Songül Mutluer en Eylem Köseoglu kandidaten Tweede Kamer GL-PvdA

PvdA-politici Songül Mutluer (10e) en Eylem Köseoglu (nr 34), beiden uit Zaandam, staan op de conceptkandidatenlijst van de combinatie GroenLinks-PvdA voor de komende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

Songül Mutluer begon haar politieke carrière in Zaanstad als raadslid en wethouder en is nu al anderhalf jaar Tweede Kamerlid namens de PvdA, waar ze zich inzet voor Justitie, Veiligheid en Emancipatie. De kans dat ze in de Kamer komt, is aanzienlijk gezien haar 10e plek op de lijst.

Voor Köseoglu daarentegen wordt het nog spannend, gezien de laatste peilingen van Ipsos waarin de rood-groene combinatie op 20 zetels staan. Op dit moment is ze fractievoorzitter voor de PvdA in Zaanstad.

Mutluer zegt in een persverklaring:

“Ik voel me enorm vereerd om vanuit deze plek op de eerste gezamenlijke GroenLinks-PvdA-lijst te staan en daarmee de kans te krijgen om mijn missie in de Kamer voort te zetten. Als een van de zeven kinderen van de eerste generatie gastarbeiders weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om kansen en perspectief te krijgen. Vanaf mijn negende groeide ik op in de wijk Poelenburg, een van de meest bijzondere wijken van Zaanstad. De groeiende ongelijkheid die ik daar aan den lijve ondervond motiveert mij tot op de dag van vandaag om te strijden voor het beter maken van de levens van anderen. Vanuit verbondenheid, samen”.

Eylem Köseoglu zegt tegen De Orkaan:

‘Ik mag niet klagen. Een 34e plek voor een nieuwkomer – bij een 25/25-verdeling van PvdA en GL – is heel goed. Mijn motivatie is dat ik het gevoel heb dat we in een parallelle samenleving terecht dreigen te komen. Er is een groeiend wantrouwen tussen overheid en burgers en die kloof wordt steeds groter. We hebben behoefte aan een ander mensbeeld, er moet meer vertrouwen bij inwoners komen, maar ook de overheid is toe aan een reset. Ik wil strijden voor een rechtvaardiger samenleving. De democratie is in gevaar.’

Köseoglu gaat de komende maanden ook landelijk campagne voeren:

Ik vind de lokale politiek in Zaanstad nog steeds hardstikke leuk. Maar hoe meer stemmen de nieuwe linkse beweging krijgt hoe beter. Ik dacht: dit is het moment om een stap naar voren te doen.

Tweede Kamerverkiezingen zijn op woensdag 22 november.

Lees ook: Rosemarijn Dral (Oostzaan) kandidaat Tweede Kamer VVD

Door Nick Boeske / Piet Bakker. Bronnen: conceptlijst GroenLinks-PvdA, persbericht Songül Mutluer, interview Eylem Köseoglu. Foto: de Orkaan (Eylem tijdens de presentatie van het boek Een Heidens Karwei (Rob Vreeken), Songül op haar eigen Insta bij het behalen van de 10e plek bij de vorige verkiezingen .

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *