Vandaag – maandag 26 februari – zijn de werkzaamheden op de kruising Provincialeweg en Witte Veerstraat in Zaandijk van start gegaan. Het kruispunt krijgt, net als het kruispunt Prunuslaan, verkeerslichten en een extra rijstrook.

Aanpak van dit stuk is geen overbodig luxe. Er gebeuren veel ongelukken. De veiligheid is ook de reden voor de ingrepen. De Provincialeweg heeft nu één rijstrook rechtsaf voor afslaand verkeer komend vanaf Zaandam. Voor verkeer komend uit Wormerveer komt er een rijstrook voor linksaf. Al het verkeer wordt met verkeerslichten geregeld.

De werkzaamheden hebben gevolgen voor het verkeer. Op de Provincialeweg is er tijdens de werkzaamheden in beide richtingen slechts één rijstrook beschikbaar. De eerste vier weken wordt al het verkeer over de rijbanen in de richting van Wormerveer geleid. De daarop volgende vier weken wordt het verkeer over de rijbanen in de richting van Zaandam geleid.

Bij de wisseling van rijbaan moet het verkeer een kleine ‘helling’ nemen (‘verkanting’ in verkeerstermen). Er ligt op dat punt een drempel. Deze drempel werd ook gebruikt bij de kruising Prunuslaan nadat twee vrachtwagens waren gekanteld. Met de drempel wordt de snelheidsbeperking voor het verkeer afgedwongen. Auto’s mogen hier nu 30 km/h uur rijden en vrachtwagens 15 km/h.

De werkzaamheden duren naar verwachting twee maanden (tot 26 april).

Onder een slideshow met zes foto’s van de werkzaamheden (klik op pijltjes of swipe).

Tekst: Redactie De Orkaan, Bron: gemeente Zaanstad, Foto’s: Michel Schermer