Kopers van ‘Voor de wind’ slachtoffer van windhandel?

De kopers van de “typisch Zaanse woningen” van het Voor de Wind-project waren de koning te rijk. Hun nul-op-de-meter-huizen in Zaans Hout zouden worden uitgerust met een windturbine op het dak, en in maart 2017 konden de housewarmingparty’s worden gepland.

Ondertussen zijn de turbines die voor de stroom moeten zorgen niet geleverd. En het is de vraag of ze ooit geleverd worden. De fabrikant houdt zich onzichtbaar.

Experts menen dat zo’n super-turbine technisch onmogelijk is. Nergens zijn werkende exemplaren geïnstalleerd; prijzen, levertijden, opbrengsten en specificaties zijn onbekend.

Een grote tegenslag voor de kopers die hun nieuwe huis niet kunnen betrekken omdat het niet aan de specificaties voldoet. Sommigen van hen wonen nu in hotels of zijn bij familie ingetrokken.

Energievrij

E-Woning: daar krijg je energie van! is de slogan van de ontwikkelaar van de ‘Energievrij leven met nul-op-de-meter-woningen’. Het verhaal van de ontwikkelaar uit Hasselt is mooi, en waarschijnlijk ook te mooi om waar te zijn. De kopers, waarvan sommigen hun oude woning al hebben verkocht, staan op straat met een zak vol gebakken lucht. De huizen zijn klaar maar de windturbine is niet geleverd.

Nul

De woningen hebben nul op de meter: die belofte wordt tenminste nagekomen. Helaas is er ook geen vonkje energie. Aan E-woning uit Hasselt kan het niet liggen, want, zo melden ze op hun website, ze maken gebruik van “Betrouwbare en innovatieve partners” waaronder bouwer WAM uit Wormerveer en de Knol Bouwgroep uit Hasselt.

Het Wormerveerse bedrijf Lassooij Design is verantwoordelijk voor “logo, projectstijl en online communicatiemiddelen ten behoeve van de verkoop” en voor de “online campagne via Facebook en Google.”

De Knol Bouwgroep (voor het faillissement in 2013 Knol Bouw) uit Hasselt zit op 3 minuten afstand van E-woning. En 2Dutch Windmill Productions, de maker van de molen die niet is geleverd, staat ingeschreven op hetzelfde adres.

Toch worden we, wanneer we vragen stellen over Voor de Wind, door E-woning uit Hasselt doorgestuurd naar E-woning in Noord-Holland (Stompetoren). En vanuit Stompetoren worden we weer richting Hasselt geblazen naar Knol.

De gedupeerde kopers die aanvankelijk blij waren met hun nieuwe onderkomen verblijven nu in hotels, bij familie of in recreatiewoningen. Uitzicht op een datum waarop ze erin kunnen trekken is er niet. Vanuit Stompetoren wordt gemeld dat er misschien wel helemaal van wind wordt afgestapt:

“Er wordt druk overlegd tussen de aannemer en bewoners om een alternatief met zonnepanelen te bieden mocht de levering van de Windmill onverhoopt uitblijven. Wij hopen dat partijen er samen snel uitkomen.”

We hebben 2Dutch Windmill nog niet te pakken gekregen, zodra er iets nieuws te melden is, plaatsen we een update.

Hou het Warm

Ook bij Hou Het Warm, een website over duurzaam wonen proberen ze al langer contact met de bouwer te maken. In het najaar is er voor het laatst contact geweest, Pine Berg van de site zegt tegen De Orkaan dat ze eigenlijk niet meer gelooft in het concept, “we hebben de meeste informatie over 2DutchWindmills al weggehaald.” In de discussies wordt er gevraagd om prijzen, specificaties en levertijden, maar de makers laten niks van zich horen, Pine Berg:

“Ik hou contact met de producent. Tot nu toe niets gehoord. Natuurkundig gezien is de opbrengst niet haalbaar, maar we zullen zien.”

In de discussies tussen kenners wordt de beloofde opbrengst ernstig betwijfeld:

2Dutchmill is een scam, geef dit soort mensen nou geen aandacht. De gemiddelde megawatt turbine haalt 1000kwh/m2 rotoroppervlak per jaar, en dit moet dan 20x zo efficiënt zijn?

Een capaciteit van 10.000 – 15.000 kwh per jaar? dat lijkt mij verre van realistisch! klopt dat wel?

Scam?

“Scam” is een Engels woord voor oplichterspraktijk. Uit de discussies wordt ook duidelijk dat al in 2014 beloofd werd dat over ”enkele” maanden geleverd zou gaan worden. “Ik heb er een hard hoofd in” schrijft iemand die het narekende.

Volgens Pine Berg zijn er wel alternatieven, een soort van turbine in de nok, maar daar zijn nieuwe plannen en nieuwe investeringen voor nodig. Bovendien gaat dat lang duren en is de opbrengst waarschijnlijk lager dan de wonder-turbine van 2DutchWindmills.

De gemeente is ook partij in de zaak, zij geven geen toestemming voor bewoning omdat de huizen niet volgens de afspraak gebouwd zijn. Maar zoals het er nu uitziet komt er geen werkende turbine binnen afzienbare tijd.

De gemeente heeft beloofd de zaak uit te zoeken en snel bij ons terug te komen met een antwoord. Als dat zover is, berichten we daar opnieuw over.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Noot

  in en intriest

 • Onze naam wordt hier onterecht en in negatieve zin genoemd.Wij zijn geenszins partner van het concept en de bouw van de woningen. LassooyDesign is een full service ontwerp- en communicatiebureau en heeft in opdracht de projectstijl en website verzorgd. Wij staan ook helemaal niet – zoals in het artikel gesuggereerd wordt – genoemd als partner van het concept of de uitvoering. Er is geen enkele reden om ons hier te noemen. Wij zijn net zomin verantwoordelijk voor de geschetste situatie als bijvoorbeeld de betrokken notaris, makelaarskantoor of de gemeente als grondverkoper.
  Dit is al de 3e keer dat jullie schrijfster Merel Kan er voor kiest om ons negatief in het daglicht te zetten. Vermoedelijk om prive redenen. Zeer onprofessioneel en een kwaliteitskrant onwaardig.
  Ik eis dat dit artikel per direct gerectificeerd wordt. Waarin duidelijk gemaakt wordt dat wij abusiefeijk genoemd zijn en geenszins verantwoordelijk zijn voor het concept, de bouw of de problemen waarin in het artikel aan wordt gerefereerd.
  Een gesprek met Merel Kan en dhr. Bakker op ons kantoor over het waarom van deze regelmatige smaad wordt op prijs gesteld.

  • De Orkaan

   In het artikel stond: “Naast Lassooy Design en WAM als partner treffen we ook Knol Bouwgroep aan.” Enkelvoud dus, maar omdat je dat kennelijk ook anders kan lezen, hebben dat nu anders geformuleerd. Lassooy doet alle communicatie rond het project, en dat lijkt ons in dit verband wel degelijk relevant. Op grond van die communicatie hebben mensen een huis gekocht waar ze niet in kunnen.

   De echte gedupeerden zijn de kopers. Het zou Lassooy sieren als ze hun verantwoordelijkheid voor de communicatie namen en op de Facebook-pagina die ze onderhouden ook gewag zouden maken van de problemen die er zijn. Maar niets daarvan: vanaf 16 maart is het daar muisstil.

   • Echt te belachelijk voor woorden om een link te leggen tussen de communicatie voor het project en het kennelijk niet leveren van windturbines door de ontwikkelaar of aannemer. De Facebookpagina is destijds in het leven geroepen voor de verkoop. Dat is heel gebruikelijk. Hoezo verantwoordelijkheid nemen voor communicatie? Dat hebben wij uitstekend gedaan. Elk nieuwbouwproject – en eigenlijk elke dienst of product – maakt gebruik van communicatie. Is de krant ook verantwoordelijk als ze destijds hiervoor een advertentie hebben geplaatst? En De Orkaan zelf als zij destijds bericht hebben over de verkoop van dit duurzame project? Zeer kwalijk dat de Orkaan doelbewust de indruk wekt dat de communicatie mede schulidig is aan deze problematiek.
    NB. Het beheer en het bijhouden ervan wordt door de ontwikkelaar zelf gedaan. Het wordt hoog tijd dat De Orkaan hoor en wederhoor toe gaat passen en niet lukraak wat schrijft en daarmee organisaties onnodig in een kwaad daglicht stelt.

 • G.Marjew

  Ik lees nergens dat Lassooij in een kwaad daglicht wordt gesteld of verantwoordelijk wordt gehouden voor de wanprestatie van de bouwer. Letterlijk staat er nu: Het Wormerveerse bedrijf Lassooij Design is verantwoordelijk voor “logo, projectstijl en online communicatiemiddelen ten behoeve van de verkoop” en voor de “online campagne via Facebook en Google.”
  En dat is toch het geval nietwaar?

 • Zaankanter

  Meneer Lassooy ben je nou serieus aan het zeiken dat je bedrijf in zwart daglicht staat? Dan heb je zeker een kwaad geweten!
  want meneer Lassooy het boeit je totaal niet dat er 10 gezinnen op straat staan vanaf 16 maart!? Alleen maar bezig om zoveel mogelijk
  €€€€€€ binnen te halen.

 • Deepthroat

  Het lijkt wel heel erg op een Scam.

  De spelers:

  Insidiamini Group
  2Dutch Windmill
  Knol Bouwgroep

  De eerstgenoemde is een investeringsmaatschappij die zich op unieke wijze heeft gepositioneerd met de recentelijk “ontworpen” 2Dutchwindmill.

  Van de tweede weten we al dat dit op hetzelfde adres staat geregistreerd als de Knol Bouwgroep

  Van de derde weten we dat de algemeen directeur (Herman Knol) ook bestuurder was van de eerstgenoemde Insidiamini groep.

  Het verhaal is vreemd, men wijst onderling naar elkaar, maar het lijkt erop dat ze in werkelijkheid naar zichzelf wijzen.

  Verder is het ietwat bevreemdend dat het pand in Hasselt eind 2016 op een executaire veilinglijst stond. Dit omdat de betalingsverplichtingen aan de hypotheekhouder blijkbaar niet waren nagekomen. De veiling is uiteindelijk niet doorgegaan.

 • NitGoodWies

  Dit kreeg ik op 24-5-2016 nog in mijn mailbox:
  In eerste instantie bedankt voor uw interesse in onze windturbine.

  Onze windturbine komt naar verwachting rond de zomer op de markt, wij kunnen u op dit moment nog niet alle ins en outs vrijgeven.

  In onze nieuwsbrief die u onlangs heeft ontvangen staat al enige informatie waar u wellicht op voorhand iets mee kunt.

  Hieronder enige aanvullingen op de nieuwsbrief:
  Prijs type 800: € 9.999,= per stuk exclusief btw
  Incl windmeting op locatie om te beoordelen wat de ideale plek is voor maximaal rendement
  Incl montage windturbine door 2Dutchwindmill
  Afmeting model 800: Diameter ca. 80 cm, Lengte ca. 125 cm
  Gewicht ca. 35 kg

  Peter Everts
  Comm. Adj. Directeur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *