Krakers kopen Koogs Ons Huis?

De villa aan de Lagedijk 33 bestaat nog dankzij de Zaanse kraakbeweging. Het huis van de familie Honig stond na het vertrek van buurthuis Ons Huis jarenlang raamloos te verpauperen.

Momenteel zijn er vijf wooneenheden, er is opvang voor een –tijdelijk- dakloze, atelierruimte, en kantoor-, studie,- en oefenruimte van De Kift. De bewoners willen het pand kopen.

Rijke geschiedenis
Lagedijk 33 kent een rijke geschiedenis. In de oorlog werd het bewoond door de familie Honig die een belangrijke rol speelde in het verzet. Er zaten onderduikers en er was zendapparatuur. Evert Honig bekocht dit met zijn leven. Tijdens opnames voor de docu over deze gebeurtenis was Everts dochter Ineke over uit Nieuw Zeeland. Ze bezocht het huis en werd met open armen ontvangen. Over de verkoop zegt ze:

“Mijn moeder verkocht het zodat het van nut zou zijn voor de mensen in de Zaan en het werd een buurthuis. Later werd het gekraakt, het heeft zeker mensen geholpen, en het werd een center van activiteit.”

Het idee van een ruimte voor een dakloze spreekt haar aan:

“Daarbij denk ik ook aan al de vluchtelingen die nu Europa binnen stromen. Waar vinden die een onderdak?”

Bezittende klasse
We vragen bewoner Nico Sinnige of het voor de krakers geen probleem is om ineens tot de bezittende klasse te behoren:

“Als je samenwerkt en goed voor iets zorgt dan is eigendom geen probleem.”

De investeringen die het pand momenteel vraagt willen de bewoners met liefde doen, maar dan zouden ze hun status wel willen legaliseren. Het liefst door koop.

Verkocht
De site van vastgoed van ZNSTD vermeldt dat het pand verkocht is onder voorbehoud. Navraag leert dat de onderhandelingen in volle gang zijn. Mevrouw Kiristi van vastgoed:

“Het pand is getaxeerd door een externe makelaar. De gesprekken gaan nu over hoe bijvoorbeeld het eigendomsrecht wordt verdeeld, in welke vorm het wordt gegoten en de financiering moet natuurlijk rondkomen. Anders gaat het de markt op.”

De gemeente streeft ernaar om nog dit jaar het huis te passeren. Dat betekent dat er haast geboden is voor de bewoners. Kiristi wil niet zeggen wat “de marktconforme prijs” is die het op moet brengen, maar er gaapt nog een gat in de begroting.

Crowdfunding
Dit gat willen de bewoners en gebruikers graag dichten zonder gebruikt te maken van banken. Middels crowdfunding, giften en leningen hopen ze ongeveer een ton bij elkaar te krijgen. Op vrijdag 28 augustus is er een open middag/avond in het huis. Dan zullen de plannen (met drank & hap) uiteengezet worden. Meld je daarvoor aan via behoudtonshuis@gmail.com

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Hans Kuyper

  Wat een mooi nieuws! Ik heb me meteen aangemeld voor de open dag. Als genoeg mensen dat doen, moet een ton geen probleem zijn lijkt me. Bovendien, een ton is toch geen geld voor een écht cultuurcluster?

 • Gina van Benthem

  Ik weet nog hoe de “Ons Huis” gebruikers hun best hebben gedaan om het gebouw te behouden als buurthuis. Hetgeen onmogelijk bleek. Het moest worden afgebroken. Vervuilde grond was één van de redenen.
  Uiteindelijk werd het nieuwbouw. (Waar later de drogist en de slager,tot voor kort, in zaten)
  Helaas is er al jaren geen buurthuis meer in Oud Koog.
  Het voelde altijd spijtig dat “Ons Huis er uit moest”, en het daarna altijd bewoond bleef! Ik wens ze veel succes toe!

 • Frank van den Kommer

  Wat een mooi nieuws!
  Maar waarom zo benadrukken dat het om krakers gaat? Dat stigmatiseert zo vind ik.
  Het zijn mensen met oog voor de ECHTE waarde van een object en er voor willen gaan!
  Schande dat een samenleving zo’n pand laat wegrotten, gebruik DAT als kopje!

  • De Orkaan

   In de brief waarin de krakers aandacht vragen voor hun crowdfundingsactie staat oa dat het de bedoeling is dat het een collectief project blijft “met wortels in de kraakbeweging en de woonstrijd.” In onze eerste zin stellen we direct dat het dankzij de kraakbeweging is dat het pand er nog staat. Prachtig toch dat de krakers op deze positieve manier in beeld komen?

 • Uitstekend, dat de kraakbeweging zich wil inzetten om dit schitterende pand op te knappen. Een crowdfundingsactie is daar zeker een goed middel voor. Ik hoop, dat dit initiatief zal lukken! Het is een prachtig pand en een uitdaging om dit weer in goede staat te krijgen. Succes mensen van de kraakbeweging!

 • Niko Sinnige

  Het doet mij (ons) goed zulke positieve reacties te lezen.

  Indien mensen geinteresseerd zijn in het vervolg en/of willen doneren/lenen.
  We zijn te bereiken via:
  behoudtonshuis@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *