Kunstwerk ‘Noorderbrug’

Het kunstwerk stond er al een tijdje (onze foto’s zijn uit de zomer), gister werd het officieel onthuld: een kunstwerk in het water op de plek waar ooit de Noorderbrug stond.

De oude Noorderbrug verbond tussen 1902 en 1976 de Slachhuisbuurt en Kogerveld in Zaandam met Koog a/d Zaan.

Vanaf de zijkant ziet het eruit als losse figuren (foto boven), maar wie er recht voor staat, ziet een soort van brug die open staat. Volgens Zaanstad is het beeld:

“een collectieve herinnering waarmee ze de geschiedenis doen herleven. Een abstracte reeks geometrische figuren in de Zaan, vallen vanuit een specifiek gezichtspunt samen een representatie van de voormalige Noorderbrug. Zo maken we opnieuw verbinding tussen de oost- en westoever van de Zaan.”

Het beeld maakt deel uit van het project ‘Kijk op Kogerveld’ dat in samenwerking met Studio Eric Klarenbeek & Maartje Dros wordt uitgewerkt.

Kunst is een onderdeel van het project. Verbeteringen in de openbare ruimte vormen de hoofdmoot. Het Boerejonkerplantsoen is in 2017 al gerenoveerd. in 2018 is de groenstrook naast de Alexanderbrug aan de Oostzijde aangepakt naar andere aanpassingen in de buurt.

Er bestaan overigens plannen voor een nieuwe Noorderbrug vlakbij het viaduct van de A8 (plattegrond onder).

kunstwerk noorderbrug

noorderbrug 1910 GAZ

Noorderbrug 1910 GAZ

Noorderbrug 1908 (GAZ)

Noorderbrug 1908 (GAZ)

Snackbar Noorderbrug 1976 Rein van Houten

Snackbar Noorderbrug 1976, foto: Rein van Houten (GAZ)

 

nieuwe noorderbrug kogerveld 2014

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *