Leegloop bij Groen Geel hoort bij ‘professionalisering korfbal’

Maar liefst zes basisspelers van Groen Geel 1 verkassen deze zomer naar andere verenigingen op het hoogste niveau. Een opvallende serie transfers voor de club uit Wormer die zich via de play-downs wist te handhaven op het hoogste zaalniveau, de Korfballeague, en deze zaterdag de titel kan pakken op het veld.

We belden met voorzitter Rick de Wit die reageert (‘het is de tijd’). Groen Geel wil zelf ook stappen doen (‘Wij moeten naar een next level’) en ‘zaken naar een hoger plan trekken’, ‘we hebben geen dikke portemonnee, zoals bij het voetbal, om flink te winkelen op de spelersmarkt’.

Zes van de acht spelers die de basis vormen van het huidige eerste team vertrekken naar een andere vereniging.
Het gaat om:

  • Carlo de Vries – KZ Koog-Zaandijk
  • Kevin Dik – KZ Koog-Zaandijk
  • Terrenc Griemink – LDODK in Gorredijk
  • Lindsy Krop – Blauw Wit Amsterdam
  • Scott de Decker – Blauw Wit Amsterdam
  • Fenna Jagtman – TOP Sassenheim
De selectie van Groen Geel seizoen ’22-’23.

Veranderende korfbalwereld

Volgens voorzitter Rick de Wit is de grote uitloop van spelers een gevolg van een veranderende korfbalwereld.

‘Deze groep is lang bij elkaar geweest op hoog niveau en heeft best stappen gemaakt maar dat heeft niet geresulteerd in stappen op de ranglijst. Nu gaat een aantal spelers eens kijken of ze de sportieve ambities op een andere plek kunnen uitvoeren. Dan krijg je dit soort transfers. Daarnaast wordt het professioneler in het korfbal. Nu zijn er veel meer clubs die er alles aan doen om professioneler te worden.’

Is dat een teken dat de spelers die professionaliteit bij Groen Geel niet vinden?

‘Ze vinden het wel maar we zijn nog minder ver dan andere clubs zoals in de regio bijvoorbeeld KZ. Wij zijn ook een traject ingegaan met ambities richting de toekomst maar het kan zijn dat spelers daar niet op kunnen wachten. Dat mag.’

Next level

Dit is best een aderlating voor de club maar biedt het ook kansen als het gaat om doorstroming van talenten?

‘Zeker, we kunnen lang praten over mensen die weggaan maar je moet als club met ambities kijken naar kansen en werken met mensen die iets extra’s brengen. Topkorfbal was twee keer in week trainen en een wedstrijd. Maar er wordt nu meer verwacht. Wij blijven ons traject voortzetten, zaken naar hoger plan trekken.’

Maar de voorzitter blijft ook realistisch:

‘Wij zien ook dat we op korte termijn een uitdaging hebben. Wat er nu rondloopt aan spelers geeft een goede basis.
Daarbij zoeken we dan versterking van buitenaf. We hebben geen dikke portemonnee, zoals bij het voetbal, om flink te winkelen op de spelersmarkt. Spelers krijgen kansen. Dat zijn ook spelers die zich in de jeugd hebben bewezen, bij de beste van Nederland te horen. Het gaat om hoe je bent georganiseerd als vereniging.

Spelers als Kevin Dik zijn niet zomaar te vervangen. Maar als we als team opereren kunnen we voor verrassingen zorgen.’

Is het niet heel apart dat juist een typische Groen Geel speler als Kevin Dik nu voor KZ gaat spelen?

‘Ja dat is jammer, maar ook een zeer weloverwogen beslissing van hem geweest die hij niet makkelijk vond.
Het is ook de tijd, onderdeel van de veranderingen in het landschap. Er zijn veel wisselingen bij clubs. Als club moet je daar naar kijken en je koers bepalen. Op zich is het ook positief voor de sport zelf, dat het topkorfbal steeds breder wordt aangepakt. Het is goed om als sport stappen te maken en er steeds meer clubs met ambitie zijn.

Korfbal op hoog niveau zoals in de Korfballeague is sport met atleten op het scherpst van de snede. Wij moeten naar een next level. En we moeten de sport ook nog meer aan de man brengen. We bestaan 100 jaar, we zien en herkennen wat er nodig is.Wij willen omhoog maar andere clubs zitten ook niet stil.’

Seizoensafsluiting

Zaterdag 10 juni speelt Groen Geel om 17.30 uur de laatste thuiswedstrijd in de veldcompetitie. Dan wordt het seizoen feestelijk afgesloten met een barbecue voor leden en als alles goed gaat ook een prijs. Een gelijkspel is voldoende voor de titel in de hoofdklasse.

Volgend seizoen speelt Groen Geel sowieso in de Ereklasse. Hoofdklasse en Ereklasse worden dan samengevoegd met als voordeel dat clubs meer tijd krijgen om zich voor te bereiden op het zaalseizoen.

Door Edwin Kleiss (De Orkaan), foto van ontknoping zaalseizoen in april 2022.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *