Kosten Cultuurcluster eind 2015 / begin 2016 bekend

Eind 2015 of begin 2016 zullen de uiteindelijke kosten voor het Cultuurcluster op het Stadhuisplein pas bekend zijn. Als die kosten hoger dan € 30 miljoen zullen zijn, zal er opnieuw over de bouw gediscussieerd moeten worden.

Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV is gekozen uit vijf bureaus door een beoordelingscommissie die bestond uit vertegenwoordigers van Zaanstad, Sjoerd Soeters en één vertegenwoordiging van de culturele instellingen (Bieb, Fabriek, Fluxus).

Het is een voorlopig ontwerp. MVRDV gaat met vertegenwoordigers van Zaanstad en de culturele instellingen een Voorlopig Ontwerp opstellen. Op basis van dat ontwerpen zal een kostenraming worden opgesteld: “Verwacht wordt dat eind van dit jaar / begin volgend jaar die gegevens bekend zijn.”

Die kosten zijn cruciaal. De gemeenteraad heeft ‘ja’ gezegd tegen het cultuurcluster, en ook de extra kosten van € 470.000 per jaar werd door de meerderheid van de raad geaccepteerd. Nog hogere kosten kan de beslissing opnieuw op de agenda zetten.

ROSA-fractievoorzitter Ruud Pauw zei in de raadsvergadering van 11 juni dat wethouder Emmer in het Zaanstad Beraad de go/no-go-beslissing zelf in december (als de uiteindelijke kosten bekend zijn) had gelegd.

Voorlopig ligt de zaak op schema. Als alles volgens planning verloopt, kan de bouw eind 2016/begin 2017 starten.

De petitie tegen de bouw van het € 30 miljoen kostende gebouw is inmiddels door ruim 500 mensen ondertekend.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *