Lekker dalen…

Voor fietsers is de omgeving van het station Zaandam een fijn trainingsgebied om de klim- en daalcapaciteiten te testen. De Slinger aan de westkant van het station; de Hermitage (Buiging) en het Smidspad aan de oostkant.

Voor voetgangers is het wat minder prettig. Vooral als fietsers de steile helling bij de Hermitage afdalen. Geheel gevaarloos voor fietsers is het ook niet als ze het Rustenburg kruisen.

We begrijpen fietsers wel een beetje, wie van kant van het station richting centrum gaat, wordt op geen enkele manier duidelijk gemaakt dat het hier verboden voor fietsers is (afgezien van een miniem stoeprandje). Borden ontbreken. In 2020 vond Zaanstad het stukje nog zo onoverzichtelijk dat er roadblocks werd geplaatst.

Gehandhaafd is er wel aldus Stadshart Zaandam: “Op aandringen van de werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen heeft Handhaving in april en mei actie ondernomen op het fietsen door de binnenstad. Er zijn een aantal bekeuringen hiervoor uitgedeeld.”

Het begin van ‘De Buiging’ en het voetpad bij de Hermitage (geen bord)
De situatie in 2020
Deel dit artikel:

8 reacties

 • Siem van westen

  Dit is een makkie! Ik heb jaren terug al eens een foto gemaakt van een fietser die, terwijl hij een broodje at, omhoog fietste.

  trainen voor de bolletjestrui

 • Rens Kamminga

  Er zal beneden aan de helling wel een putje liggen, we moeten alleen nog even wachten tot het kalf erin is verdronken.

 • Karin Singeling

  Best knap dat iemand zoiets onoverzichtelijks kan ontwerpen.

 • Gelukkig is het andersom ook heel onoverzichtelijk: op het fietspad lopen is heel gebruikelijk. Zeker bovenaan, waar je als voetganger in een soort fuik loopt: je moet het fietspad wel op, want het trottoir eindigt; maar er wordt – afgezien van een miniem stoeprandje – op geen enkele manier duidelijk gemaakt dat het hier verboden voor voetgangers is.

 • Yede Bruinsma

  Nou oorkaan redactie bovenaan de helling heeft vanaf station altijd een bord gestaan dat het voetgangerspad daar begint waar is dat gebleven? Vast weggelakt. En hoe zit is het dat je door het station kan fietsen oeps. Racen. Ga eens kijken in Amsterdam Zuid mega bord dat je niet door het station mag fietsen zoals in geen enkel station. Ga een op onderzoek in het land hoe stationgebieden zijn ingericht nergens met zo’n stomme helling. Zie eeens dat mooie stadhuis van Delft naast/op het station. Redactie krijgt van mij een taart als ze een foto van een trouwkoets heeft op Stadhuisplein Zaandam. Die kan er niet eens komen 🙁 laat staan een mooie bruuds limosine 🙁 onbegrijpelijk. En wat te denken opa en oma zijn niet bij je bruiloft je mooiste dag. Slecht ter been en in ademnood met zo’n bergbeklimming.

 • E van Meel

  Bijna elke dag fiets ik boven langs het station. En ook bijna elke dag wel een bijna botsing met voetgangers die achteloos oversteken. Vrij aparte constructie. Vooral ook omdat volgens mij het gemeentehuis er met de ogen bovenop zit. De bocht voor het Inntel hotel is levensgevaarlijk voor alle deuzige toeristen, het is aangegeven dat het een fietspad is maar een echte afscheiding zou wonderen doen, niet zo’n knullig klein randje. Of de mini tegeltjes met fiets icoon vervangen voor dezelfde als op de Westzijde.

 • Oliver de Wit

  Ze mogen best eens wat bordjes plaatsen, en de fietsstroken rood kleuren.

  Het fietspad voor het station word je namelijk als voetganger ook eenvoudig aangereden, omdat het helemaal niet duidelijk is dat het een fietspad is

 • Op een voetpad gaan wij niet opzij, en we lopen niet op een fietspad.. dan hebben de fietsers pech als ze in een voetgangers gebied gaan fietsen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *