Neeee! KortZaans grijpt naast het goud: Lokale Media Innovatie-Award 2023

‘Shit!’ is de korte versie, maar we gaan nu even voor lang: ‘Shhhhiiiitttttttt!’ De KortZaans-app heeft niet gewonnen! Gisteravond werden in Hilversum de Lokale Media Awards 2023 uitgereikt. 

Onze revolutionaire app, die we met steun van Zaanstad speciaal lieten ontwerpen voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, werd uit een hoop inzendingen genomineerd voor de Innovatie-Award. 

We zijn trots op de app en natuurlijk gingen we uit van een zekere winst. Met een bedankspeech in de binnenzak schreden we over de rode loper richting eeuwige roem. Signalen dat het wel eens niets zou kunnen worden zagen we over het hoofd. In het juryoordeel bij onze nominatie stond bijvoorbeeld: 

‘Een bewonderenswaardige poging om een onderbelichte doelgroep te bereiken met lokaal nieuws.’

‘Een bewonderenswaardige poging’ klinkt natuurlijk een beetje als: ‘Leuk geprobeerd, maar…’ of als: ‘Wat een aparte baby.’

Hoe dan ook: we verloren het van OPEN Rotterdam, zij wonnen met hun inzending ‘Algoritme in Rotterdam’.  (Omroep Venlo werd uitgeroepen tot Omroep van het Jaar 2023). 

We feliciteerden de winnaars en schudden het verlies van ons af, geholpen door bier en bitterballen. 

Toch kwam de kater vanmorgen niet van het bier, maar van de teleurstelling. We hadden echt graag willen winnen. Niet voor de eer, maar voor de aandacht. Niet voor ons, maar voor wat we ontwikkelden en voor wie: de laaggeletterde medemens. 

Om eerlijk te zijn, en dan zijn we nu even eerlijk- hebben we moeite met het woord ‘Laaggeletterden’. Het legt een groot net over individuen die stuk voor stuk een eigen verhaal hebben waardoor het lezen (nu) niet lukt. 

Ieder mens heeft kwaliteiten. Sterke en zwakke punten. De beste chirurg kan gespeend zijn van elk vermogen om sociaal te communiceren, iemand die laaggeletterd is kan misschien toveren als top-kok of schilderen als Monet.

Moeite hebben met een label als ‘Laaggeletterden’ is natuurlijk maar taal. Eén op de zes mensen in onze streek heeft moeite met lezen en schrijven. Dat is best veel. Als Orkaan gaan we dat niet oplossen, en misschien moeten we dat ook niet willen. Wat we wel willen is dat er aandacht is voor mensen die mee willen doen in de samenleving, maar dat niet kunnen omdat taal ingewikkeld kan zijn. 

Nieuws lezen op jouw manier: Download de gratis app

Omdat we dit stukje toch schrijven, kunnen we net zo goed van de gelegenheid gebruik maken om je op te roepen de app te downloaden. 

Via de KortZaans-app bieden we lokaal nieuws toegankelijk aan. Eenvoudig, met slechts drie opties: een lokaal nieuwsitem op B1-Niveau, gesproken nieuws en een video. Daarnaast is er een standaard voorleesfunctie en de mogelijkheid de letters te vergroten. 

Je krijgt hem op je IPhone of iPad als je hem hier downloadt: 

En op je Android-telefoon als je hier op klikt en hem downloadt: 

Door: Merel Kan, De Orkaan, foto en tekst.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Anneke van dok

  Gewoon doorgaan met jullie bewonderenswaardige werk.

 • Jaap Meeuwsen

  Inderdaad, evengoed gewoon doorgaan !
  En wat zegt die prijs nou helemaal ?
  Als ik zo lees wat dat Algoritme In Rotterdam van Open Rotterdam inhoudt vind ik dat maar een beetje eng spul daar.
  Moeilijk te vinden trouwens waar het precies over gaat maar of Nederland daar nou op zit te wachten.
  Jullie app daar zullen toch veel mensen blij van worden denk ik zo en daar gaat het om toch ?

  • Hoi, zo ver ik het lees, is de prijs voor het Algoritme Van Rotterdam juist een prijs voor het ónderzoek naar dat foute algoritme. Open Rotterdam is beloond voor het nieuws over het algoritme – dat uiteindelijk leidde tot het stoppen van deze methode door de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *