelens van onbehagen tot resultaat.

 • Mimoun

  Beste dames en heren. Beste Barend.
  Als ik de verslaggeving van deorkaan lees dan zie ik dat sommige beweringen niet kloppen en dat er sommige irrelevante zaken erbij worden gehaald om deze benefiet zo negatief mogelijk af te schilderen. Allereerst, Tarik ibn Ali IS GEEN IMAM. Dat Imam Salam de hand van Rita weigerde was een slimme zet van deze Imam. Rita wilde enkel provoceren. Waarom heeft zij of de dames van de orkaan dat niet geprobeerd bij de fundamentalistische Joden? Want die geven ook geen hand aan vrouwen. Niemand durft dit bij deze Joodse groep te proberen. Verder vraag ik me af wat de familie Salam of de mogelijke kindermishandeling op zijn school te maken hebben met deze benefiet? Persoonlijk was ik gedurende de live streaming van 27 en 29 maart aanwezig bij deze benefiet. SadaqaTV werd geleid door 2 jonge mensen die zich enkel bezig hielden met de technische aspecten van de uitzendingen. Kort gezegd, zij boden een online podium aan de Moslims om geld te doneren voor de uitbreiding van deze Moskee. Gedurende de uitzending werden een aantal goede sprekers uitgenodigd om over het belang van vrijgevigheid en de beloning ervan door Allah (God). Puur om de Molims aan te sporen geld te doneren zonder 1 kwaad woord te hebben gezegd over de ongelovigen of de niet Moslims. Of dat deze als honden of hoeren zijn of worden genoemd zoals dhr. Barend sugereert.
  Ik kom al 18 jaar in deze Moskee en er is nooit nog geeneen haatwoord gepredikt. Sterker nog, deze Moskee verdient een lintje gezien de vele preken tegen extremisme en IS en voor de vrijheid van religie. Misschien Mede hierdoor hebben wij 2 nieuwe Nederlandse Broeders bij gekregen. Ook de Nederlandse aannemer die het plafond heeft gemonteerd heeft een prachtig gebaar gemaakt naar deze moskee.
  Beste Bernard. Ik nodig u uit om een keer een kijkje te komen nemen en met de betreffende mensen te spreken in plaats van over hen te spreken of teksten uit de Telegraaf te kopieren en te plakken op deze site.
  De zogenaamde Salam clan waar de Orkaan het over heeft heb ik zelf niet gezien en ik heb op geen enkele manier enig invloed van hen gemerkt.
  Wie kan mij precies uitleggen wat er op tegen is wanneer een groep Moslims een transparante inzamelingsaktie houdt voor de uitbreiding van een moskee waarbij een stichting als SadaqaTV wordt ingeschakeld wegens haar technische en digitale kennis. Iets wat niet gezegd kan worden over de schimmige financiering van een bepaalde beweging als de PVV. Misschien moet de Orkaan maar daar eens onderzoek naar doen.

 • De Orkaan

  Beste Mimoun,

  over de inzamelingsactie voor de Sounnat-moskee zelf is geen onvertogen woord geschreven. Er is gelinkt naar het filmpje waarin uitgelegd wordt wat er moet gebeuren.

  Wij schrijven ook over Salam (ook dat ze geld inzamelen voor humanitaire hulp in bv. Turkije en Marokko) en geven door wat wij over hen vinden. Wij vonden dat van belang om te berichten. Vooral omdat SadaqaTV ook betrokken was bij de Saendelft-moskee. Dat is actueel.

  Het klopt ook dat – zo zover wij weten – de Sounnat moskee nooit voor overlast heeft gezorgd (geen enkele moskee in Zaanstad trouwens, er werd gevreesd dat dat in Poelenburg zou gebeuren, maar daar hoor je niks meer over). Maar die suggestie is door ons ook nooit gedaan.

  In het stuk is er ook geen sprake van schimmige financiering. Als de Zaanse PVV-afdeling zich schimmig laat financieren en wij daar achter komen, zijn we de eerste die erover bericht.

 • Imad

  Beste lezers van de Orkaan,

  Ik vind dit weer een prachtig staaltje van sensatiejournalistiek. Een mooi voorbeeld van de tegenwoordig alom gebezigde ‘journalistieke’ hype genaamd ‘framing’. De benefiet wordt ten onrechte geassocieerd met allerlei beweringen en verdachtmakingen, zodat de benefiet en de moskee in een negatief daglicht worden geplaatst.

  De redactie kan wel beweren dat er journalistiek wordt bedreven door feiten aan te halen. Ik vind het echter wel schokkend dat er irrelevante gebeurtenissen worden aangehaald, die totaal niks met het doel van de benefiet en de moskee te maken hebben. Zelfs de Stichting SadaqaTV heeft hier niks mee van doen. Het feit dat dhr. Salam hier nauw bij betrokken is doet hier niks aan af. De gemiddelde lezer wordt hierdoor misleid met als resultaat negatieve beeldvorming over moskee Sounnat en de moskeegangers.

  Voorts zijn de gebeurtenissen waarnaar verwezen wordt, louter verdachtmakingen en/of meer dan 10 jaar geleden gebeurd. Een typisch staaltje van oude koeien uit de sloot halen, die nooit tot daadwerkelijke vervolging hebben geleid. En bovendien niks met het onderwerp an sich te maken hebben.

  Objectiviteit is bij de redactie van de Orkaan ver te zoeken. Het nieuws van twee kanten belichten blijkt ook te veel gevraagd. Als de redactie zo graag bepaalde gebeurtenissen wilde aanhalen, laat ze dan ook de vele positieve kanten van de Zaanse moslimgemeenschap belichten. Of is negatieve beeldvorming verspreiden over de moslims een hoger doel van deze redactie?

  Het is niet in het belang van de Zaanse gemeenschap, zowel voor moslims als niet-moslims, om zulke negatieve berichtgeving te verspreiden. Dit zorgt alleen voor onnodige onrust. De islamitische gemeenschap in Zaanstad staat voor een open samenleving en tracht een aktieve en positieve bijdrage hieraan te leveren. Laten we elkaar niet door onderbuikgevoelens leiden en elkaar in een hoekje drijven. Integratie komt van beide kanten. Laten we er daarom het beste van maken. Laten we elkaar allemaal een goede samenleving gunnen waar plaats is voor iedereen.

  Ik hoop dat de redactie van de Orkaan in de toekomst zorgvuldiger zal berichten over alle Zaanse inwoners. Dat geldt dus ook over de komst van de moskee in Saendelft.

  Met vriendelijke groet,

  Imad

 • De Orkaan

  Over wat wel of niet relevant is, zullen de meningen blijven verschillen. In het geval van de Sounnat moskee vonden wij dat relevant. Dat zaken tien jaar oud zijn, maakt ze niet minder relevant.

  Bij de Saendelft-moskee kan je stellen dat de keuze van de initiatiefnemers om niet duidelijk te zijn over hun plannen, die plannen geen goed heeft gedaan.

  De 7 (hebben wij geteld) moskeeën of Islamitische gebedshuizen in de Zaanstreek leveren nauwelijks problemen op – wij hebben ze niet kunnen vinden. Ook de grote moskee in Poelenburg lijkt geen overlast te geven, terwijl dat wel gevreesd was. Waarom dan niet van zoiets gebruik gemaakt? Men vraagt grond voor een multi-cultureel centrum dat later een moskee blijkt te zijn. De gemeente wordt onjuist geïnformeerd, de buurt helemaal niet. Dat is toch vragen om moeilijkheden?

  En als je als medium dat constateert, dan meldt je dat toch?

  • Hans Kuyper

   Maar dat er fouten zijn gemaakt bij de aanvraag in Saendelft, wil toch niet zeggen dat je, ‘als medium’, allerlei oude koeien bij elkaar moet vegen om die vervolgens in verband te brengen met een kleine verbouwing in Koog? Het enige wat beide zaken met elkaar gemeen hebben, is het feit dat het om een moskee gaat. Dan ben je ‘als medium’ hopeloos generaliserend en tendentieus bezig en ‘dat is toch vragen om moeilijkheden’?
   Hand diep in eigen boezem en gewoon niet meer meeliften op dubieuze sentimenten, lijkt me. En vooral niet, vanuit een misplaatst superioriteitsgevoel, anderen voorschrijven hoe ze hun zaakjes zouden moeten regelen.
   Hou je maar bij de feiten, dat is blijkbaar al lastig genoeg.

 • Barend

  Zucht, één en al godwins wat door vorige sprekers gebezigd word. Helaas word ik gedwongen om “Als er in zo’n moskee gepredikt word dat ik als ongelovige een hond ben en mijn vrouw een hoer is vanwege geen burka, dan zou ik dat ruim van tevoren blokkeren.” te nuanceren. Ik zeg niet dat er dit gepredikt word, maar ik zou graag willen weten dat als er schimmige figuren geld doneren aan deze moskee of zij invloed hebben op wat er dan gepredikt gaat worden in de toekomst. Het valt me op dat alles ontkent of ontkracht word, of zelfs de hemel in geprezen wordt in het geval van het geen hand schudden van een vrouw. Dan zou het een slimme zet zijn van een imam en de ander zou enkel willen provoceren. Weer een geval van de slachtoffer gaan spelen. Schei toch uit. Na 4 zinnen komt Mimoun al met een godwin door het over joden te hebben. En natuurlijk wordt de PVV er ook bijgehaald om alsmaar weer in een slachtofferrol te duiken. Toentertijd met de Charlie Hebdo protestbijeenkomst in Zaanstad, vond ik het geweldig dat vertegenwoordigers van de Poelenburgse moskee aanwezig waren, terwijl mijn mening is dat zij zich niet verantwoordelijk moesten voelen voor die aanslagen. Hans en ROSA hebben zelf een misplaatst superioriteitsgevoel; anderen voorschrijven hoe men dingen moet zien en vooral niet verder denken en schrijven dan zij nodig vinden. Pas dan komt er in hun ogen een knuffelbare maatschappij. Zodra je iets duidt wat hun niet uitkomt dan ben je overtrokken aan het reageren als maatschappij en ben je een onderbuiker. Ga lekker achter je eigen voordeur geloven in een figuur die niemand kan zien maar val een ander er niet mee lastig. En dan heb ik het over alle soorten geloven. Om met Hans zijn woorden te spreken: Hou je maar bij de feiten, dat is blijkbaar al lastig genoeg.

  • Mimoun

   Ik heb je betoog gelezen en ik telde enkel 1 schamel feit tegen namelijk de protestbijeenkomst waar de moskee vertegenwoordigers bij aanwezig waren. Over welke feiten heb je het eigenlijk verder over in je betoog? Slachtofferrol? Schimmige figuren? Invloed hebben over de preken? knuffelbare maatschappij? Hoe groot moet die duin al niet zijn om dit er allemaal uit te kunnen zuigen. Dit zijn generaliserende en suggestieve conclusies. Leuk voor de fantasie maar verder slaan deze beweringen nergens over.
   Ontkennen en ontkrachten? Hoe kan ik iets ontkennen wat er niet is in deze moskee? Of wil je daar weer mee aangeven dat daar van alles mis is maar dat we dat ontkennen? Gesproken over de feiten zou het wel handig zijn als je er een paar kunt noemen.
   Ontkrachten? ja dat doe ik wel wanneer het valse beweringen betreft.
   Mijn feiten zijn heel duidelijk:
   Geen hatelijke preken,
   geen schimmige donaties, transparanter als hoe het gegaan is kan niet. Fundamentalistische Joden geven vrouwen geen hand.
   PVV krijgt donaties uit dubieuze hoeken en onbekende bronnen is een feit.
   Familie Salam is niet betrokken bij de Koogse moskee is een feit.
   Ja, ik val je niet lastig met mijn geloof en ik heb het nooit gedaan. Maar ik geloof thuis, in de moskee en daarbuiten en kleed me op mijn manier en daar is niets mis mee en dat je je daar aan stoort is enkel jouw probleem. Ik stoor me ook aan bepaalde zaken in de maatschappij maar ik ben er ten hele van bewust dat het mijn probleem is.
   Zelfs als het allemaal goed gaat in de moskeeën van Zaanstad weerhoudt dat deorkaan niet om daar toch een negatieve klank aan vast te plakken. Deze reactie van deorkaan spreekt boekdelen: ” De 7 (hebben wij geteld) moskeeën of Islamitische gebedshuizen in de Zaanstreek leveren nauwelijks problemen op – wij hebben ze niet kunnen vinden. Ook de grote moskee in Poelenburg lijkt geen overlast te geven”.

   Waarom gaat men eromheen draaien met “lijkt, nauwelijks, en uiteindelijk : “” wij hebben ze niet kunnen vinden”. Waar slaat dit nou op?

 • Ik wou dat het stukje over het Cultuurhuis net zoveel stof deed opwaaien. Ik vind dit heel erg jammer, op zoveel vlakken. Het kan ook zo heel anders namelijk. Misschien een idee voor een volgend stukje, om actief op zoek te gaan naar dat positieve, want dat is er ook:
  https://corinegorter.wordpress.com/2015/01/11/met-welke-stenen-betegel-jij-jouw-levenspad/

 • Barend

  Mimoun, koekje erbij?

  • Mimoun

   Hoezo, heb je nog wat over van eigen deeg? Nee dank je Barend, ik zit al vol van die onzin in je betogen. Ga eens in op mijn uitnodiging en kom een keer een kijkje nemen. Thee en koekjes staan al klaar 🙂

 • Barend

  Deeg hahaha. Eh nee dank je voor de uitodiging. Ik geloof je graag dat er daar vredelievende mensen zijn. Maar ik wil niets met geloof te maken hebben, alle soorten geloven zeg ik er maar bij. Welk geloof er ook is, iets herbergt in dat geloof dat maakt dat niet of anders gelovigen toch weer als minderwaardig beschouwt dient te worden. Mits verkeerd beleeft, want mijn mening is ook dat geloof troost en steun kan bieden aan degene die dat nodig heeft. Even wat anders; het lijkt me moeilijk praten met iemand die al heel snel joden erbij betrekt en zich heel snel aangevallen voelt en gewone opmerkingen ziet als directe aanvallen. Ik hoop dat je je nog eens bezint en rust vind in jouw geloof en nog heel lang mag geloof belijden.

 • De Orkaan

  @Hans
  Wij schrijven niks voor. Maar de betrokkenheid van SadaqaTV – waar echt wel over te zeggen is – is een onderwerp dat we van belang achten. Niet iedereen is het daarmee eens.

  De Orkaan gaat niet over joden en de PVV schrijven in het kader van deze discussie. Punt.

  Maar als er weer een actie is bij Sounnat horen we dat graag, we komen kijken en maken zelf een filmpje voor OrkaanTV.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *