Laatste knipbeurt op Hogendijk, kapper Ruud gaat weg

Ruud de Boer werkte een paar jaar op kantoor en nog een tijdje in de ploegendienst bij Wessanen, maar dat was niks voor hem, “toen ik een schaar in mijn handen kreeg, voelde ik me als een vis in het water”.

Hij werd kapper, net als vader Goos en opa Jan. Bijna 45 jaar kapper waarvan 27 jaar aan de Hogendijk 34 in Zaandam. De Orkaan liet zich voor het laatst aan de Hogendijk knippen.

Dat er een volgende generatie De Boer opstaat om de schaar van Ruud over te nemen is niet waarschijnlijk. Maar voorlopig zet Ruud de kapperszaak nog een paar jaar voort achter zijn huis in de Monnickendamstraat 52 in Westerwatering. In 2024 moet daar het negentigjarig bestaan van de familiezaak gevierd worden.

Opa Jan begon zijn kapperszaak aan de Zuiddijk 164 – hoek Skagerak – in 1934. Goos de Boer volgde hem op, hij stopte in 1989. Ruud was al in 1976 het vak ingerold (“kantoor was niks voor mij”), een prima tijd voor kappers: “het lange haar begon net weer een beetje uit te raken, ik kon overal werk krijgen”. In Amsterdam, onder andere aan het Singel en de Overtoom en daarna in Purmerend (“en nog vijf maanden bij mijn vader”).

In 1987 begon Ruud voor zichzelf aan de Stationsstraat in Zaandam. In 1993 verhuisde hij naar de Hogendijk. Zaterdag 31 oktober is de laatste dag, vanaf 2 november kunnen de klanten in Westerwatering terecht (06 49 91 49 47).

De sluiting van de bruggen en de doorgaande route door de Russische Buurt hebben de klandizie geen goed gedaan. En daar kwam de coronacrisis nog eens overeen. In het pand komen appartementen, net als in het voormalige café Sowieso (Chow Chow Bar) op nr. 32.

Kapper De Boer staat op plaats 142 op de lijst met de Oudste Zaanse Bedrijven.

Ruud voor de Kapsalon
Het mondkapje van Ruud (met schaartjes)
Kapsalon Goos de Boer, Zuiddijk 164
Zuiddijk, hoek Skagerak (links de kapsalon)
“kapper Ruud de Boer eigenaar kapsalon De Haas doet ook Sinterklazen” foto Ronald Peeters (Gemeentearchief Zaanstad) 1989
Nog maar een keer…

Kapper Ruud de Boer heeft een lange traditie van het knippen van Orkaan-redacteuren. In zijn zaak in de Stationsstraat knipte hij reeds Orkaan-oprichter Aad Schoen.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Gert Schouten

  Je kunt cynisch zeggen dat er al genoeg kappers in de Russische Buurt zijn maar deze was van de iconische soort. En als je leest “De sluiting van de bruggen en de doorgaande route door de Russische Buurt hebben de klandizie geen goed gedaan” wordt je eens temeer droevig, lees boos. Ik hoop dat alle plannenmakers, rekenaars en planologen zich realiseren dat bijvoorbeeld “een bruggetje vervangen” grote gevolgen heeft voor een buurt, de bewoners en zeker ook voor de kleine ondernemers in zo’n buurt. Ik heb nooit bij Ruud in de stoel gezeten maar weet zeker dat hij wordt gemist.

 • Eelco Aartsen

  Ik zat regelmatig bij Ruud en ga hem missen, niet alleen vanwege het knippen, maar vooral vanwege de levendigheid van de buurt. Er moet ook gewoond worden, maar veel bewoners op de benedenverdieping gooien hun gordijnen dicht vanwege privacy. Het zwaaien naar de kapper en een praatje is dan over. Jammer.
  Ik kan me ook voorstellen dat (behalve de bruggen en verkeer) de ‘concurrentie’ van de vele goedkope kappers hem de das om hebben gedaan. Zij knippen voor tarieven waarbij je je afvraagt hoe ze daarvan hun zaak draaiende kunnen houden….. of zijn er soms neveninkomsten?

 • Ruud de Boer

  De bereikbaarheid in dit centrale gedeelte is verre van fijn. Het Zaantheater: prima, de Dam: veel sfeer met horeca. Maar de bereikbaarheid is verschrikkelijk. Overal afsluitingen, en werkzaamheden. Pollers, de sluis, brug Czarinastraat, en vanaf 2 november weer een jaar overlast van rioleringswerkzaamheden.
  Die overlast en de hoeveelheid kappers in deze omgeving hebben mij doen besluiten te vertrekken. Van enig vestigingsbeleid is hier niets te bespeuren. Na 27 jaar knippen is dit een nieuwe kans, maar ook tevens mijn laatste kunstje. Mannen zijn welkom in de Monnickendamstr. 52, zie visitekaartje. Even bellen!! Piet hartstikke bedankt, voor jouw initiatief betreffende dit artikel.

 • Peter Schaap

  Maar we hebben Riekus van ’t Ent nog.

 • Peter Schaap

  En o ja, zat daar op Hogendijk 34 niet ooit het Beatle Museum?

 • Hans Hoeve

  Hé Ruud, leuke foto’s van de dijk.. en jammer dat je noodgedwongen gaat vertrekken. Succes in Westerwatering.

  • Ruud Kruit

   Hoi Ruud, ik ben jaren lang klant bij je geweest, eerst in de stationsstraat en later op de Hogendijk. Het was leuk dat Ruud Ruud knipte en de gesprekken tijdens het knippen mis ik nog steeds. Maar eerst de verhuizing naar Wormer en daarna naar Appelscha (Friesland) maakte het voor mij onmogelijk om mij nog door jou te laten knippen. Het leukste vond ik als er ineens Sinterklazen en Zwarte Pieten de trap op kwamen lopen. Fijn voor je vaste klanten dat je thuis nog door gaat met knippen. Kapper zijn zit nu eenmaal in je bloed en zal je met passie blijven doen. Groeten, Ruud Kruit

 • Nina van kan

  Succes ruud in de Westerwatering

 • Herman Aartsen

  Concurentie van kappers is van alle tijden. Zo zat Jan de Boer dus op de Zuiddijk hoek Skagerra en zat Hoeve op nog geen 100 meter op de hoek van de Jonge Arnoldusstraat. Even verderop zat Ruhland, gevolgd door Bakker (later Leering) en bij de Burcht zat daan nog IJf. Dan vergeet ik bijna nog Higler die tussen de Bleekerstraat en de Troelstralan zat. Dus in het aantal zit het h’m niet. Je gaat naar de kapper die je bevalt.

 • Mooi eerbetoon aan een kapper. En dat prachtige pand op de Zuiddijk hoek Skagerrak is er gelukkig nog altijd.

 • Ton stam

  Hoi Ruud beste kapper van ons land,welke datum is dat in 2024 want ik kom en neem natuurlijk wat mee. ik wens je veel sterkte Met de verhuizing en kom snel in de nieuwe op de nieuwe stoel zitten,goed weekend en de groeten van Ellis en Ton

 • Rob Santen

  Topkapper Ruud

  Wat een mooi artikel. En leuke foto’s. Geïnspireerd door de reacties van Gert en Eelco, met wie ik in het verleden verschillende avonturen heb beleefd, post ik ook mijn stukje over Topkapper Ruud.

  Hoi Ruud,

  Vandaag voor de laatste keer bij je in de stoel gezeten op de Hogendijk. Na zo’n 25 jaar. Ik heb het even snel uitgerekend: dat zijn bijna 450 knipbeurten. En iedere keer is het weer een feestje om jou in de spiegel te mogen zien knippen. Onze gesprekken over onze passie voor voetbal, muziek en bier, en natuurlijk over onze gezinnen en vakanties, zijn voor mij altijd een half uur lekker levellen en relaxen. Soms serieus, heel vaak met een grap en een grol. En als het kan, nemen we wat langer de tijd om onze muzikale tips en helden aan elkaar te laten horen.

  Jij was mijn zevende kapper. Na Rolf Schoots die mij als baby knipte, Abe van den Ban in het Gibraltar bij Bunée, Rikus in de Kopenmolenstraat (ik mocht nog eens jureren bij een kappersconcours georganiseerd door Rikus), Akkelien (de kuivenkapster) bij Abe in Rooswijk, Wibo en daarna John in Poelenburg. En nu al bijna mijn halve leven bij Topkapper Ruud. Vanaf medio jaren ‘90, je was bijna mijn overbuurman toen ik op de Dam woonde. Je hebt mij zelfs nog eens omgetoverd tot Sinterklaas, toen ik met jouw buurman Fred, van mijn stamkroeg de Chow Chow Bar en 20 andere stamgasten die Pieten waren, langs alle kroegen in het centrum trok. Overigens zat het Beatlesmuseum op de hoek Hogendijk – Czaar Peterstraat. Nu werkt mijn dochter in het Beatlesmuseum, dat tegenwoordig in Alkmaar zit.

  Volgende week de laatste week op de Hogendijk, Ruud. Maar gelukkig ga je daarna verder in jouw mooie, nieuwe kapsalon op de Monnickendamstraat. Ook daar kom ik jouw trouw opzoeken vanuit Castricum, Topkapper. Want een knipbeurt bij jou is meer dan een knipbeurt: het voelt als thuiskomen. Tot 13 november!

  Groetjes,
  Rob

 • Peter Roffel

  GOEDE WIJN BEHOEFT GééN KRANS, MAAR WEL EEN NIEUWE KANS!!!! Péèr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *