Dinsdagavond speelde de opera Le Nozze Di Figaro in het Zaantheater. Een opera van Mozart, uitgevoerd door Opera Zuid, over het spel der liefde en de verschillen in klassen binnen één huishouden.

Voor wie daarin geïnteresseerd was gaf Zaankanter Sam Eggenhuizen vooraf een rondleiding achter de schermen.


Al in kostuum leidde hij ons rond door de catacomben van het theater, langs de kleedruimtes waar de acteurs op dat moment druk in de make-up werden gezet, en waar we een blik mochten werpen op de pruiken. Vervolgens nog een rondje door de gang, langs de eetzaal en uiteindelijk een rondje over het podium, waar we een blik mochten werpen op het indrukwekkende decor.

(klik op de foto voor een grotere versie)

le-nozze-di-figaro-opera-zuid
Het achttiende-eeuwse poppenhuis dat speciaal voor deze voorstelling is ontworpen

Voor deze opera is een gigantisch poppenhuis nagebouwd, naar voorbeeld van een exemplaar uit het Rijksmuseum. Alles was tot in het diepste detail uitgewerkt, van de achttiende-eeuwse meubels tot de bijpassende behangetjes en de indrukwekkende trap die tussen die twee verdiepingen in ligt. Voor het Zaantheater was dit het grootste decor dat ze dit seizoen in huis hadden. Vanaf half zeven ’s ochtends waren ze al bezig met het opbouwen, en na de voorstelling zou het nog eens tot middernacht duren voordat alles weer afgebroken was.

Sam vertelde ondertussen alles over het vak van operazanger: Hoelang het bijvoorbeeld duurt om al die Italiaanse tekst uit je hoofd te leren: “Vier maanden”, en hoe dik de stapel papier met al die tekst is: “De hoofdpersonen hebben zo een stapel mee naar huis gekregen”, en hij houdt zijn duim en wijsvinger ongeveer vijf centimeter uit elkaar. Opmerkelijk detail: Eén rol in de opera wordt vertolkt door een vrouw terwijl ze een man speelt. “Mozart was een man die ervan hield dit soort grapjes uit te halen met zijn publiek. De rol is ook geschreven op een hoge sopraan en dat zijn nu eenmaal vaak vrouwen.” Aldus de vrouwelijke hoofdrolspeelster.

sam2_chris-philippo-e1477817392605
Sam Eggenhuizen

Het enthousiasme waarmee Sam Eggenhuizen over zijn beroep vertelde en het enthousiasme van zijn medespelers was een fantastisch lekkermakertje voor de voorstelling zelf, en heeft ervoor gezorgd dat ik met nog veel meer plezier deze opera aanschouwde. Daarnaast is het schitterend om meer over het vak van de opera te leren. Het zorgt voor meer eerbied voor de spelers en meer diepte terwijl je naar het stuk zelf kijkt. Een hele fijne ervaring!

Le Nozze Di Figaro speelt nog tot 13 december op verschillende plekken in het land.

Door: Dennis van den Berg