Kunstmestbedrijf verhuist richting Zaandam

Kunstmestbedrijf ICL Fertillizers Europe (ICL) wil verhuizen naar het OBA terrein in Amsterdam. Ze zitten nu een stuk verderop tegenover het bedrijventerrein van de Cornelis Douwesweg in Amsterdam-Noord.

Door de verhuizing komt het bedrijf tegenover de Hemkade en het Hembrugterrein te liggen.

De fabriek moet weg omdat in hun gebied nu de wijk Havenstad wordt gebouwd en de activiteiten niet te dichtbij woningbouw kunnen. In Amsterdam-Noord zorgde het bedrijf onder meer voor stankoverlast. Dat zou nu recht tegenover Zaandam gebeuren.

Pikant is dat vanuit Amsterdam (Havenbedrijf) het bestemmingsplan Hembrugterrein getorpedeerd werd omdat de uitbreidingsmogelijkheden van bedrijven in Amsterdam beperkt zouden worden. Als het kunstmestbedrijf aan de rand van Zaandam komt, lijkt realisatie van woningbouw daar problematisch te worden. Zaanstad wil nog steeds 1.000 woningen in dat gebied. Horeca-bedrijven zullen daarnaast ook last krijgen van de nieuwe overbuurman.

De Orkaan heeft de gemeente gevraagd of zij zelf stappen gaat ondernemen, vooral omdat verdere woningbouw op het Hembrugterrein in gevaar zou kunnen komen. Over de verhuizing zijn volgens ICL “in 2022 principeafspraken gemaakt tussen onder meer ICL en het Havenbedrijf Amsterdam. Op basis van deze afspraken heeft ICL het ontwerpproces en vergunningentraject voor de nieuwe locatie opgestart.”

Voor bewoners van de Havenstraat en Hemkade en voor de ondernemers op het Hembrugterrein wordt op 20 december een informatieavond vanaf 19.15 uur georganiseerd op het kantoor van Hembrug Zaandam BV.

Lees hier het artikel bij AT5 over de verhuizing of de klachten bij de Omgevingsdienst.

Foto boven: OBA-terrein nu (De Orkaan)

Deel dit artikel:

22 reacties

 • Leo Hartman

  Als ik het goed zie op het kaartje is dit de plek waar nu een kolenoverslag is, het zal nog lang duren voordat dit weg is en gesaneerd want dat terrein is gigantisch vervuild .
  il vraag me zelfs af wat je beter kan hebben daar, er van uitgaande dat alles wordt gesaneerd en de nieuwe fabriek aan de huidige eisen voldoet

 • Paul Riteco

  Het lijkt me zeer gepast als de Amsterdamse wethouders die genoemd worden in het artikel van AT5, ook aanwezig zijn op de informatiebijeenkomst a.s. dinsdag. Ze kunnen dan, net als bij de geplande bouw van 200 meter (!) hoge windturbines tegen de grens van Zaandam-Zuid, uitleggen waarom er voor Amsterdamse bewoners blijkbaar andere milieu, geur en geluidsoverlast normen gelden dan voor bewoners uit de Zaanstreek. Nog even de KNMI site er op na geslagen: 50% van de wind in Nederland komt uit het zuidwesten, dus gelukkig hebben we er maar de helft van de tijd last van ….

  • Jan Mulder

   Ja helaas andere gemeente andere regels. Wat dat betreft zou onze gemeente beter moeten kijken hoe men in amsterdam te werk gaat en opkomt voor zwaar burgers!

 • Sander Vet

  @orkaan Heeft de gemeente gereageerd? Vast niet. Want dit is niet uit te leggen. Weer toont de gemeente zich als schoothondje van gemeente Amsterdam. Welke belofte staat hier tegenover, of is dit onderdeel van de Hembrug-deal met Havenbedrijf. Het is toch onbegrijpelijk dat we in Zaanstad opgescheept worden met de zoveelste van Amsterdamse overlast. Naast vliegtuigherrie en windmolens krijgt onze stad nu ook te maken met een penetrante geur en stof.
  Klagen bij Omgevingsdienst is ook al vaak besproken op De Orkaan. Maar na het Olam artikel van vanmorgen weet ik niet of klagen bij Omgevingsdienst nog zin heeft. ICL wordt nota bene nog in het jaarverslag van ODNZKG genoemd, zo serieus is het probleem dus. In Amsterdam-Noord en Tuindorp Oostzaan zal de vlag uitgaan.

  • Anne de Jong

   Helemaal eens Paul. Het kolenstof van die lokatie heeft vele decennia Zaandam stoffig zwart vervuild en dan nu een stikstofproducent er op. We hebben Schiphol en Tatasteel ook nog voor als de wind pal west is. De info avond toegankelijk maken voor alleen de Havenbuurt en Hembruggebied doet geen recht aan het veel grotere gebied waar de narigheid gaat neerdalen zoals eerst gebeurde voor de kolencentrale Hemweg… Ik vraag me af of de Zaanse politiek en raad ook bij die avond aanwezig wil en kan zijn of hebben die al eerder de info gehad en zijn over gegaan tot de orde van de dag… de omgevingsdienst Havengebied is blijkbaar ook al positief. Er moet niet meer vervuiling en gif in Zaandam daar hebben we toch de Raad en BenW voor. Waar blijven die of dienen ze andere dan de bevolking en ondernemers van Zaanstad? Ik wil je wel helpen bezwaar maken als het zover komt hoor. E-mail bij de Orkaan bekend.

 • Chris Swartsenburg

  aangezien het havenbedrijf amsterdam bepaald wat in zaandam gebouwd word (lees Fred Kroket)heb ik weinig hoop voor Zaanstad.
  moet concluderen dat er hier maar een stel makke lammeren zitten,die zich gemeenteraad noemen.

 • hans van rheenen

  Er staat zeer een uitgebreid (en onafhankelijk) onderzoekrapport op het internet waaruit blijkt, dat het voor Tuindorp-Oostzaan voor het overgrote deel on-zeker is waar stank vanuit Amsterdam precies vandaan komt en welk bedrijf mogelijk de veroorzaker is. Zover de locatie- en meetprecisie in het basisonderzoek.

  Uit het rapport mag … niets geciteerd worden … ! Zover dus de transparantie van de betrokkenen.

  In ieder geval zullen de Zuid-Zaankanters en de werknemers tot aan het gemeentehuis straks vaker de ramen moeten sluiten om de niet-gedefinieerde geur buiten te kunnen houden. Het precieze aantal meldingen van stankoverlast, per dag/maand, staan ook duidelijk in het rapport waaruit niet geciteerd/gepubliceerd mag worden beschreven

  Hopelijk gaan de ogen van het Zaanstadse/Zaandamse gemeentebestuur op tijd open alvorens er straks wasknijpers aan de bevolking en toeristen uitgedeeld moeten gaan worden om tenminste de neuzen handsfree dicht te houden.

  Woningbouw of recreatie op het Hembrugterrein? … Vergeet het, kijk maar naar de windrichting!

 • Rens Kleijn.

  We laten ons langzaam maar zeker in de afvalhoek van Amsterdam duwen. Amsterdam zoekt de uiterste grenzen van haar grondgebied op. Dit om overlastgevende windmolens en bedrijven een plek te geven.
  De Zaanse verantwoordelijke bestuurders zien het gebeuren, maar missen de daadkracht om een duidelijk protest te laten horen. In de nieuwe vestiging van de kunstmestfabriek zal men zo schoon mogelijk gaan werken geeft men aan, dat lijkt een nogal rekbaar begrip. Verder verwacht men de productie van 450.000 ton op te voeren naar 700.000 ton per jaar. Het is duidelijk dat we ons in Zaanstad zorgen mogen maken.

  • hans van rheenen

   De visie van de Amsterdamse wethouder Dantzig in NUL20:

   Amsterdam werkt aan een ontwikkelvisie voor 2035. Hoe ziet de stad er over vijftien jaar uit?

   “Ik hoop dat we tegen die tijd met de transformatie van Haven-Stad in de weer zijn en dat Hoofddorp gevoelsmatig onderdeel is van Amsterdam. Ik hoop dat de schaalsprong van Noord dan is neergedaald, met minder verschillen tussen de oude en de nieuwe stad.

   Dit staat momenteel dus haaks op de plannen van Zaanstad m.b.t. het wonen in Hembrug.

 • R vd Weerdt

  Als ik in de buurt van de brug in de Cornelis Bruynzeelweg ben, dan heb ik aan de ene zijde wat vreetschuren en aan de andere zijde (zuidelijk) een bedrijf waaruit regelmatig een zeer penetrante geur opstijgt. Eet u smakelijk.
  Laten we vooral niet doen of er in Zaandam nog iets te verpesten zou zijn. Terugkomend van reizen word ik bij de Coentunnel al vergast (pun intended) op de typische Zaanse stank.
  In de Zaanstreek woon je niet vanwege de vrijwel verdwenen “natuur”, de schone luchten of het gezellige centrum (eigenlijk centra), maar vanwege de locatie ten opzichte de verbindingswegen en Amsterdam. Als je je nu druk maakt over ontwikkelingen als bovenstaand dan komt dat wat willekeurig over.

  • Rob Klein

   Dus mag het allemaal nóg slechter worden?

  • Rens Kleijn

   Op zich heeft u gelijk dat we binnen Zaanstad te maken hebben met geluids en geur overlast. Dat is de nauwelijks te vermijden consequentie van een stad die groot is geworden door de industriële revolutie.
   Zo was in het verleden de Zaan een bron van vervuiling, maar zijn we langzaam maar zeker bezig op weg om een beter leefklimaat te creëren. In dat kader is het van de gekke dat een overlast gevend bedrijf uit de ene stad wegens overlast voor de omwonenden wordt verplaatst naar een plek waar een buur gemeente overlast gaat ondervinden.

 • Rob Klein

  Shiphol vibes:

  “We gaan veel schoner werken -vliegtuigen worden steeds stiller-”

  “Dus kunnen we onze productie best verdubbelen -het aantal vluchten uitbreiden-“

  • R vd Weerdt

   Ja, je zou er cynisch van worden. Gelukķig zijn we in meerderheid achterlijk en laten het allemaal gebeuren door mensen die alles “namens de kiezer” besturen, “gecontroleerd” door de volksvertegenwoordigingen.
   Het wordt nooit beter, wel anders.
   Als democraat kijk ik met afgrijzen naar hoe het allemaal verworden is. Ik breng het gewoon niet meer op de karikatuur van een democratie te legitimeren door af en toe een stem uit te brengen. Al lang niet meer. Kamerdebatten volgend bekruipt je een machteloze woede en afkeer.

   Maar goed, on topic weer: ja, het lijkt me fout van Amsterdam. Gelukkig hebben we onze eigen bestuur nog, dat er vast iets aan zal doen 🤣

 • Bas Jansen

  Zoals de reacties hier: ik vraag mij echt af of de gekozen gemeentebestuurders en de burgemeester wel echt het beste voor heeft met Zaanstad.

  Hoe is het mogelijk dat Amsterdam maar even een nieuwe stad wil bouwen en dat ze alle industrie richting de Zaanstreek gooien. Dat is toch ook gewoon ronduit onbeschoft? Ze kunnen beter alle industrie bij het Hem weghalen en die nieuwe “stad” koppelen met Zaandam. Dan heb je tenminste eenheid ipv “zie mij alles kunnen doen” mentaliteit… ik begrijp alleen de gemeente Zaanstad niet? Zijn die alleen bezig met 4 woningen in Koog aan de Zaan? Of weer een afzichtelijk project in de binnenstad van Zaandam waar niemand wil zijn?

  Je schaamt je bijna dat je woont in deze gemeente

 • Herma Assen

  Ik heb 12 december een app gestuurd aan de gemeente Zaanstad met de vraag wat Zaanstad hiertegen gaat doen, omdat het stankoverlast gaat geven voor heel Zaandam-zuid en Westerwatering. En of ze meer informatie hebben over de voorlichtingsavond op 20 december.
  Het antwoord was dat er niet meer informatie is en dat ik contact op moet nemen met de Omgevingsdienst. Op mijn vraag welke wethouder verantwoordelijk is, kon ik een link aanklikken met de portefeuilles van de diverse wethouders.

  Heb dus informatie aangevraagd bij Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en kreeg een uitnodiging voor de voorlichtingsavond. Omdat ik 20 december niet kan heb ik gevraagd om alle info te mailen. Via ODNZK kun je je dus aanmelden voor deze voorlichtingsavond.

 • M. de Boer

  Alle havens langs het Noordzeekanaal werken zogenaamd samen, maar Amsterdam beslist. Emn dus geen kunstmestfabriek in een nieuw te bouwen Amsterdamse wijk, nee gooi het maar over de schutting, die Zaandammers kunnen het er wel bijhebben. Ik woon niet in die streek van de Hemburg, maar op zeker geeft het bij zuid-westen wind dan de regel Ramen en Deuren dichthouden geen ventilatie stroken open, want anders de gehele dag stank.

 • Gre Luttik

  Door de heersende westen winden heeft Westzaan-zuid al vanaf de oprichting van Hoogovens last van de scheten van nu Tata. Daar komt nu bij oostenwind de stikstof bij? Gôh, zeg, mag ik weten waar we kunstmest voor nodig hebben? Er is ook koeien, kippen, varkens en – mensenmest. Ook fijn met stikstof. Dan wil je tochliever natuurlijke stikstof dan chemisch geproduceerde stikstof uit kunstmest.
  ( u moogt dit als een grapje beschouwen maar dat is het niet).
  Westzaan-zuid staat al jaren bekend als een zeer ongezonde omgeving.
  En dan heb ik het nog niet over het deel van Westzaan dat zich Noord noemt. De pokke-herrie uit het Westelijk havengebied is ergerlijk. En er is geen hond…ect ect.

 • Nico Smit

  Het meten van geur ??
  Hoeveel geur mag van de wetgever ??
  Het is geen ammonia of ammoniak, maar ammoniumnitraat, wat dat doet is nog zichtbaar
  in o.a. Beiroet.
  Ik ga voortaan maar met de helm naar de pont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *