Merel Kan: verliezersspeech 

Winnen is niet direct mijn hobby. Als je wint moet je namelijk een podium op, en dat vind ik een uitdaging. Ieder zijn ding: er zijn een hoop mensen die een uitdaging vinden in lezen en taal. Voor hen hebben we de KortZaans-app gemaakt. Die app was genomineerd voor de Taalheldenprijs. En, podium of niet, die prijs had ik nu juist wél willen winnen. 

Voor wie KortZaans niet kent: dat is de app, die we met steun van Zaanstad speciaal lieten ontwerpen voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De app werd door Stichting Lezen en Schrijven genomineerd in de categorie ‘Bruggenbouwers’. 

Twee weken geleden visten we in Hilversum achter het net voor de innovatieprijs van de Lokale Media Awards 2023.

Gistermiddag togen we naar De Eenhoorn in Amersfoort. Wethouder Natasja Groothuismink en beleidsadviseur inburgering en basisvaardigheden Margriet Essink waren er ook. De wethouder is een bekende van prinses Laurentien.

Om een lang verhaal kort te maken: we wonnen niet. Toch voelde het niet als verlies. 

Prinses Laurentien, vechter tegen laaggeletterdheid, benadrukte dat iedereen die zich bezighield met taal en met het verlagen van taaldrempels een Taalheld was. 

Nu zijn we doorgaans niet erg vatbaar voor kreten als: ‘jullie zijn allemaal winnaar’, als je ziet dat anderen met grote cheques en bloemen op de foto genomen worden. Maar rondkijkend in de zaal besefte ik dat het in dit geval zo was. 

Er waren geen concurrenten. Er waren alleen mensen die het belangrijk vonden op hun manier meedoen makkelijker te maken. Alle genomineerde cursisten, alle genomineerde begeleiders en ook alle genomineerde bruggenbouwers. 

Stichting Lezen en Schrijven, De Taalheldenprijs, met de prinses voorop zorgen ervoor dat een grote groep die bestaat uit individuen met ieder een verhaal gekend wordt. Respectvol en oplossingsgericht. 

Bij de ‘Bruggenbouwers’ wonnen vier leerlingen van het Hondsrugcollege in Emmen. Zij verbeterden de website van een huisartsenpraktijk, zodat mensen die moeite met lezen hebben de site beter begrijpen. Een geweldig idee. Het zou mooi zijn als leraren Nederlands van Zaanse scholen deze opdracht in hun lesprogramma opnemen. Een goede oefening waarbij jongeren bewust worden van het feit dat goed lezen en schrijven niet vanzelfsprekend is. 

(Op de foto boven zie je dat Merel toch een soort van hoofdprijs te pakken had: ze mocht met Kees Tol op de foto)


Nieuws lezen op jouw manier: Download de gratis app

Omdat we dit stukje toch schrijven, kunnen we net zo goed van de gelegenheid gebruik maken om je op te roepen de app te downloaden. 

Via de KortZaans-app bieden we lokaal nieuws toegankelijk aan. Eenvoudig, met slechts drie opties: een lokaal nieuwsitem op B1-Niveau, gesproken nieuws en een video. Daarnaast is er een standaard voorleesfunctie en de mogelijkheid de letters te vergroten. 

Je krijgt hem op je IPhone of iPad als je hem hier downloadt: 

En op je Android-telefoon als je hier op klikt en hem downloadt: 

Door: Merel Kan, De Orkaan, foto en tekst.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Edward Romunde

  Goed bezig Merel! Enne, Kees Tol is degene die in z’n handjes mag knijpen, leuke foto!

 • Henk Elzenga

  Laat even weten dat ik weet dat je je graag bezig houdt met taal, maar daarnaast
  je je ook veel bezighoudt met je mede-mens. Als ik wil dan schut ik er zo een paar uit de
  mouw. In het kader waar jij voor ging, zou het leuk zijn geweest als je een bijzondere
  vermelding had gekregen. Ach….een klein beetje eer voor je werk mag toch ook wel!

  Wees blij dat jij en ik zo goed letters op papier kunnen krijgen!
  Maar deze Knollendammer wil deze ‘reactie’ niet eindigen zonder jou een pluim op de hoed te steken voor je inzet!

 • Rens Kleijn.

  Onze taal is niet makkelijk, een woordje is snel vergeten. rondkijkend in de zaal besefte ik dat het in dit geval NIET zo was.

  • Merel Kan

   Hoi Rens, taal is inderdaad niet makkelijk en een woordje is snel vergeten. Maar hier staat het goed: de prinses beweerde dat iedereen een Taalheld was. En dat was ook zo (vond ik:-)).
   @Edward en @Henk, dat zijn erg lieve reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *