Dwangsom ‘Voor de Wind’: € 150.000

Als Ewoning de 10 energiezuinige woningen in Zaans Hout niet volgens de specificaties in orde brengt, loopt het bedrijf de kans om een dwangsom van € 15.000 per huis, dus € 150.000 in totaal, kwijt te raken. Zaanstad had die dwangsom al op kunnen eisen maar gaf het bedrijf deze week twee maanden uitstel.

De woordvoerder van wethouder Inverdan-wethouder Addy Verschuren (CDA) maakte dat bedrag bekend op verzoek van De Orkaan. Op 1 januari wordt de dwangsom opgeëist als de woningen niet aan het Bouwbesluit voldoen.

Aanvankelijk zouden de woningen energieneutraal moeten worden opegeleverd, met de energie-eis (EPC = 0,0). Er lijkt nu gestuurd te worden op de minder strenge energie-eis van (EPC = 0,4).

Daarvoor moet wel de huidige vergunning worden aangepast, anders heeft niet alleen de bouwer zich niet aan de regels gehouden maar zijn zelfs de bewoners in overtreding.

Dat Ewoning energieneutrale huizen met superturbines zal leveren lijkt uitgesloten. Op de website van Ewoning is elke verwijzing naar de superturbine verdwenen. De energie moet nu van zonnepanelen komen, van “nul-op-de-meter” is geen sprake meer, maar van “minimale energielasten”.

Op de Zaans Hout website wordt nog steeds van nul-op-de-meter-woningen gesproken.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *