Krakers in voormalig schoolgebouw Tulpstraat Wormerveer

Ruim een week geleden heeft een groep van zeven krakers hun intrek genomen in het voormalige schoolgebouw aan de Tulpstraat in Wormerveer. Met een flyer maakten zij bekend dat zij de nieuwe bewoners zijn. Daarbij nodigden zij iedereen op zaterdagmiddag (gisteren) uit om kennis te komen maken.

De intrek in het leegstaande schoolgebouw zorgde direct voor flink wat commotie bij inwoners van Wormerveer en omstreken.

We besloten op de uitnodiging in te gaan om met eigen ogen te zien met welk volk we te maken hebben.

Bij de kennismaking werden we op het schoolplein gastvrij ontvangen. Er volgde een rondleiding door het schoolgebouw, waarbij één van de krakers ons meer vertelde over hun intrek in en plannen met het pand. ‘We zaten voorheen in een pand aan de Parkstraat in Zaandam. Hier moesten we uit vertrekken en daarom zijn we op zoek gegaan naar een andere locatie.’ Hun oog viel op het leegstaande pand in Wormerveer. ‘Op het gebouw hingen nog geen stickers of posters dat er anti-kraak in zou komen. We zijn hier niet gekomen om problemen te maken. We willen juist zorg dragen voor het gebouw en iets betekenen voor de buurt.’ Het plan is om verschillende activiteiten te organiseren. Er wordt op dit moment een weggeefwinkel ingericht die binnenkort één dag per week open zal zijn. Er komt een sportruimte en er zijn plannen om massages te geven.

Tijdens de rondleiding door het gebouw viel op dat het pand zich in een slechte staat bevindt. Op de plek waar de sportruimte moet komen groeien de planten naar binnen:

‘We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden en zetten daarom de kachel niet aan. Het stroom gebruiken we ook zo min mogelijk. Dat het hier koud is, is een extra motivatie om te gaan sporten.’

Maar in de kelder is de staat nog erger. Er staat een laag water, er schimmelvorming en hangt er een vieze lucht. Het is de intentie van de nieuwe bewoners om het gebouw (beter) te gaan onderhouden.

Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Gemeente Zaanstad heeft aangifte gedaan en de rechter-commissaris zal uiteindelijk moeten beoordelen of hij (m/v) een machtiging tot ontruiming verleent óf dat de krakers mogen blijven. Mocht dat eerste het geval zijn, dan zal de groep bewoners vreedzaam weggaan.

‘We zouden graag met Zaanstad in gesprek gaan om uit te leggen wat we willen. Wat ons betreft is het een mogelijkheid om een contract te tekenen en een bedrag te betalen. Het is afwachten hoe de nieuwe wetgeving in de praktijk gaat werken en of we hier tijdelijk mogen blijven.’

Dat tijdelijke heeft te maken met de plannen voor het realiseren van een Ecohof. (Eerder dit jaar is er een Koopontwikkelingsovereenkomst getekend.)

De boodschap die de krakers willen uitdragen is dat zij een goede buur willen zijn voor de buurt. De geluiden die wij tijdens deze middag van enkele buurtbewoners en toekomstige bewoners (van het Ecohof) horen zijn positief. Krakers? Dit zijn eigenlijk gewoon hele vriendelijke mensen die een dak boven hun hoofd willen en iets willen bijdragen aan de maatschappij.


UPDATE: Jaap Keijser van de POV heeft vragen over de kraakactie gesteld. Hij wil weten waarom de burgemeester geen opdracht heeft gegeven de school te ontruimen en of Hamming aangifte tegen de krakers heeft gedaan (“(Kraken is een misdrijf”).


Foto’s: Michel Schermer

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Zie https://www.ecohofnoorderveer.nl/ voor informatie over het ecohof dat men daar wil realiseren.

  • P. Hoogkamer

   Al meer dan 10 jaar duurt het gepraat over dit eco project en nog steeds geen spade in de grond.

   eeuwig gepraat van de groenesokken. stop deze elitaire illusie en ga bouwen voor starters.

 • Leyena van der Laan

  Mooi. Kraak maar door!

  Er is een woningtekort en leegstand dient aangepakt te worden.

  Hamming moet stoppen met woningen sluiten voor een aantal maanden tot een jaar, gewoon naar de volgende bewoner! Je kan niet stampend op de grond rollen en een huis leeg laten staan omdat iemand een wietje kweekte.

  • Leyena van der Laan

   Beter dan 11 bewoners van een “Ecohof” is het bouwen van 18 huizen voor 18 gezinnen!

   Het is niet de tijd voor onzin projecten! Bouw HUIZEN!

   • Beter is nu bewoning en mensen die een dak boven hun hoofd hebben dan speculanten/ondernemers die jarenlang dingen beloven maar ondertussen panden laten verkrotten, en dit alleen maar om er meer winst uit te generen

    Het wordt tijd dat het neoliberale beleid de afvoerput in gaat en dat we weer eens naar sociaal beleid gaan kijken en dus weg met de anti kraakwet

    Neoliberaal is asociaal!

 • Kees Huyser

  Beetje vreemd dat de advertentie die bij dit artikel wordt getoond over hulp bij ontruimen van BS ontruiming gaat…

 • Claartje de Jeeger

  Altijd fijn als er weer een gebouw gekraakt wordt. Ook goed tegen de vertutting van de samenleving🙂

 • Yvonne van Donk

  Prima initiatief. Zoals al gezegd, altijd fijn als er weer een gebouw gekraakt wordt. Zeer goed tegen de kleinzieligheid van de samenleving.
  Succes mensen en wanneer de weggeefwinkel geopend is kom ik zeker langs met spullen,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *