Laagvliegende kustwacht over de Zaanstreek 🎥

“Zojuist vloog er een tamelijk klein vliegtuig zeer laag over (Zaandam) in een afwijkende richting, nl. vanuit het noorden naar het zuiden. Normaal vliegen ze west-oost.” schreef Orkaan-lezer Karin Singeling ons. Petra Hoogkamer, die een stukje noordelijker woont in Rooswijk (Zaandijk): “holymoly de pannen van het dak.”

Hoogkamer constateerde dat het ‘propellor-ding’ in een idiote baan vloog met een niet-normale snelheid. Op Flightradar had ze een vlucht gevonden die het zou kunnen zijn. Het zou om de De Havilland Canada Dash 8-100 gaan met registratienummer C-GCFK.

Dat was dus de Nederlandse kustwacht. En als we kijken naar de route, ging die inderdaad over de Zaanstreek. Dan begint het vliegtuig de daling – het vliegt bijna 400 km per uur – boven de Zaanstreek wordt op ruim 300 meter hoogte gevlogen.

Het vliegtuig kwam van Schiphol en maakte een verkenningsvlucht boven het brandende containerschip Fremantle Highway dat vol duurzame auto’s in de Waddenzee dobbert. Wat de lezers zagen was de terugvlucht. Het schip moest versleept worden van een positie boven Terschelling richting Ameland. Het toestel maakte onder meer deze film (daaronder de kaart van de vlucht en de gegevens over snelheid en hoogte):

Onder de kaart met vluchtgegevens. De tijd is de ‘luchtvaart-tijd’ die is nu 2 uur eerder dan onze tijd.

Door Piet Bakker. Bronnen: mails van lezers, website Kustwacht, Flightradar.

Deel dit artikel:

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *