In de strijd tegen drugs gaat Zaanstad een nieuw wapen inzetten: een DWANGSOM VOOR DRUGSDEALERS.

Na het cameratoezicht, het preventief fouilleren, de sluiting van horeca, bedrijfspanden en woonhuizen na aantreffen van wiet, coke of xtc gaat de Zaanse WAR ON DRUGS een nieuwe fase in.

Maar wat betekent die dwangsom eigenlijk? En hoe effectief is dat nu helemaal?

Zaanse media tikten het bericht trouwhartig over. Het NHD wist zelfs te melden dat er vijf dealers “op de bon waren geslingerd”. Maar die dwangsom is dus helemaal geen ‘bon’, het is een waarschuwing dat je de volgende keer een bon krijgt.

Wij stelden vragen aan Zaanstad. Die staan onder het persbericht dat we hieronder 1:1 copy/paste overnemen.


Zaanstad pakt drugsoverlast aan

De gemeente Zaanstad en de politie staan voor een harde aanpak van drugshandel en hebben de samenwerking met elkaar gezocht. Naast strafrechtelijke vervolging is er nu ook de mogelijkheid om een zogeheten last onder dwangsom op te leggen. Dit betekent dat iedere aangehouden verdachte een dwangsom van 2.500 euro opgelegd kan krijgen door de gemeente. Dit houdt in dat bij de eerstvolgende constatering van drugshandel de overtreder een dwangsom van 2.500 euro moet betalen. Zaanstad loopt hiermee voorop in Nederland en is een van de eerste gemeenten die op deze manier handhaaft.

De afgelopen maanden zijn vijf dwangsommen opgelegd aan dealers die onder andere grote hoeveelheden XTC, cocaïne of heroïne bij zich hadden. Het betreft vier mannen uit Zaanstad van 26, 37, 56 en 62 jaar uit Zaanstad en een 21-jarige Amsterdammer.

Drugshandel veroorzaakt overlast en een onveilige sfeer voor de bewoners van Zaanstad. De gemeente wil haar inwoners en ondernemers beschermen tegen dit soort criminele activiteiten. Het is belangrijk dat politie en gemeente signalen krijgen waar en wanneer gedeald wordt.


Onze vragen:

“Wat is er verder met die 5 dealers gebeurd? Vastgezet? Hoe lang? Vervolging ingesteld? Of laten lopen met deze waarschuwing? Hadden ze al eerdere veroordelingen? Of eerder aangehouden?”

Zodra we antwoord hebben laten we het weten.