Zo’n € 70.000 heeft de Koog-Zaandijkse Sounnat moskee nodig voor een verbouwing waarbij de gebedsruimte wordt uitgebreid en er meer ruimte voor lessen komt.

In oktober organiseerde men al een inzameling, en dit weekend (27, 28 en 29 maart) is er opnieuw een actie om geld in te zamelen voor de moskee aan de Wezelstraat in Koog aan de Zaan.

De Tilburgse omroepwebsite die betrokken is bij de actie, is echter niet onomstreden.

benefiet koog

De benefiet voor de moskee werd gister live gestreamd op SadaqaTV, een organisatie die zich op veel plekken in Nederland vertoond waar geld ingezameld wordt voor moskeeën, maar ook voor hulpacties in bijvoorbeeld Marokko en Turkije.

Zij verzorgde ook het filmpje waarin de omstreden moslim-imam Tarik Ibn Ali opriep om geld te doneren voor de moskee in Saendelft. De Belgisch-Marokkaanse imam, die tegenwoordig in Egypte woont, is bij meer inzamelingsacties van SadaqaTV betrokken.

De film-website (en Facebook-pagina) is in handen van de Tilburgse familie Salam die ook de Islamitische hulporganisatie SOS Stichting beheert, deze kwam in opspraak vanwege betrokkenheid bij Syrisch rebellen. De zoon van imam Ahmad Salam, Amar Salam, ontkent de beschuldigingen. Ze dienden ook een klacht bij de Raad voor de Journalistiek in, die werd overigens afgewezen. Sheikh Adnan al-Arur, betrokken bij de Syrische rebellen, zou een “boezemvriend” van Ahmad Salam zijn.

In 2004 kwam imam Salam al in het nieuws omdat hij weigerde de hand van minister Rita Verdonk te schudden. Daarna volgden klachten vanwege kindermishandeling op zijn Koranschool

Hieronder het filmpje over de eerste inzamelingsactie (oktober 2014) voor de Koogse moskee. In de tweede helft van de film wordt Nederlands gesproken.